設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: laszloabcd

[請教] 怎樣先出到4k60 4.4.4 10bit和12bit?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

老五兄
vw260不support 18gbps,不過睇下開呢個setting有無分別
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

gamma 發表於 2019-4-22 08:42
8 vs 10 bit 看到分別,但首先個display 出到先得,12bit 就要有dv 先得la. (雖然暫時未有12bit display ...

4:2:0 4:2:2 4:4:4呢個係chroma subsampling,
無一定邊個好,主要睇由顯示器做定播放器做呢個動作好啲。
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

白鑽玩家

gamma 發表於 2019-4-22 09:33
24fps horizontal panning scene 時會明顯地窒窒下,up 個 fps 會冇咁窒但又會產生另一些artifacts,另外 ...

你話有窒窒下我又唔覺,用24p同60p真係覺得分别不大,但覺得12Bit係好過8Bit,所以我都係用返24p12Bit睇,
(應該仔細睇先睇得出分別)

鑽石玩家

老五 發表於 2019-4-22 09:52
你話有窒窒下我又唔覺,用24p同60p真係覺得分别不大,但覺得12Bit係好過8Bit,所以我都係用返24p12Bit睇 ...

我對呢d窒窒下好敏感,上次買tv 睇到這些問題,個sales 都認得我。可能你部projectir 或player已做左此motionflow 之類processing , 所以你唔覺。

咁你看到12bit 有乜分別? 唔好淨話靚左bor
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

chhanthony 發表於 2019-4-22 09:47
4:2:0 4:2:2 4:4:4呢個係chroma subsampling,
無一定邊個好,主要睇由顯示器做定播放器做呢個動作好啲。 ...

以我所知,uhd master只是420, 除非部player 有upsample 上,唔係set 乜都是一樣
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

白鑽玩家

gamma 發表於 2019-4-22 15:20
我對呢d窒窒下好敏感,上次買tv 睇到這些問題,個sales 都認得我。可能你部projectir 或player已做左此mo ...

其實我睇12bit 同8bit就咁睇真係分别不大,可能要好仔細咁睇啲黑位同線條先分別得到,我要求好簡單畫面靚就可以,所以好小逐幅畫面比較

白鑽玩家

gamma 發表於 2019-4-22 15:23
以我所知,uhd master只是420, 除非部player 有upsample 上,唔係set 乜都是一樣

我啲相12bit係422 8bit就係420

鑽石玩家

老五 發表於 2019-4-22 16:09
其實我睇12bit 同8bit就咁睇真係分别不大,可能要好仔細咁睇啲黑位同線條先分別得到,我要求好簡單畫面靚 ...

一pat 沙或黃昏色最容易看得到,eg, the martian, blade runner.  8 bit 會有機會有banding, 10 bit 就唔會,12 bit dv 會smooth d (聽講)。

我e加都是百毒不侵,總之睇得開心就得

白鑽玩家

gamma 發表於 2019-4-22 16:46
一pat 沙或黃昏色最容易看得到,eg, the martian, blade runner.  8 bit 會有機會有banding, 10 bit 就唔 ...

我其實都係一個要求不高嘅人,就算BD畫質都已收貨,因見好多師兄話60p好個24p,所以先請教60p是否真係好個24p姐

1萬

白鑽玩家

gamma 發表於 2019-4-22 15:23

有啲player做Chroma Subsampling好 (如Panasonic HCX)就用player做 4:2:0 > 4:4:4 好啲
有啲player做Chroma Subsampling唔好 (如Oppo)就用display做4:2:0 > 4:4:4 好啲
但有啲機唔食4:2:0 就要用4:2:2

有興趣睇下小弟嘅文章
色彩空間的選擇困難症
https://chhanthony.blogspot.com/2011/10/blog-post.html

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
gamma + 10 + 10

查看全部評分