設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 【會後討論】商戶特約: SoulNote+Spendor重振聽感一刻新感受

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今次輝煌東哥安排呢次兩聲道嘅活動想比大家感受下 SoulNote + Spendor 係點嘅聲音!? 東哥自己就話非常之岩聲,而且佢仲話啲線材配搭都好重要,咁夾嘅就係 Acoustic Harmony ... 佢仲有啲小貼士分享下!!

咁阿 wil 雖然今天過唔到去玩,不過都開定個帖等大家會後分享下,等我同無出席嘅朋友都可以學下野!!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Post76 玩樂網 爆發影音新體

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

今日有事黎唔到,唔該各師兄分享下情況
同埋有乜超旬價

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

第一次坐定定聽 SoulNote, 學東哥話齋 2 萬元樓下要 Made in Japan 要有呢個表現真係得 SoulNote...

而東哥今日 D 選曲比較偏向展現設備既功架...

旬價祗限今天... 所以都係自己上去搵東哥啦...

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
wil-wil + 50 + 50 俾個Like你啦

查看全部評分

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

無左Wil 總同大王係現場真係難免失色左啲,但勝在有東哥同雅詠既職員講解,男既俊俏,女既標誌動人(好小見女仔對音響咁熟悉),總算挽回不小分數,亦無被比下去。

講番今次活動(我都好耐無參加76舉辦既活動),地方非常之方便,係大家成日去既友誠。店主東哥非常友善同親切,本應一小時既分享會,最後玩左個半鐘,證明大家對 Soulnote 係好有興趣。

Soulnote 日本製造,日本馬蘭士班底,小弟未聽其聲,亦都已經係各大影音網站見其影,同我自己用緊套Naim 一樣,外表非簡約,無乜多餘既按鍵,所以都非常喜歡(簡單就是美),其實佢部機兩側既木板,比我覺得有種Hi-end既味道(聽講話港版先有呢個 Design)。

講番現場大大話話都應該有二百呎既聆聽空間,配上Soulnote 一套西裝+Spendor既座地,一開始聽既鼓樂聲,Mission Impossible 既緊湊電影配樂,現場既包圍感,細緻度,音場一一表覽無違,再來幾張人聲示範,包括女聲,京劇高低起伏都一一輕易駕馭,最後東哥容許小弟將自己帶來既玉置浩二同聽開既Gin Lee 示範都非常對辦,收晒貨。

唯一,我覺得播大棚既弦樂本人覺得有些小吃力,我唔知係Soulnote 問題還是喇叭問題,不過小弟好小聽管弦樂,但以萬幾蚊,二萬唔使既價錢,有咁既表演我自己
真係無投訴,所以用行動去證明比大家睇.......或者我係76人第一個用A1+C1套裝既用家都唔定。

最最後,我自己訂左黑色(但未有貨),希望到時可以開箱再同大家分享。

評分

參與人數 3威望 +170 金錢 +160 收起 理由
qk8082900 + 10
wil-wil + 150 + 150 超正, 一定要加分! 下次我地黎返 :P.
issachar + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

lamdog 發表於 2019-4-13 22:42
無左Wil 總同大王係現場真係難免失色左啲,但勝在有東哥同雅詠既職員講解,男既俊俏,女既標誌動人(好小見 ...

早知唔咁早走... 我原本都諗住東哥會唔會播玉置浩二呢... 點知呢次冇....
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

issachar 發表於 2019-4-13 23:59
早知唔咁早走... 我原本都諗住東哥會唔會播玉置浩二呢... 點知呢次冇....

唔關事,因為我係第一場。
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我地係 2016 年中環搞嘅 SoulNote 悠閑享樂一刻鐘兩聲道體驗會時,試過合併擴音機 SA730 及 CD 播放機 SC300,當時感覺同以往理解日系機尖聲感覺好唔同,相反聲低較厚,音色細緻!!! 而 A1 + C1 就未試過,所以等聽大家分享理解下!!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wil-wil 發表於 2019-4-14 11:50
我地係 2016 年中環搞嘅 SoulNote 悠閑享樂一刻鐘兩聲道體驗會時,試過合併擴音機 SA730 及 CD 播放機 SC30 ...

昨天早走, 冇聽到價錢,但整套系列係物超所值, 但今次一改觀係spendor喇叭,A糸以前慢吞吞,同埋好立囉的感覺,第一場我聽到有朋友,帶咗玉置浩二精選第一首To Me試聽,東哥未聽歌前,已經講哂隻歌的故事,勁呀!  

我早前試聽過A1& C1推Lawrence audio 個喇叭十幾萬, 都推得到掂,相當有實カ,相信透過雅詠今次推廣,應該多好多朋友認識,讚 阿麥小姐的日文嘞嘞聲㗎,年紀小小音響知識都好豐富,下次再有機會,我都會參加架

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
wil-wil + 100 + 100 俾個Like你啦

查看全部評分

黃金玩家

niroLee 發表於 2019-4-14 20:15
昨天早走, 冇聽到價錢,但整套系列係物超所值, 但今次一改觀係spendor喇叭,A糸以前慢吞吞,同埋好立囉的感 ...

坦白講,Soulnote 個價就唔算優惠,紛紛鐘街價仲可以平多少少添。如果連埋Spendor 坐地+Soulnote A1聽過價就吸引啲,但其實唔係真係咁多網友屋企容納到坐地,如果下次有埋書架喇喇大家選擇或者會更好。

Anyway,始終Soulnote 呢個品牌唔算太多人認識,even 我都係近呢半年先開始了解下佢既團隊同真正試聽,加上二手 value 應該無乜添,希望佢可以越做越好,白老鼠我就做左,希望到時可以出個開箱文比大家。