設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 請問這隻CD是有問題嗎?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

因為我有些版本是網上投翻來的,
而且都買左好多版本,
所以我都唔肯定是投翻來時投左假的,
還是自己放錯左個CD盒。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

鉑金玩家

HURTS 2B HUMAN

應該係taobao叻人偷龍轉鳳呃錢。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

icq00000 發表於 2019-4-13 01:39
應該係taobao叻人偷龍轉鳳呃錢。

沒有在淘宝買,不是ebay就係yahoo拍賣。
不過貨主是那裡來的貨就好難講。

鉑金玩家

HURTS 2B HUMAN

其實ebay同Yahoo上面,好多都係同胞。
買呢啲絕版碟真係要好小心。
放上ebay同Yahoo就係想呃香港人。

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

01. 呢隻係膠圈 ( 正常 ) t113 Korea

02. 西德 ( 應該係全銀圈 )

## 但兩樣夾在一起就係 ( 唔正常 ) ~ 總之一句 小心

x

評分

參與人數 5威望 +210 金錢 +210 收起 理由
tlsk + 50 + 50 用家心得極具參考價值
ericeric + 10 + 10
Msuper + 50 + 50 我要東德壓的屍 dee 唔要西德!.
old8woman + 50 + 50 用家心得極具參考價值
CDROMRW + 50 + 50 底紙印多咗唔好嘥^_^

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

1. 用左舊底紙
2. 真係混合裝(seller)
3.真係全假裝

樓主如果未太熟識, 就最好不要碰這些被炒起的舊CD為妙.

另外買舊西德版, 最好用大光燈由碟斫照去底,
再由底望回去, 看看有沒有一點點透光的小洞.
如有的話, 此碟可棄.

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ericeric + 10 + 10 認同
old8woman + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2019-4-13 21:44
1. 用左舊底紙
2. 真係混合裝(seller)
3.真係全假裝

係啦!所以唱片公司啲包裝同印刷資咁唔準,
真係令人好難去確認其產品。

1萬

白鑽玩家

老而不

AV仔 發表於 2019-4-14 03:38
係啦!所以唱片公司啲包裝同印刷資咁唔準,
真係令人好難去確認其產品。 ...

事實我都唔太明白當年的CD公司是在想什麼. 不過有一件事是真的, 就是隨時間而過, 買家都是有一眾共識明白手上(當時)新買的一定不是西德.

以前常見出CD的廠只有日, 西德, 英, 美 4大國家, 韓國, 香港是之後加入的.
而Polygram 是西德公司, 自然也是當初去西德印製.
不過你今日丙都無用, Polygram在今日已無左.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Msuper + 50 + 50 哈哈,因為依家只有德國沒有分東西德!.

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

樓主,我先唔講只碟堅定溜,有一樣重點大家都無留意,就是二手佬手上同一款碟不同壓廠的有唔止一只,簡單講二手佬好鍾意將手上存貨左換右換,變成另一只比較完美的CD,例如A碟靚仔但跟碟的封面紙/底紙比較差,就同B碟對調,務求令A碟賣到好價。鑑別一只CD真偽,首要是看CD中心的 code碼,其次先到CD面的印字(因為最近聽過有高人話 CD 碟面印的什麼壓碟廠也不一定是真確,可以是對不上 CD 中心的 code碼,原因我不詳談~因為未再跟某高人交學費~怕講錯)。至於封面/封底紙最不可信,一來如果二手買回來未必是真正原版~可能曾經對調過,二來當年的唱片公司沒有太在意什麼壓碟廠,當年同一款碟有幾個不同壓碟廠,是否每一間壓碟廠都換上對應的底紙我唔敢講 100%

關於你手上有懷疑的淡淡幽情~西德版,可以參考 Johnny 大哥呢個帖 #858樓,裡面有齊封面封底及CD壓code的照片!不知是否你影相的問題,我見 Johnny 大哥的底紙是粉紅色,你的偏向白色!最後奉勸你一句,買頭版二手碟特別是貴價,一定要先做功課,看看其它用家手上的資料,不然真的要交上昂貴學費呢!

https://post76.hk/thread-227700-86-1.html

補充,估計你只碟是韓國廠壓碟,你看看 CD 中心的 code 是否有壓 T113 字如附圖紅圈? 有這組 code 就肯定是韓國壓碟了,韓國廠跟西德廠價錢上真的有點距離呢!   

x

評分

參與人數 4威望 +120 金錢 +120 收起 理由
piazzaman + 10 + 10 用家心得極具參考價值
kl122002 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
tlsk + 50 + 50 又塞錢落我袋
ericeric + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

淡淡幽情是鄧麗君的代表之一, 也是在華文區+日文區中數一數二的熱門唱片, 更是80年代中文CD中數一數二的代表.
唱片的聲音帶有一種吸引人的綿蜜感, 是令雙耳很舒服的一張專輯.
我不太喜歡鄧麗君的唱腔, 但我不否認她在多種語言(日, 粵, 國) 中的唱技是如此的精練.

好的專輯CD, 猶如一些古典專輯一樣, 令不少不聽古典的hifi友都想要.
如此一來, 此舊版CD真是易手過太多次.  有不少令人疑惑和需要提防的地方, 比如 假碟, 舊老翻, 還有翻新碟

舊老翻還是易發現問題,  因為不少原CD中的識別地方都沒有了

最怕是翻新碟.
舊CD唱多了一定有少少花損. 也因此有些人找了磨碟機做了打磨, 令唱片看起來新一樣
不過CD是一次比一次磨薄了. 以前的CD比今天是厚身少少, 但如果發現CD很薄, 又是舊西德, 即意味了有可能存有問題.

如果只求一聽,  我覺得便宜版, 又或者之前的Abbey Road remaster 版已可以, 至少不用再擔心炒價的問題.
還是好音樂最好.