設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 對唱片音樂版的意見 及 有冇版友幫手將帖加精華?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
可能大家都會留意到, 版主KEN哥近年私務繁忙, 都冇時間理呢個版, 如果有心版友可以幫手將呢度一D帖子做下精華, 推下上首頁, 加高亮之類的, 咁就對呢個版一定係好事呢.

如果怕唔好意思, 同埋怕影響左平日吹水的戶口, 小瑟可以另開一個唱片ADMIN戶口比大家, 用另一個ADMIN 戶口去做管理都可以架!

有興趣可以PM我, 又或者係度留高比下意見, 小瑟只係唔想個版其實有不足, 但明知有問題都唔去理呢~

MANY MANY THX!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟誠意介紹
Ernietse兄
佢真係見識多廣
又喜儲實體音樂
(及movie film)
喜聽不同類型音樂
即使外地旅行
亦預留時間逛音樂店
也願留時間在76音樂版
(無論討論或分享音樂,還是食物)
相識多時(指此76音樂版)
個人覺得佢處理音樂事宜亦頗中肯
希望大家都比個機會佢
亦希望佢比機會76音樂版
(如佢肯volunteer的話)

評分

參與人數 5威望 +300 金錢 +300 收起 理由
tlsk + 50 + 50 俾個Like你啦
Msuper + 50 + 50 如果中肯會偏激指責我?話人地阿婆歌手嗎?.
小瑟 + 100 + 100
old8woman + 50 + 50
ernietse + 50 + 50 多謝羊老爺關照!但係我係一個浪人鍾意無拘.

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實我一路都好鍾意呢度. 不過無法. FACEBOOK旺場D, 但係Facebook有個唔好處. Post好似走馬看燈咁. 花多眼亂而且無分類. 雖然係就係多人應多人睇,
不過個個都係吹水唔駛抹咀果隻. 都真係無咩幾多個認真係咁答. 呢度呢~好處就係可以慢慢睇返d精華同有用既資料. 其實呢度幾年前好旺場架. 好多facebook既同學都識呢度.
亦都係呢隻既常客, 只不過. 早年前有班串友晌度攪串個party, 之後就開始靜啦. 無法啦. 要攪番旺個場唔係一朝一夕既事. 係要慢慢再build up返好既feedback同埋口啤. 最重要既.
講真. 多d有質素既post, 例如好似我既...日本搵碟攻略既既好帖. 自自然d人就返黎呢度搵料架啦. 所以. 我盡量都想post多D呢D有用既Post出黎, 只不過. 要整個咁有用既post,
真係要晒好多時間架. 整理d圖片, 資料. 要花我好多時間.

評分

參與人數 10威望 +390 金錢 +390 收起 理由
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡
TKMMKT + 10 + 10 俾個Like你啦
oops + 10 + 10 絕對認同
kl122002 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
old8woman + 50 + 50
Msuper + 50 + 50 師兄加油呀!支持支持!
小瑟 + 100 + 100
chopinlau + 10 + 10 辛苦哂你
klchong + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 50 + 50 一定要俾個Like你啦

查看全部評分

專業玩家

吹水同屍忽無謂帖整沉新消息同唱片相關討論,好煩,呢度冇版規 ? (不喜莫插)

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

dc903 發表於 2019-3-12 23:29
小弟誠意介紹
Ernietse兄
佢真係見識多廣

壇主,不如將此帖標題改改 "對唱片音樂版的意見 及 有冇版友幫手將帖加精華?"

(1)
首先,我表達一下自己見解,點解有極小量帖出現 "非與唱片音樂的相關討論",當一班長期在 76打躉的版友經過幾年的認識相聚會產生了一定的交情,幾年來日日討論唱片CD,什麼話題都講得七七八八,能夠再討論的唱片話題已經剩下非常渺少,禁無乜新話時又希望保持聯誼便產生了某些版友形容的水帖。我認為一些新版友加入此論壇後,幾年後也有機會出現此情況,一樣會認識到比較聊得的版友也會有講完的話題,也有可能會聊與唱片無關的話題~只是此刻時機未到。最初我看法只是集中一個水帖,版友入去一次後不喜歡以後便不會再入第二次。各版友一看標題就可自行選擇是否進入,所以影響是非常微。
容我問問反對的版友,最近大家反感的理由是否因為此類水帖出現的次數不止在一個主題帖裡面???如果最終只集中在一個主題帖裡面,大家能接受嗎??
所謂版規等如法律,判案時也有額外因素考慮,實際是 "法律不外乎人情" 吧!當然我最終理解如果太多反對聲音,該主題帖被移走也是要接受!

(2)
關於此版近年比較冷清,最近也有版友反映自己出新唱片的帖但近乎零回應,其實看看部份版友參予程度也能解釋一二。一些幾年~年資的版友,回覆帖數量非常非常低,所謂論壇/討論區不是指有來有往嗎?即是有新帖便有回應/反應,大部人抱著單方面只參予"看帖" 但 "不回帖零反應" ,長久下去有幾多人還願意發新帖呢?
當然,之前也出現過不理性的討論/激
烈爭導致部份版友不願意再參予發帖回應帖!

