設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: qk8082900

[電源線] 美國usb線

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

168sum 發表於 2019-4-19 11:29
thx!意見, 不過我現時升級傾向同軸, 因為我部解碼唔洗高採樣率, 所以就萌生用同軸, 遲啲會買部DDC(即係us ...

師兄 同軸線有冇咩牌子喜歡 Stealth有條Sextet V16評價很好 價錢萬頭  蕭踢又點睇 發燒友所謂蕭味貴氣 我都未捨得玩貴價鍾線。 用緊條卡達聲4千蚊同軸線 同千零蚊果d差唔多 冇嘩一聲果種感覺
今次由35蚊升1萬蚊usb就明顯好多

鑽石玩家

qk8082900 發表於 2019-4-19 18:00
師兄 同軸線有冇咩牌子喜歡 Stealth有條Sextet V16評價很好 價錢萬頭  蕭踢又點睇 發燒友所謂蕭味貴氣{:6 ...

未搵同軸線邊隻好啲師兄, 好可能買散線!

鉑金玩家

168sum 發表於 2019-4-19 20:05
未搵同軸線邊隻好啲師兄, 好可能買散線!

之前師兄問過我500跟300有甚麼不同
當時我唔清楚
最近去音響店吹水 仲俾左支膽我聽。
一問之下
原來500跟40萬元的老頂用同一設計 當然新出的700也是用2支5極管 ec184(很少膽機會用)新漢代理是賣貓那
作替換 店員說那2支不用換 只換ecc82
師兄的300 有2支可以換ecc81 跟ecc88 換膽改變音色效果很明顯 膽味果然還是要靠膽

黃金玩家

樓主呢條T-selected黎

買入價成皮野?

鑽石玩家

qk8082900 發表於 2019-4-25 10:11
之前師兄問過我500跟300有甚麼不同
當時我唔清楚
最近去音響店吹水 仲俾左支膽我聽。

請問octave有40萬元老頂前級, 其實是否已停產? 因為我在官網搵唔到, 只搵到700同300!
我部前級300SE係二手買返黎, 唔係原裝膽, 完全唔覺有膽味, 好似用緊無源前級感(除左有得較gain), 但我係代理試聽時就覺得好有膽味, 所以好想試下換返原裝型號的膽, 當然我仲有好多野未升級好, 如喇叭線同訊號線!
依家師兄有更多提意膽型號可以換真係多謝你! 等我夠時機到會試下換下黎玩, thx!

鉑金玩家

168sum 發表於 2019-4-26 01:53
請問octave有40萬元老頂前級, 其實是否已停產? 因為我在官網搵唔到, 只搵到700同300!
我部前級300SE係二 ...

在官網產品最右邊 Jubilee line 沒停產

鉑金玩家

168sum 發表於 2019-4-26 01:53
我部前級300SE係二 ...

我第一次接觸octave 就是300 當時還是舊款沒分體電源的mk2 機主又唔介意我鈕下個制摸下部機 當時我家的器材很雞 比較做工完全兩回事 到開聲真的很靚聲 唔似一些膽機播女聲很靚但男聲很差
人聲很有感情。分析力很高 樂器定位 結像一d都唔含糊
整套系統都不貴 後級3萬多 喇叭萬幾 線材也很普通
到我有能力買300的時候他就出se由3萬多跳上4萬8
像現在500由8萬9轉700的10幾萬那樣 一下加30%
當年真的買不下300se

鑽石玩家

qk8082900 發表於 2019-4-26 09:49
我第一次接觸octave 就是300 當時還是舊款沒分體電源的mk2 機主又唔介意我鈕下個制摸下部機 當時我家的器 ...

師兄現時有500SE咩幾好, 之前係r33見過有人放700, 有錢真係都想入, 但當然無, 佢最後放6萬幾對我黎講好貴, 再加上無單又無盒都打左折扣, 所以歐洲機要好高質素既話真係要比好多錢, 我現時都會留意大陸機, 真係吃不消呀!

鉑金玩家

168sum 發表於 2019-4-27 02:08
師兄現時有500SE咩幾好, 之前係r33見過有人放700, 有錢真係都想入, 但當然無, 佢最後放6萬幾對我黎講好貴 ...

我都有睇到 新機賣街應該11-12萬
佢應該係冇位 膽機封哂d散熱位去放隻電源係機頂

鑽石玩家

qk8082900 發表於 2019-4-27 07:04
我都有睇到 新機賣街應該11-12萬
佢應該係冇位 膽機封哂d散熱位去放隻電源係機頂 ...

無錯..........!