設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[顯示器] 只係問問有關投射同幕既少少問題

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

琴日出街無聊就去左睇下D 投射機 !

我想問 !

好似有分 D 咩LCD / DLP 之類 !
又係咩 ??
同埋成日講聽果粒 燈膽可以用 幾千小時 !
粒燈膽又值幾錢呢 ??  
一般新機可以用幾耐到呢 ??

另外幕方面 , 係咪SET 死左 幾多吋就緊 !
即係 80"吋 白 ! 其餘上下都係黑邊 ??
或者可唔可以全白幕 ! 放到幾多吋就幾多吋 ?

我見有d 幕又好鬼平....大陸人仔 1千蚊內有找....
尺寸:120寸(2.44米*1.83米)
材質:波珠
比例:4:3

請問用咩質料又好呢 ?
點揀幕呢 ?

just 問問資料 ! 學多d 野 !

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

電幕係咪最好用 菊地 ! ??

菊地係咩質料黎 ??

減噪又係咩意思 ?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

1# 大玩偶

平平地買住隻睇得過既玩住先啦, 玩得黎遲下又話咩3D投投, 而家少投資大享受先啦! 大陸幕聽講易殘D, 呢個都其次, 但你買大幅放細就唔多建議啦, 始終電影感大減!
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

吾一定.重有好多牌子, stewart, Screen Research, Dalite, Draper, Grandview etc.
菊地算係吾錯而售價屬中上產品
減噪係話菊池用Somfy内置摩打電机, 令營幕開関時噪音最少.

你要定一個Budget先可以找心水幕,
價 ...
ryanenen 發表於 2010-1-18 11:48

平靚正就得 .... 太貴唔岩我... !

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

LCD / DLP / LCOS / DILA 全部都係投影機的技術﹐每種都有自己特長。可以上google望下。

燈膽平均壽命都有千幾到二三千小時﹐用慳電模式通常會用得耐D但會無咁光。價錢通常
都係二三千蚊一個﹐個別牌子要五六千。

幕有幾樣野要留意﹐
- Gain
Gain愈高反射的光愈多﹐配合投影機的output同安裝距離。太近就唔好用高gain幕﹐
唔係你可以戴太陽眼鏡睇。

- Proportion (4:3, 16:9, 2.35:1)
普遍用16:9﹐4:3已經好少人用(同埋睇16:9上下黑邊唔夠黑﹐同反光)。2.35:1通常
配合anamorphic lens用盡投影機的pixels同光度。Details可以上google問下。 :)

- Viewable angle
低gain幕(0.7-0.9)通常viewable angle較大。
屋企有環境光(唔係全黑)﹐或者淺色牆的話﹐最好選擇高gain但viewable angle較少的幕﹐可以減低其他燈源對畫面影響。

大路牌子﹐唔係揀錯幕料就無死錯人。
普通 (電幕10K左右)
http://hk.os-worldwide.com/index_cn.html

稍貴 (電幕10K-25K左右)
http://www.kikuchi-screen.co.jp/

貴 (電幕20K+)
http://www.stewartfilmscreen.com/

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

緊記買時要度好呎吋﹐太長的幕係有機會入唔都電梯。呢個要小心﹐  Good luck!

我自己都買錯幕﹐呢D information係留返我自己下次換幕時用。

黃金玩家

D幕咁貴嘅?
手動會唔會平d呀?

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

D幕咁貴嘅?
手動會唔會平d呀?
ah_D 發表於 2010-1-18 12:09

OS Pure Mat II Plus 80" 手動大約 4千幾,
另外 Grandview 有款電幕大約 5千幾, 不過近睇有明顯既幕紋

黃金玩家

睇怕都係買大陸野玩下好la.
以前買個80吋 draper 手拉幕,
都係1K. 雖係cheap 雞野.
但我地呢d窮人都有得玩吓丫.
現在動不動都4k以上.
都係唔使諗住換大d嘅幕

鑽石玩家

無線遙控電幕
http://www.musical-power.com/

100吋都係4K,大件夾抵食