設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: skychan

[流行曲] 原版錄音帶Cassette Tape以有復甦跡像

黃金玩家

ericeric 發表於 2019-3-11 16:47
我當年好鍾意玩錄音座,現在仍然有保存當年錄LP的錄音帶不捨得丟棄,不竟當時是付上了許多心機和時間錄製而 ...

我最後買的 deck, 亦是我買的最好的一部, 因為當時自己已越來越多唱片, 甚少錄別人的唱片, 最後 deck 主要是用作錄帶給朋友, 又要出唱片, 又要出器材, 更要付上了許多心機和時間

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

patrickwong 發表於 2019-3-11 15:23
CDROMRW 發表於 2019-3-11 14:35
佢遲D就會煲到 VHS-Hifi,仲記唔記得用錄影帶/錄影機作為錄音座呀!錄影帶 ...

我睇過有記錄片講臺灣D成名(贏得多)賽鴿要幾十萬至過百萬臺幣一隻

黃金玩家

CDROMRW 發表於 2019-3-12 10:21
我睇過有記錄片講臺灣D成名(贏得多)賽鴿要幾十萬至過百萬臺幣一隻 ...

我唔睇記錄片都知啦, 而且我講緊係我小學鷄的年代, 過千對我這些人已是好多錢了, 平有平玩, 就是平賽鴿都咁厲害, 所以用雀送嘢其實唔簡單。

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2019-3-12 11:11
我唔睇記錄片都知啦, 而且我講緊係我小學鷄的年代, 過千對我這些人已是好多錢了, 平有平玩, 就是平賽鴿都 ...

以前觀塘是有鴿鋪 國際鴿舍. 貴的是可以過千.
賽鴿在歐洲地方好似是還有的, 不過就應好少人玩了吧?
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2019-3-12 14:19
以前觀塘是有鴿鋪 國際鴿舍. 貴的是可以過千.
賽鴿在歐洲地方好似是還有的, 不過就應好少人玩了吧?  ...

我自己不熟悉賽鴿, 只是聽我哥哥與鴿友的談話從中略知一二, 經常聽到他們提及比利時賽鴿品種, 而賽鴿在台灣也很流行, 不知現在情況了。

鉑金玩家

patrickwong 發表於 2019-3-12 16:47
我自己不熟悉賽鴿, 只是聽我哥哥與鴿友的談話從中略知一二, 經常聽到他們提及比利時賽鴿品種, 而賽鴿在台 ...

我覺得原版卡式帶,品質最好應是Sony的出品,其次才是寶麗金,華納和華星的卡帶,餅林憶蓮Ready聽了三十年,音質完全無變( 可能我keep得好 )

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
ernietse + 50 + 50 I like sony tape smell, some tape is sme
tlsk + 50 + 50 超正, 一定要加分!

查看全部評分

鑽石玩家

我好少買原庒帶,覺得貴而且帶質差,容易甩粉,寧願俾多少少錢買隻唱片自己錄好過

評分

參與人數 3威望 +180 金錢 +180 收起 理由
sunboy + 80 + 80 認同
CDROMRW + 50 + 50 有同感!
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

舊國語中文歌, 大戲, 灰諸曲的cassette好多都已自我分解左.  
古典是比較多金屬帶, 但以前就算找了朋友一台有防食帶的cassette deck 去播都依然食帶. 真是....

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
CDROMRW + 50 + 50 帶受潮就好易食帶!

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

有時我懷疑啲原庒帶嘅質素仲差過TDK嘅最平普通D帶

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +240 金錢 +240 收起 理由
Paulchung1974 + 10 + 10
ernietse + 50 + 50 nice green and white sheet
sunboy + 80 + 80
kl122002 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
tlsk + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

ericeric 發表於 2019-3-17 15:28
有時我懷疑啲原庒帶嘅質素仲差過TDK嘅最平普通D帶

不知我有沒有記錯,
以前香港都有本地的cassette 廠幫忙生產, 是OEM 的那種, 會出口東南亞 (星馬泰)等地方
還是好音樂最好.