設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] HE1開箱文

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

第一次喺度發文同多年沒寫過開箱文,本篇只係純粹分享,文筆不流暢,請見諒。

玩了耳機多年、森海耳筒一直我都有捧場,多年前一直有意思想收台大奧Orpheus HE90返來珍藏,但尋找多年來我都只係收到過兩個offer, 最後都係因多方因數所以無緣擁有,亦已放棄再追求,直到了森海公佈”新大奥” Orpheus HE1,心中團火又燒返起。

之前一直沒去試機,原因覺得在眾多音響展上試聽効果一定不理想,一來時間有限制,二來試機環境同配置因數,加上對耳機的熱情已沒以前般高漲,最重要係每次都排唔到…所以一直未有機會試聽過,直到最近身痕想添置器材、在upgrade前級同HE1中作出選擇,所以膽粗粗直接打去香港森海問有冇得安排我試聽,約好時間上到森海公司,他們安排好周到,部機放正在會議室,又安排兩位專業人士講解,只是可惜係試機時沒有好音源,亦如我所料、試聽時硬係覺得部機未去到最佳狀態、表現欠力道、動態亦差、聲音的表現虛弱、跟我想要的効果差很遠、我在家中攞返隻HD800聽都好表現過佢、相信當時極其量只能發揮耳機的3至4成功力、不過最後魔鬼都勝利了, 我俾咗藉口自己話部機絕對有好大潛力、所以乖乖付了訂金〜

按之前試機經驗,所有配置如接線,電源線,墊材等都好直接影響部機的表現,所以我訂機呢段時間,分別預先出血入咗三塊Stillpoint Ultra 6 同一條Shunyata Sigma NR電源線,一對Valhalla 2接線來予備招呼佢。

訂了三個多月的HE1終於都到埗了,紙箱好大,之前森海都有提過紙箱入面仲會有一個木箱、木箱處理好細心、四邊都有個鎖位、入面防震墊材也到位、包裝冇投訴。

隨機有説明書,一隻usb手指(只係說明書電子版),三條跟機電線,一個遙控,同有兩位Sennheiser 先生的親筆簽名、機身編號的保證書。順帶一提,機身編號係可以訂貨時選擇,只要你夠富貴,加多85K你就可以寫上3個由005-099之間你想要的編號。如果你更富貴,可以訂購客製版,暫時我只知有紅色雲石同黑色雲石兩個版本,價格盛惠原價加一倍多左右…不過聽工作人員講係國內先有得訂,我聽到個價錢已沒再追問下去。

HE1060耳筒的皮革耳墊很柔軟,頂部有刻度調教鬆緊度,耳筒有點重但配戴起來沒有任何負擔,配戴舒適度十足,可能耳機擴大線路係內置在耳機裡頭,聽久了耳筒邊會有些微熱。

HE1的其他構造我就不多說了,網上爬文基本上已有太多介紹,我就從聽感開始講起。

接好所有接線,急不及待攞返隻Jake Shimabukuro 隻Live in Japan 聽,依隻碟係第一次帶去試機時聽過,當時表現實在差勁,Jake 的彈奏完全欠缺力道,一首曲目都聽唔完就換碟,今次再聽真係精神爽利, 之前一直擔心入錯貨的感覺一掃而空,現場包圍感返哂嚟, Ukulele的泛音完全復原出來,HE1的聲音遠比之前來的自然,分析力同細節完全係另一台機的感覺。

愈聽愈過癮,就攞隻蔡琴老歌玻璃cd再試試,蔡琴的歌聲由HE1重現,那種感染力令人置身於錄音室內聆聽一樣,背景寧靜,歌色通透且高貴,對比之前完全高幾班。

HE1跟一般靜電耳機一樣,高、中頻絕對係強項,那種靜電耳機獨有的細膩令人聽得舒服,即使聽久了也沒有感覺到壓力,HE1除了其華麗的高中頻表現,也兼顧了強勁的的低頻,先說明一下,低頻強勁不代表炸到拆天,而係有層次、有細節的,用上鬼太鼓座-富嶽百景的玻璃CD試聽,氣勢強勁、鼓聲一浸浸出來,絕不拖泥帶水,太鼓聲震撼,浩大場境完全表現出來。

入手HE1之前有考慮過配置另一台靜電耳擴,一來我唔會用到HE1內的解碼,其實本身HEV1060的解碼唔太差的,可支援 PCM 32bit/384kHz、DSD 2.8 MHz / 5.6 MHz 音源規格,但我反覆試過,還是用回Blu2+DAVE較合我味道, 二來我想多個玩法,想聽下HE1060耳筒配上其他耳擴的表現,但原來HE1係有別於其他靜電耳機,HE1060耳筒有個所謂Cool Class A MOS-FET耳機擴大線路內置在耳機裡頭,所以現階段只有一套使用,而且耳筒單機幾時有得另外購買都沒消息,所以不用花時間去研究配那個耳擴會有好音色,都係專心一整套用。

