設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Subwoofer設定先後次序問題

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
咁多師兄好,小弟有一個問題困擾咗好耐,就係sub仔應該先搵phase先定係av amp auto cal完先搵?
舉個例子,(假設)我先搵phase,amp入面sub距離4尺,sub phase扭去90度,以上係最好ge setting,跟住當用以上設定行av amp auto cal,行完之後sub距離可能會遠咗/近咗,咁樣咪又要搵個一次phase?
所以究竟應該點做先正確呢?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

搵phase先,av amp唔會同你搵phase,佢只會計音壓和距離
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鉑金玩家

bigair 發表於 2019-2-14 14:40
搵phase先,av amp唔會同你搵phase,佢只會計音壓和距離

Yes,但係當我搵啱phase之後再auto cal,av amp會幫我改變左10仔距離,咁樣聽落去同我照住之前例子3尺距離個設定好似有少少出入
因為都會聽到,距離同phase係有直接關係

白鑽玩家

papercut 發表於 2019-2-14 14:53
Yes,但係當我搵啱phase之後再auto cal,av amp會幫我改變左10仔距離,咁樣聽落去同我照住之前例子3尺距離 ...

要先睇你講邊個phase
到底係0/180定係0~180 ?
如果係講0/180就可以先揀咗先
呢個係+/-極向無time delay
如果係講0~180就一定係歸零先去cal
因為0~180 phase其實係個time delay
而AVM個autocal測距
實際係計test tone收發時間
並唔係真正實際距離
你set咗phase先
個test tone收發時間(距離)咪唔同咗囉

另外留意下THX嘅sub仔
係無得set crossover同phase0~180
但部份都有0/180

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
issachar + 10 + 10
sonic76 + 10 + 10
jj3380 + 10 + 10

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

AVM個測距
係用time delay方法
嚟平衡返所有喇叭到皇帝位時間
最遠嗰隻喺零delay
越近嗰隻就越加delay
並唔係用嚟改善空間

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Hugo Fok + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

sub仔所謂phase
如果得一隻sub仔出聲
你點擰都唔會有分別
係要同主喇叭相對
先會有個phase angle

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

白鑽玩家

點解sub仔又會有個0~180 phase呢?
因為玩2ch amp無avm個測距同分頻功能

點解玩AV又有人要set phase呢?
無論主喇叭或sub仔單元自身都有相位失真
做成有d頻率會叠得中有d又叠唔中
尢其在分頻點最明顯

咁叠得中又係點呢?
唔好講咁多
開喇叭戴耳筒睇下小弟條片

[youtube]dbRcKqf7ELI[/youtube]

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

鉑金玩家

多謝師兄!慢慢睇消化下先

鉑金玩家

MDLP 發表於 2019-2-14 16:06
點解sub仔又會有個0~180 phase呢?
因為玩2ch amp無avm個測距同分頻功能

師兄,有2個問題想請教下
1)假如phase係0-180,就先set phase之後再auto cal,咁當中av amp個subwoofer距離應該較去多少再搵subwoofer phase呢?

2)如果我前喇叭crossover係60hz,嘗試下好似師兄段片方式咁搵phase,係咪要對應播返60hz去搵定係照用返80hz?

唔好意思,又諗多2個問題

白鑽玩家

papercut 發表於 2019-2-14 22:00
師兄,有2個問題想請教下
1)假如phase係0-180,就先set phase之後再auto cal,咁當中av amp個subwoofer距 ...

re1:
上面講到係先cal後set phase
不過你要先set phase後cal都無乜所謂
avm再做cal後
距離改變咗
你之後set咗個相位都已經失效
只係你自己無咗個0嘅參考起步位
但一樣可以擰前擰後追相位

re2:
跟60Hz