設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 子門真宏

[請教] Atmos

黑鑽玩家

我係用我屋企環境作考量,如有錯請師兄指正!

我家中廳長22‘,梳化離前牆14’, 現用緊9.1, 有 rear presence, 有 LR surround 及 surround back, 亦正考慮增加 Atmos speakers(ceiling), 考慮實際環境後發現梳化前加兩隻較恰當,梳化後因已有 rear presence, 距後牆祇有8’, 又已有 LR surround 及 surround back,如果加多兩隻好似好密,效果又不知是否明顯(加上又要再加power amp)......,其於上述個人體驗,再考慮埋樓主廳長16‘,又已有7.1,所以有以上建議!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

我祗是普通會員,唔係版主

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

MingSir 發表於 2019-4-19 23:19
我係用我屋企環境作考量,如有錯請師兄指正!

我家中廳長22‘,梳化離前牆14’, 現用緊9.1, 有 ...

師兄有冇想過唔要後方兩隻rear presence,改為在後牆前二呎左右加裝兩隻天花喇叭,另坐位前小小再加兩隻, 即係總共四隻天花喇叭,當重播那些打風打電和海底聲音的電影時,效果一定比用兩隻天花加rear presence好好多!整體上下兩層音場的密度都會提升好多!

黑鑽玩家

多謝意見,其實係有諗過,但梳化後吊了projector, 變左個位真係好近對 rear presence, 同埋喺唔想再加多個 power amp 下,都係諗左梳化前果對先, 等最高果層前後可以連貫多些少!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

MingSir 發表於 2019-4-21 02:39
多謝意見,其實係有諗過,但梳化後吊了projector, 變左個位真係好近對 rear presence, 同埋喺唔想再加多個  ...

師兄非常對……只加一對前方天花喇叭巳經可以令到前方音場上下密度增加,我自己就玩5.1.4,本身自己都玩咗二十幾年影音,但自 從玩咗兩年半四隻天空聲道喇叭之後,感覺睇戲時電影內的行電閃電、直升機旋轉、水底閉塞感和空間感都大幅提升,比起自己之前玩7.1好好多,加裝天空聲道令我感受到 環繞聲在這二十幾年內有真正的次世代提升,如果影音迷在一生人當中都未能玩到天空聲道喇叭的話……的確是人生一大 遺憾 !

評分

AskaLung@FB + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

謝謝賜教,咁我就更有信心循加裝最上層嘅前方喇叭著手

我非常同意 object-based audio 依個概念,簡直係將 cinema audio 帶來翻天覆地嘅改變,所以我依幾年都再投入番喺 home theatre !

評分

kitman688 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

死仔咁大個廳玩4隻喇

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一定4隻啦

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

MingSir 發表於 2019-4-19 16:36
師兄皇帝位如果係貼後牆就4隻,如果 sofa 係喺中間或唔係貼後牆就可能兩隻都夠! ...

Ic. 收到 可能又未必玩住haha