設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: issachar

[討論] 升級喇叭先後大家點揀?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chan@76 發表於 2019-2-26 20:38
如後面得帶耳筒咁距離
倒不如搞好個質好過數數量

想問問要幾遠才不似戴耳筒呢?

白鑽玩家

茶母 發表於 2019-2-27 01:07
我就睇吓環境有冇條件做7.1先,梳化貼牆就真係唔建議玩7.1,只會浪費金錢而令效果不如理想,

當然個空間做 ...

如果細地方
合理次序係
Surround-->Top mid-->Surround Back-->TF/TR(FH/RH)

白鑽玩家

AskaLung@FB 發表於 2019-2-27 08:52
我見國仁用天龍8500依家都將三通擺位變做標準DOBLY ATMOS擺位,其實依家九成音效都係ATOMS,係咪應該吾好 ...

我自己相信將來都係atmos佔多數
天花都建議行top比行height著數

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
issachar + 10 + 10
AskaLung@FB + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

白鑽玩家

WY807 發表於 2019-2-27 08:05
其實仲有邊啲合拍港慘片只有純7.1?因為本土電影真係無留意好耐,反而依家大部分西戲嘅BD陪葬品就只有DTS M ...

近期睇合拍港惨片華乳片
純7.1都有
紅海行動
女兒國
追捕
狂獸
悟空傳
俠盜聯盟
蕩寇風雲
失眠
使徒行者
殺破狼2
戰狼
衝鋒車

atmos就有
無双
L風暴
3D版女兒國
妖貓記
亦道

dtsX
奇門遁甲

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2019-2-27 10:39
我自己相信將來都係atmos佔多數
天花都建議行top比行height著數

最近要大執,都係時候睇下 d 喇叭應該係點擺...

器材開始有 d 表現,擺得唔好就好明顯會將問題放大...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鉑金玩家

Jazzgd1 發表於 2019-2-27 10:06
想問問要幾遠才不似戴耳筒呢?

我唔覺得一般兩座位 sofa
貼實左右放對5/6寸低音單元係正一正ear level
係叫促夠距離lor,都唔知有冇一米
你參考廠商指引紅色範圍跟本不建議
最細果隻都3寸低音單元要0.5米外先唔係紅色區域

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
issachar + 10 + 10
bbsai + 10 + 10 pro

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chan@76 發表於 2019-2-27 14:36
我唔覺得一般兩座位 sofa
貼實左右放對5/6寸低音單元係正一正ear level
係叫促夠距離lor,都唔知有冇一 ...

我反而覺得高音單元果問題比低音單元大

白鑽玩家

Jazzgd1 發表於 2019-2-27 15:18

因為師兄你用緊都係真compressor horn
就算唔係都用郎起高過頭
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-2-27 15:53
因為師兄你用緊都係真compressor horn
就算唔係都用郎起高過頭

我耳水平去到中horn,中間皇帝位距離大約有1米,so far都唔係好多刺耳聲,我亦減左d高音,我試過把角度射向前置,冇正正向耳仔,係減少左,但冇左係後尾枕果個結像,呢個feel係幾得意的,但亦唔知係咪真係正確(即係製片表達真正聲效),另外,後面用左biamp,反而覺得d 高音控制到合理水平,唔知係咪真係有幫助架呢?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Jazzgd1 發表於 2019-2-27 15:18

channel 間既連貫性如果比其中一條 channel 影響左其實無論係高音定低音都應該冇乜關係...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物