(3)
另外,請問版友 klchong 何謂 "屍忽帖" ?音樂論壇/音樂口味不是百花齊放嗎 ? 有預設局限某種音樂類型只可發帖嗎?自己只是有點不理解求個明白,非有針對之意,請諒解!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

dc903 發表於 2019-3-12 23:29
小弟誠意介紹
Ernietse兄
佢真係見識多廣

我其實都知道唱片版好多高手, 不過我亦都知道, 大家都唔太多拘束住, 所以我就想睇下會唔會有D有志者, 如果每天都留係唱片版的, 不如幫手睇下會唔會有D好料可以幫手高亮, 精華同推荐上首頁版咁, 因為我有時都會MISS左好多正帖, 一入返來先知咁多好野, 咁我先會急急咁推出首頁, 攪上FB咁, 如果每日有志願者見到會順手做到, 咁我就一睇首頁就知有好野, 就可以即時攪埋上FB咁解呢.

呢個工作未必等同版主, 因為版主大家都擔心會有好多行政上的工作, 但小瑟只係希望唱片版可以多返D有用的PO可以浦到面, 唔洗浪費一眾師兄有心的分享呢~

評分

dc903 + 50 + 50 明白 謝謝你

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

takeishi 發表於 2019-3-13 15:10
其實我一路都好鍾意呢度. 不過無法. FACEBOOK旺場D, 但係Facebook有個唔好處. Post好似走馬看燈咁. 花多眼 ...

take兄就係成日比到驚喜我的其中一人呢, 講真雖然我呢幾年都冇去日本, 不過睇你篇文我都覺得好興奮, 搵唔搵到該地係另一回事, 有得比我REFERENCE一下, 搵下料都係一件好開心的事呢.
我都好認同, FB未HIT既時候, 我地音樂版真係幾多野睇, 幾好玩架, FB出現之後, 依家好多人都會開 GROUP咁玩, 的確係快過睇 FORUM好多呢, 又可以 PUSH 話你知你個PO有人覆(呢個功能其實我都想加入FORUM, 大家回帖會EMAIL通知大家. ) , 但FORUM始終係我地我根, 而且我亦都見其實仲有好多師兄都好有心地默默分享, 理性地討論, 所以我都希望可以做得好D, 讓大家睇PO都睇得舒服又開心.

我又諗, 與其係出面搵人幫手睇, 不如搵返仲有心玩 FORUM的師兄幫手, 咁會來得更加有意思呢~

所以就會有呢個帖呢~

Post76玩樂網.

5萬

總版管

klchong 發表於 2019-3-13 15:42
吹水同屍忽無謂帖整沉新消息同唱片相關討論,好煩,呢度冇版規 ? (不喜莫插) ...

我都見到有D帖係好長命的, 但睇返D內容有D都仲真係有分享, 當然有D已經係講緊其他野, 呢個我都想睇下點解決呢~~

Post76玩樂網.

5萬

總版管

Msuper 發表於 2019-3-13 18:24
壇主,不如將此帖標題改改 "對唱片音樂版的意見 及 有冇版友幫手將帖加精華?"

小瑟覺得, 依家唱片版太多長命帖都係問題之一, 小瑟都當然明白版友認左好幾年之後, 就一定咩碟水都吹哂, 所以先會有呢D長命帖出現. 不過因為一直都係推返上第一版, 同埋長時間第一頁, 咁好多其他版友的新碟係討論唱片話題的, 就會好快沉底, 沉左之後就更加唔會有人LOAD到上去, 呢個又似係惡性循環的問題. 所以我先會係D長命帖問問大家, 如果將個帖轉去水區, 大家覺得如何.

小瑟其實當年開版都係咁的, 唱片野就唱片區傾, 大家日日都會吹水就會去水區咁, 咁大家都會可以自己識搵返個PO去做相應的東西呢~

呢個就係小瑟的原意呢~

評分

Msuper + 50 + 50 放心最終水帖命運如何帖內兄弟也尊重你決定.

查看全部評分

Post76玩樂網.

1萬

白鑽玩家

老而不

其實這區的人是比其他地方的人成熟, 也少搞起無理的話題, 實在難得.

如之前的人提過, 這裡已有班固定的班友, 當中的交情不淺, 也令有些主題帖已成了他們日常社交的地方, 也有時變成了自己的blog (包括我自己的也發生這種事 )  
但這其實漸漸成了這裡一種很獨特的風格, 也是其他論壇內少見的.   

我的古典主題的題子由當時聊古典CD (發燒) 到變成了聊一下新出品, 聊一下不同大師的見解, 樂理, 都依然有同好和新人加入,  說明了這長氣貼發揮了獨有的吸引處 .
因為帖子真的長, 所以也令一些新人好奇 "為什麼可以聊到這個地步", 一邊看, 一邊學, 同時又可以問,  主題明確. 於是這種"長"是成就了一種特色.

又比如另一個 " 展示吓你嘅: 那些「發燒音響黑膠影音」年潮物或成長玩意" 入面真是有很多被忘記了的東西,不只如此, 還有數頁對cassette 的精華文章
其實很多時候一些精華的地方就是在這些閒聊中帶起, 令參與者不斷發表達有的見解.

所以"長"是好還是壞呢? 這個我相信很難劃線和定出一個標準. 因為往往可以在google上找到的精華, 都是在這些長帖子當中.

討論音樂, 很自然會帶起相關的話題, 比如器材, 找唱片的方法, 去了一場音樂會的感受, 某家黑店白店,  舊日往事....
其實我沒什麼認為不妥.  重點還是落在點到即止的位置.   
cassette重回的那個帖在最後已提到了賽鴿的話題, 這已是跑題了, 所以除此下一個post是又回到原主題, 不然熟趣的人都不會回和讓它自然沉.

評分

old8woman + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.