設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: keithlin

[請教] 喇叭聲感覺單薄

白鑽玩家

原本樓主早輪問過
要多謝WY807同leekoonhung(xmen)嘅寶貴意見(#曲)

https://post76.hk/thread-282535-1-1.html

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鑽石玩家

keithlin 發表於 2019-2-22 00:00
呢部機得唔得? 我見香港買差唔多成萬蚊,但amazon 平好多
https://www.amazon.com/NuForce-STA200-160- ...

師兄唔好咁急決定住,喇叭都要煲一排才開聲的,先試下改動amp的設定!煲返一百個鐘先!
你在毒氣室試喇叭時覺得滿意,可上去聽多次,問下用乜嘢amp推?做個參考!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

keithlin 發表於 2019-2-20 16:33
多謝各位師兄,綜合咁多位嘅意見,而家有4個方案:
1. 行bi-amp
2. 換走部 4400

我會考慮加部後級再試下 Set好佢先,始終4400都係新機,Surround處理 力唔成問題,我都會想加多部 Power Amp再試下發揮哂佢再考慮其他野。

同埋萬一唔岩,其實 Power要放都唔難。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2019-2-22 01:32
唔好药石亂投
nuforce咪仲薄聲

正解,後級對聲的影響都大,你個 Case唔好用 Class D Amp好 d…

5萬

總版管

話時話,熄左 EQ覺得如何先??

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

我知已試野通常都搵D吾洗錢既方法先,吾得既話先再諗係咪要買野
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

黑鑽玩家

其實樓主覺得喇叭薄聲,有冇試過閂咗Audyssey再聽吓兩聲道直出(唔用subwoofer)感覺如何?

咁可以聽到整個系統原聲,包括音色,空間特性,功放推動力夠唔夠等,

咁都覺得薄就可以考慮換喇叭,因為好可能根本唔係你杯茶;

有可能Audyssey 校嗰時將低音部份cut 得太多,所有Auto cal都有可能因為會被現場情況欺騙,

好似放咪位置太接近硬反射面,房間特性太重於特定頻率,都會影響結果準確度;

MA Bronze 6我聽過,都係一貫風格高音比較出色(甚至過火),

但Bronze 唔算超薄聲,我覺得相比更高系列厚少少,原因應該係高音冇咁標,

而且呢對喇叭唔算超難推,但始終座地喇叭想玩好一定要有相對大能量推動先有全理音色,

樓主可以試吓喇叭線正負全挿落低音,會對低音有少少幫助,

另外如果冇用surround back ,可以用bi-amp方式連接分開高低音推,增加能量,效果一定有幫助。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
DickLai@G + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

星級玩家

多謝各位師兄耐心解釋,綜合各位意見, 而家會先
1, 關掉Audyssey, set 好d amp的設定, 煲下部機
2, 買多對喇叭線行bi-amp
遲d再加部後級.但我依有幾個問題想請教下:
1, bi-amp ge線如果我用銅線駁低頻係咪會好d?
2. 高頻同低頻條線長度唔一樣會唔會有影響,我擔心未必買得返一樣長度.
3, 未來如果加後級的話, 有咩可以選擇? 有師兄講過2ch int amp, 亦有講過power amp純後級, 應該點揀?. 雖然有師兄解釋過, 但我都唔係太了解實質效果上會有咩分別.

星級玩家

茶母 發表於 2019-2-22 11:56
其實樓主覺得喇叭薄聲,有冇試過閂咗Audyssey再聽吓兩聲道直出(唔用subwoofer)感覺如何?

咁可以聽到整個 ...

其實我係幾鍾意佢的高音同清脆位ge, 但係覺得唔夠力,有點虛

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我覺得class d厚度好似唔太厚咁,個迅間爆發同jbl 幾夾得到,不過口味各有唔同,而我暫時覺得唔錯