設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] K2 HD MASTERING 瀨嘢CD,衰聲到冇朋友!

星級玩家

上星期諗住係放假前夕買兩隻CD返屋企開心聆聽點知....
K2 HD MASTERING 瀨嘢CD,衰聲到冇朋友!冇層次,聲音矇,背景有嘈⋯ 咁就跌咗近4嚿水
我奉勸大家千其呢類舊歌再唔好買呢種格式嘅CD⋯⋯
簡直捉蟲入屎忽⋯⋯仲要自己拍入去嗰隻

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
old8woman + 50 + 50 報告非常詳盡
ernietse + 50 + 50 多謝提醒! 我都想幫人捉蟲入屎忽玩下.

查看全部評分

銀級玩家

K2HD向嚟都唔好聲嘎啦,勁多數碼味!

至於話佢朦又唔應該啊,可能個別製作問題,或者母帶問題掛?

背景嘈米係K2HD嘅特色咯

講真,K2HD都開始退市啦,依家好多碟都唔見有K2HD了。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

當年我都好似你咁瀨咗野, 之後同自己講永遠都唔會再買K2HD嘅碟

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

K2HD未必全部都一定衰聲,這張是幾年前的編號版The Best of Paul Mauriat Vol-1
和1984年"AAD"版本比較,也不算太差

x

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

K2碟其實己是舊東西. 找 這個forum 是幾年前說過.
不過在今日已變成了平價又賣唔去的CD.

K2聲好唔好...
如果是在入門級的CDP上播就OK, 但在高階機上播都背景sisisisisisi.....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2019-4-4 20:34
K2碟其實己是舊東西. 找 這個forum 是幾年前說過.
不過在今日已變成了平價又賣唔去的CD.

K2也並非所有100%都衰聲(世事無絕對)
但有些確是衰聲到"近乎失真"/拆聲果種
不同牌子不同批次,有編號無編號等也有分別
但當然,K2不能算是靚聲的CD格式(即最早期使頭版編號版)

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2019-4-4 21:01
K2也並非所有100%都衰聲(世事無絕對)
但有些確是衰聲到"近乎失真"/拆聲果種
不同牌子不同批次,有編號無編 ...

我唔信果D number版.
Number 呢家野, 只印上紙盒而不是CD上面. 有何意思?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chopinlau + 10 + 10 絕對認同
ericeric + 10 + 10 認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2019-4-4 21:20
我唔信果D number版.
Number 呢家野, 只印上紙盒而不是CD上面. 有何意思?

編號版早在80年代已經有
例如這張DENON的,盒上編號No-1962,但CD內也沒有

x

銀級玩家

最早期出時買過兩隻,一隻葉德嫻,一隻關淑儀,點知一播,正如師兄講,仲衰過Mp3, 係聽過咁多製式中最不堪入耳的。
所以有什麼新花樣的製式出現,都沒任何興趣,寧選回最基本的普通版就最穩陣。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
old8woman + 50 + 50

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

travelbooy 發表於 2019-4-5 00:18
最早期出時買過兩隻,一隻葉德嫻,一隻關淑儀,點知一播,正如師兄講,仲衰過Mp3, 係聽過咁多製式中最不堪 ...

所謂高規格式CD已經出了多年,由早期的XRCD開始
但是只要和早期AAD或ADD普通版本比較,
聲音始終不及舊版好,就是如此舊版CD有價有市場……