設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] XX fever遇上不快二手經驗

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

求指教,想問下各位Ching Final LAB II Cable有沒有一個版本,曾經是冇刻字在線身的環上呢?還是真的很易脫落?
剛在XXfever入手了一條,雖然音響玩了多了,但HeadFi才剛起步,想平平地試下先,點知一入二手便中招,
因為放工趕交收,人也有點倦,回家才發覺很多問題,而追問賣家時,才實話實說原來也是二手買回來的(但賣時又話一手,又話只用咗半年)
回覆只是說是真的,又唔肯退,但又冇証據,仲叫我賣返出去(仲要我做幫兇嗎?一千幾百當買淘寶缐,當教訓吧!)今次首次遇上騙子,只好說自己不幸。。。。
大家要小心!

黑鑽玩家

大機上大牌子如 siltech 上就說有假,去到像 final 咁小眾輩子都假?又真是好意外呢。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

個條皺皮缐吾覺有字,  利申有兩條, 一條拆自f7200, 一條獨立買

新仔玩家

t1174 發表於 2019-4-10 01:56
大機上大牌子如 siltech 上就說有假,去到像 final 咁小眾輩子都假?又真是好意外呢。 ...

其實我都唔肯定,入坑也只是數個月,但上網Check又好似一定有刻"Make in japan"字樣。。。。而且若果是雷射刻的都唔會因使用而唔見咗吧!
唔通真係拿上代理問?
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

新仔玩家

jaffeinism 發表於 2019-4-10 02:00
個條皺皮缐吾覺有字,  利申有兩條, 一條拆自f7200, 一條獨立買

上網睇應該在線身的金屬環上刻咗"Made in Japan"字樣。

網上圖

網上圖
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

chakat 發表於 2019-4-10 02:03
上網睇應該在線身的金屬環上刻咗"Made in Japan"字樣。

個度有, 磨花左甩油吾奇怪, 買二手野系甘啦, 吾俾你試/check得耐, 發現有問題退又話玩野

黑鑽玩家

我都同意,mij 那些字睇相比較像 laser, 不應咁易冇。

話說說有包裝嗎?

另外,上代理大概也沒有分真假服務吧,因為是 ect.....而且代理的話,不limit 在 ect,我個人都十分信,多少利益上他們當然想你買新。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chakat 發表於 2019-4-10 02:03

chakat那條可以影嚟睇睇嗎?
我手上有跟F7200, 跟E5000同C106 4.4mm那條, 我看過F7200那條有made in japan, E5000那條和C106都沒made in japan。我記得E5000那條和C106都是made in china的, 所以沒印made in japan是很正常的。Lab 2和F7200那兩條有made in japan, 但左右是超難分的...很難用

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

thisismyname 發表於 2019-4-10 02:32
chakat那條可以影嚟睇睇嗎?
我手上有跟F7200, 跟E5000同C106 4.4mm那條, 我看過F7200那條有made in japa ...

插頭個度有L, R, lab2性價比幾好, 我手上有另外一隻牌子, 貴過佢一倍。。。。

新仔玩家

jaffeinism 發表於 2019-4-10 02:42
插頭個度有L, R, lab2性價比幾好, 我手上有另外一隻牌子, 貴過佢一倍。。。。 ...

Ching, 插頭唔見LR喎!所以都唔知點分左右⋯⋯