設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 無嗱嗱 播BLUE RAY 無SIGNAL 點解?

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問各位CHING, 上星期播BLUE RAY 全無問題, 但今日播唔到點解?  有電源 有重新接駁HDMI再開, 都冇反應.  只係播唔到BLUE RAY, 但PC MODE 都冇問題!    擴音機係 ONKYO.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

試下以下 troubleshooting...

1. 插第二個 HDMI
2. 唔插 AMP 直插電視
3. 唔播 Bluray 播其他碟 (例如CD)
3. 換 HDMI 線

黃金玩家

可能HDMI ARC 作怪,試下碟機直上電視,拔左ARC 條線,off 左arc cec control, 都唔得就用第二條hdmi 直上電視,第一次步試ARC有冇撞左,唔得第二步試下條hdmi線有冇壞左,都唔得就換要換碟機!

鑽石玩家

可能燒Amp Hdmi 端子

進階玩家

issachar 發表於 2019-3-5 01:15
試下以下 troubleshooting...

1. 插第二個 HDMI

多謝ISSACHAR CHING 及另外 兩位師兄咁熱心回覆, 小妹依幾日先得閒回帖!   

係你地未回覆前, 我睇說明書troubleshooting,  問題已經解決!   

都唔知個DIRECT 制, 邊個禁左或唔小心禁錯. 我家中冇人知道 DIRECT 制有乜野用, 我都唔知!

請問個 DIRECT 制, 有乜用?

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bettypig 發表於 2019-3-9 04:52
多謝ISSACHAR CHING 及另外 兩位師兄咁熱心回覆, 小妹依幾日先得閒回帖!   

係你地未回覆前, 我睇說明 ...

我唔知道你指的direct制是不是我部amp 既pure direct,附相片,是的話就好了,很簡單,開左這個制部amp 就變成一部純2聲道amp,專門設計用黎聽歌用,部amp既其他功能會關掉,甚至面板字都會關左,只會專心做好前面左右2聲道喇叭既擴音工作,我聽cd時候1定開這個制,希望答覆到你的問題

鑽石玩家

我AV amp用pure direct 直出Atoms ,用int. amp做後級推前置,這樣做就是純Atoms入純Atoms出,真是正到冇朋友

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

bettypig 發表於 2019-3-9 04:52

係你地未回覆前, 我睇說明 ...

哈哈, 真係冇諗到竟然係 direct 制, 我記得個 direct 有 LED 嫁喎... 冇為意?

同埋我以為 direct mode 熄機再開就會 reset
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

進階玩家

5張叔 發表於 2019-3-9 07:19
我唔知道你指的direct制是不是我部amp 既pure direct,附相片,是的話就好了,很簡單,開左這個制部amp  ...

你好 5張叔 :  圖中係我所指DIRECT 制, 我唔知係咪你所講嘅用途!

BR 搖控上的DIRECT

BR 搖控上的DIRECT

BR 的DIRECT 制

BR 的DIRECT 制

我的M

我的M

進階玩家

issachar 發表於 2019-3-10 00:21
哈哈, 真係冇諗到竟然係 direct 制, 我記得個 direct 有 LED 嫁喎... 冇為意?

同埋我以為 direct mode  ...

你好 ISSACHAR CHING, 係5張叔 CHING 嘅回覆中, 有我嘅圖, 你可以睇睇冇 LED .  

另我有之前係有熄機再開, 冇RESET 到!!