設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: FGsk55ks

[請教] JPS-15000

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qk8082900 發表於 2019-4-29 10:59
係 同力士同一代理的

知道的。謝

1萬

白鑽玩家

老而不

少少感想,
1. Luxman 本身是出機器的公司, 沒有線材. 它的線材是OEM , 由他廠代工的.
2. 線材....上次你說你偏好人聲, soft jazz, 那麼我覺得Cardas 是不錯的選擇. 聲音圓潤清晰(當然還有再貴的就高級多少少) , 而且 入門平少少又有上下水平, 最新的Clear Sky X4 可以好耐聽.
我的phono是用Cardas Clear Relfection 接去amp的, 保留了analogue 的感覺, 非常好.
3. 日本線材瞧點是在銅工上, 和歐美國線才有少少不同. 我老是覺得日本線才是有種溫溫的甜味, 欠了少少起伏, 我自己偏好率直少少的歐美系.
4. Inakustik (敏力)的 音色色比Cardas 來得中性少少, 替上個性明顥的喇叭或者是好事.  雖喇叭線不是我的杯中物, 但家中用的HDMI線和同軸線就是用它的, 感覺不錯.
5. 線才可以一套, 也可以不一套地用, 沒定案的.   用上一套可以聽出那牌子的聲向, 而用上不同牌子的就可以保留了某種器材的特性.

Cardas 的代理是先聲音響, 如果有興趣的話, 值得一去拜訪. 我自己偏好中環店.  
Inakustik 的話是找新和偉, 在灣仔的, 和新漢是share 同一家鋪的位置.
還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2019-4-30 08:45
少少感想,
1. Luxman 本身是出機器的公司, 沒有線材. 它的線材是OEM , 由他廠代工的.
2. 線材....上次你 ...

早晨前輩,您好

收到。將會去中環look look

多謝

1萬

白鑽玩家

老而不

FGsk55ks 發表於 2019-4-30 09:52
早晨前輩,您好

收到。將會去中環look look

我有印象他們有中午午飯時間, 你最好先打去問下.
還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2019-4-30 10:34
我有印象他們有中午午飯時間, 你最好先打去問下.

ok, 收到。

多謝前輩

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2019-4-30 08:45
少少感想,
2. 線材....上次你 ...

cardas 的確係好線 我都用緊cardas clear digital 同 cardas clear beyond 電源線 中高頻人聲好靚
但對比我手上其他的線材 低頻唔算強
入門級既cardas  低頻能量唔強 控制力更加唔係佢強項
不過果個甜美中頻殺低好其他牌子既線材

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

收到。謝您先。