設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: skychan

[流行曲] 原版錄音帶Cassette Tape以有復甦跡像

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

patrickwong 發表於 2019-4-24 09:31
我相信以當年的數碼技術, DCC的音質不會比好的盒式磁帶系統好, 如果用到高級卡式錄音座, 盒式磁帶一定勝出 ...

DCC 嗰磁頭係咪旋轉式?印象中DCC都幾數碼味。

黃金玩家

chopinlau 發表於 2019-4-24 09:42
DCC 嗰磁頭係咪旋轉式?印象中DCC都幾數碼味。

不是, DAT 才是。

黑鑽玩家

只係鍾意玩音響的人玩到沒野好玩,核突當有趣的玩意,根本一點都唔會好聲! 我屋企仍有好多,但唔會攞出嚟曬lor, 不進則退,攞d 退化嘅野當新興玩意? 如果係咁,post76 個網第一個執得,版主用不著宣傳8k,4k. high end 品牌嘅產品啦,一個二個去鴨記買部火箭炮平面方角番屋企睇pal la. 本末倒致!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
JeanJSaw + 10 + 10 超正, 一定要加分!
Aeonflux + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

呢間鋪keep咗好多年了都仲賣緊!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡
kl122002 + 50 + 50 絕對認同
Msuper + 50 + 50 鋪頭唔老實,大家不要上檔!

查看全部評分

黃金玩家

manid903 發表於 2019-4-24 14:09
只係鍾意玩音響的人玩到沒野好玩,核突當有趣的玩意,根本一點都唔會好聲! 我屋企仍有好多,但唔會攞出嚟 ...

有些人是被人害的, 可能就是某些人看到這是有利可淘, 便「吹」起一個浪潮, 在這之前我也提起過某間公司, 就是其中最能「吹」的一間, 但人有時又很奇怪, 相信那些胡言又不相信自己的耳朶。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 正帖留分

查看全部評分

黑鑽玩家

patrickwong 發表於 2019-4-24 17:31
有些人是被人害的, 可能就是某些人看到這是有利可淘, 便「吹」起一個浪潮, 在這之前我也提起過某間公司,  ...

只是一堆搞作,玩咁多年音響,盒帶,黑膠,cd.,現在進入串流的軟件時代,玩音響就是燒銀紙尋樂趣也要跟時代行,肯面對現實好一點,現在玩串流,不知幾方便

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
JeanJSaw + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

chopinlau 發表於 2019-4-24 15:33
呢間鋪keep咗好多年了都仲賣緊!

老實講呢間鋪 "行樂唱片" 經營手法我覺得不好,錄音帶是二手就不要扮到全新禁款誤導買家,該鋪是用密封的膠袋包裝,應該要改用自動黏貼的膠袋包裝,(二手品就預了要開膠袋給買家檢查品質,當買家睇到密封膠袋會有諗過是二手嗎)當然買家發現有問題時,他可以話完全無講過是全新品,只是買家一廂情願當全新(因為我中過招攞番去退錢)!
仲以為間鋪執了,之前路過都不見!

評分

參與人數 4威望 +160 金錢 +160 收起 理由
tlsk + 50 + 50 以前常路過,好彩從無幫襯過!
old8woman + 50 + 50 報告非常詳盡
chopinlau + 10 + 10 哦!原來係咁
kl122002 + 50 + 50 正帖留分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

manid903 發表於 2019-4-24 14:09
只係鍾意玩音響的人玩到沒野好玩,核突當有趣的玩意,根本一點都唔會好聲! 我屋企仍有好多,但唔會攞出嚟 ...

又唔使甘激動,  事實新一代人又真係有部份係好奇心作怪而起.
我本來不打算玩返黑膠, 我在很早的時候在此forum 說過不想再搞.
家中的豆丁辰時某時就是提起了黑膠的一二事, 我就答下又講下故仔, 沒想到他又走去找個我以前用過的Thorens TD 150 MK II 回來 ,
搞下搞下, 我自己都開返黑膠呢一回事.

值得看的是, 現在玩黑膠, 又真係同以前有少少唔同.
以前沒有串流, 沒有CD, 非錄音帶就是黑膠. 比較似是日常用品的心態去面對. 現在就是玩味重的東西, 花巧的東西比不亞於以前而且貴.
唱針, 唱臂, 唱盤, phono放比是的確比昔日造得認真. 令一些舊唱片(50-60年代) 重聽是有很新鮮的感覺.

之不過cassette又暫時真係同黑膠唔同, 沒新機出, 技術上沒改過 ,
機未紅時, cassette 帶就先自己炒貴自己
真係.....

我不反對有時候要企出來指明一些疑似造潮流的"吹風" post, 只是我更信每個人有自己判斷力.
Cassette , Open Reel, 黑膠, MD等等載體都不是由你或我一個人, 呢度幾個人, 或者幾個forum的人話事,
只要用戶佢覺好玩的就去玩lo; 唔覺好的就去玩其他lo.
Forum呢家野, 只是尋同好的地方而已.
在post76這個以潮流為主的地方都可以容得下講舊野的post , 也是一種風度.

評分

參與人數 5威望 +180 金錢 +180 收起 理由
CDROMRW + 50 + 50 靠你嘞!
kinhungw + 20 + 20 絕對認同
tlsk + 50 + 50 絕對認同
chopinlau + 10 + 10 認同
Msuper + 50 + 50 哈有人轉呔勁快現扮代表;當然唔係話kl兄!.

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2019-4-28 18:08
又唔使甘激動,  事實新一代人又真係有部份係好奇心作怪而起.
我本來不打算玩返黑膠, 我在很早的時候在此 ...

Cassette Tape,床上用品,可愛

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
tlsk + 50 + 50 個枕頭至正!
chopinlau + 10 + 10 俾個Like你啦
twinggy + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

最近再玩番,正!

x

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
tlsk + 50 + 50 呢部好野!!
skychan + 10 + 10 俾個Like你啦
CDROMRW + 50 + 50 正到爆

查看全部評分