最後只想講最初訂購這台HE1後有小小”標冷汗”,畢竟只係一個耳機系統,但價格絕對破格,一直擔心會唔會衰衝動入錯貨,但經過多日聆聽,部機絕對對得住個價,依家每晚開機聽返兩、三隻碟已是我近期指定動作,耳機方面可以暫時先退燒,可以專心聽歌了。

開箱過程有段插曲,位送貨人員喺我不在家亦冇通知我情況下自把自為開哂箱,說明書都幫我拆開埋,跟住天才到幫我搬部機入廚房,好在我剛好返到屋企停止佢,之後我叫佢企開俾我自己搬返上架,再自己駁好線試到開聲後即打發佢走,依家諗起仲係把幾火,所以開箱照片係後期再影的。

評分

參與人數 15威望 +350 金錢 +350 熱話 +100 收起 理由
kizuki + 10 + 10 俾個Like你啦
Johnnymak1967 + 20 + 20 恭喜Ching!
johnmo + 10 + 10 恭喜Ching!
小瑟 + 200 + 200 + 100 報告非常詳盡
patrick@wong + 10 + 10 正到爆
Pacalet + 10 + 10 正到爆
Pinta + 10 + 10
黑翼菜鳥 + 10 + 10 正到爆
~ZERO~ + 10 + 10 恭喜Ching!
Prince168 + 10 + 10 恭喜Ching!
t1174 + 10 + 10 俾個Like你啦
oldtype + 10 + 10 恭喜Ching!
ip_csl + 10 + 10 正到爆
EddieHsueh@FB + 10 + 10 正到爆
nikfung + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

結果要訂多耐先有機呀?

站就 HE1 外觀又不是 Eddi current...居然想入廚房咁奇怪?

銀級玩家

t1174 發表於 2019-3-18 16:43
結果要訂多耐先有機呀?

站就 HE1 外觀又不是 Eddi current...居然想入廚房咁奇怪? ...

訂貨大約三個月左右,一直有專人跟進,算係咁,係臨尾送貨嗰下真係激鬼死,部機個師傅都有幫我放上架,不過係放上水波爐個架,我到今日都仲好?頭,個位又高又冇接線,點會諗到放嗰個位。

黑鑽玩家

那個送貨不是是做開 hi fi 了吧。。。

森海大約只有 HE1 是要咁送比客,沒有拍開做 Hifi 的 shipping 吧。

話說我都沒有一次要人送貨開箱的音響部件呢

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

好勁呀.......非常吸引的HE1開箱呀!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

聽到聲音響起,等待總算值得

銀級玩家

t1174 發表於 2019-3-19 19:23
那個送貨不是是做開 hi fi 了吧。。。

森海大約只有 HE1 是要咁送比客,沒有拍開做 Hifi 的 shipping 吧。 ...

係啩,我都係玩咗咁多年耳筒亦係第一次有送貨,依家相安無事開心聽歌算,只係分享一下經驗

黑鑽玩家

咁 HE1 已經好成功,咁多少它是一set 上,唔在意的話,可以用 built in DAC. 不過 so far demo 都是用 analog 入,都完全唔知那 DAC 表現如何呢。只知 support 的 format 叫好先進,甚麼 dsd128, 384/24 都得。

另外聽說過可以玩膽,因為那8支都是出名的,好像是 12Au7, 大吧膽玩。

銀級玩家

t1174 發表於 2019-3-20 14:02
咁 HE1 已經好成功,咁多少它是一set 上,唔在意的話,可以用 built in DAC. 不過 so far demo 都是用 anal ...

都可以咁講,本身HE1個內置解碼質素都唔錯,不過有一點我對部機唔係咁清楚,依8支膽好似只係針對解碼部分做模擬放大,耳筒放大部分好似唔關呢組膽事,我要再問清楚先得。我本身完全冇用到個解碼部分,所以依8支膽我仲未知可以點玩,不過部機真係有多個玩法,又可以當前級用,如果真係玩膽都可以有排玩。

黑鑽玩家

Zelo 發表於 2019-3-21 09:41
都可以咁講,本身HE1個內置解碼質素都唔錯,不過有一點我對部機唔係咁清楚,依8支膽好似只係針對解碼部分 ...

不知說明書有冇說呢,至少要知點拆膽吧。