設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 聽歌只愛Loop舊歌?漸對新歌無興趣?研究:因為你開始老了

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
轉載 : https://holiday.presslogic.com/article/114936/%E8%81%BD%E6%AD%8C%E5%8F%AA%E6%84%9Bloop%E8%88%8A%E6%AD%8C-%E6%BC%B8%E5%B0%8D%E6%96%B0%E6%AD%8C%E7%84%A1%E8%88%88%E8%B6%A3-%E7%A0%94%E7%A9%B6-%E5%9B%A0%E7%82%BA%E4%BD%A0%E9%96%8B%E5%A7%8B%E8%80%81%E4%BA%86

好多人不論搭車、行街或者一個人Relax果陣都鐘意聽歌,但有無發現人大咗,就漸漸開始對新歌無興趣,甚至淨係一味Loop舊歌呢?外國有研究指出,原來呢個係大腦嘅自然現象,同時反映你開始老了!

Photo from 張敬軒 Hins Cheung

Photo from Youtube

法國串流音樂平台Deezer去年曾針對英國、法國、美國等共 5000多名成人用戶嘅聽歌習慣進行調查,發現當人嘅年紀大概到咗27歲後,就開始唔多想聽新歌,反而只會重複播放佢哋熟悉嘅歌曲,呢個現象被稱為「音樂麻痺」(musical paralysis)。
咁點解會覺得舊歌好聽過新歌呢?原來同大腦運行有相大關係!根據研究顯示,當用家聽到鐘意嘅歌曲時,會刺激到大腦釋放多巴胺、血清素、催產素等會讓人開心嘅化學物質。
加上人喺青春期會大量分泌荷爾蒙,如果當時聽到一首好鐘意嘅歌,大腦皮質會產生「踩雪地效應」,加深對該歌曲、旋律嘅記憶。所以大家對十幾歲時好鐘意嘅歌,好容易會覺得「聽極都唔厭」,成為一生都喜歡嘅歌啦!
不過呢個現象會喺20幾歲後開始放緩,並於30歲早期而停止,形成我哋嘅專一嘅音樂品味。

Photo from S.H.E @FB

然而,一個人喜歡聽舊歌當然仲有其他原因。好似係年紀漸長,人生經歷愈豐富,舊歌盛載著青春回憶,比聽新歌更有意義,又或者係工作太忙,已經唔會好似中學時代咁,肯花時間發掘新音樂,索性只聽自己愛聽嘅音樂類型。

Photo from YouTube

Photo from Youtube

不過總括而言,當大家發現自己成日Loop舊歌、無興趣探索新歌時,咁就代表已經步入音樂口味變得「成熟」嘅年齡階段啦!同時證明一個殘酷現實- 你開始老了!
資料來源:Business Insider
Text: Holiday Editorial

評分

參與人數 5威望 +130 金錢 +130 收起 理由
Paulchung1974 + 10 + 10 正到爆
yvonne_chan + 10 + 10
psb + 50 + 50 超正, 一定要加分!
kl122002 + 50 + 50 正到爆
JeanJSaw + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

最重要係舊歌陪伴我們成長,經歷了人生的起落

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
old8woman + 50 + 50 絕對認同
kl122002 + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

甘....
提早學聽古典, 可以防止暴露你的青春年齡秘密?

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 又係喎,hehe.

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

會唔會因為而家D 歌質素差, D 人寧願打機都唔聽歌, 連十幾歲都一樣

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我諗諗下都覺得未必, 我岩岩先識聽QUEEN既歌, 都覺得好好聽, 仲日日LOOP, 咁應該係好唔好聽多於身體的變化呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

近年流行曲水準下降,是令很多人不想聽新歌主要原因……

鑽石玩家

Hmm...要睇下邊類音樂同歌手,舊歌音樂同舊唱法好多都已經 out 晒接受唔到了,反而新音樂編曲同唱法更好。如果係流行曲,新一代歌手同組合其實唔係個個都差,唔輸蝕而且仲係唱作歌手添,唔覺得佢哋比唔上前輩級歌手。太留戀過去同自我封閉係一件好可悲嘅事,好多新音樂新歌去試聽都冇壞,隨時上 JOOX 可以試聽任何類型歌手,最怕係未仔細去聽就先去負面批評新歌唔惦。但聽歌亦都係好個人嘅,無論新或舊歌手,接受唔到就係接受唔到。例如小弟年代嘅四大天王被捧到好似神咁,聽清楚一啲就知掂唔掂去到邊,反而就敬佩前輩級 Leslie & Danny...etc.,買復刻碟追返佢哋

補充一句,其實新歌舊歌可能同年齡冇關,但年齡同聽歌嘅 formats 就息息相關,年輕新一代係絕對唔會轉動隻膠用支針去磨嚟聽歌或拎住支針轉歌,有買 CD 嘅一半係為咗偶像相卡或紀念品,超多數係用 spotify/JOOX。

評分

參與人數 6威望 +230 金錢 +230 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值
小瑟 + 100 + 100
kl122002 + 50 + 50 絕對認同
Aeonflux + 10 + 10 絕對認同
JeanJSaw + 10 + 10 絕對認同
tlsk + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

不同年代喜愛嘅歌手都唔一樣

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

近年喜歡上EDM及電音歌曲
感覺上樂曲比從前更多元化, 亦多了歌手懂得高低轉音
反而現在聽舊歌感覺編曲不夠豐富, melody也很簡單, 很容易聽厭
但無可否認有些舊廣東歌無論曲風及節拍也很耐聽, 不過可惜係大多都是由日美歌曲改編才有這個效果

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
psb + 50 + 50 絕對認同
kl122002 + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

其實每一代的人都年輕過.
比如我在剛戰後時, 聽貓王是最流行, 之後聽Beatles 是最潮. 但依然有人是覺聽舊英文單人唱的那種舊swing, jazz, 的jazz等等才是正道.
在70年代如果聽之前的exotic, latin 音樂都會被人說戀舊.
中文方面在粵語曲目開始放光的70年代-80年代, 也有人說應聽當年的國語曲, 甚至粵曲, 可以在當中聽其唱腔...
如今都是一樣

不可否定的是每一代的人都留下了錄音, 文字令 我們知道昔日某個時代下的"最好" , 也於是成為了一代代的經典, 也經常引用來比較.
比較不是一件壞事, 而少是一種參照.  然而過於依靠參照的原物來決定一切才是最壞的事.

豆丁有次在電腦玩起了一個電玩, 有一個DJ叫Marshmello 的在 一個名為Fortnite的game 中玩模擬Live , 聽過EDM, 是不錯的.
說白了EDM跟我在60年代的Latin, 70年代在disco 音樂很相似, 而新者的節拍是更快, 而轉音的位置比以前多.
還是好音樂最好.