設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] 尋找完美HDR Youtube player之旅

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

2019年終於頂唔住換咗4K投影機,嘩發覺自己同世界脫咗節,原來家陣d 低階DLP 4K都咁打得...

Well跟住玩機熱情番晒黎,除咗睇碟,開始尋找方法係projector播Youtube HDR片。

自己一直用Shield TV睇Youtube, 呢部機非常強,2015機,到今時今日仲keep住有新OS update,hardware仲係好夠力,睇60p 片非常流暢。不過始終係舊機,hardware唔support YouTube VP9 codec,出唔到HDR...

有Apple TV 4K,不過Apple 唔support VP9, 又係睇唔到

部 UHD player LG U970有 Youtube app, 解到4k同HDR, 不過60p 片非常唔流暢

部 Zidoo Z9s裝唔到official 版YouTube,不過裝到3rd party Smart YouTube TV。可惜HDR解不到之餘,60p 片都唔流暢

PS4 Pro, 解唔到HDR

好,想換咗部LG UP970好耐,平平地上Amazon入部Sony X700試吓。一星期唔洗送到屋企。部機好過LG U970,解到4k同HDR, 不過60p 片都係有唔流暢情況... (另,我證實左X700隻120V~牛係插到220V )

最後入咗部小米盒子 S。不嬲對呢類大陸盒子無好感,不過呢部原生Android TV OS,又support HDR,平平地代替部Shield TV都好... 即試Youtube,HDR都係唔得 好在裝到 Smart YouTube TV,解開Google封印,依家終於係projector睇到流暢HDR 60p片。成個人舒服晒

電視4K HDR自己有咗幾年,舊年upgrade埋OLED, 但係一路唔覺得HDR好重要。反而依家睇projector,有同無分別非常大

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我又試下ZIDDO X20 播4K YOUTUBE先

專業玩家

低階4k DLP 洗唔洗十皮?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

上世代玩Sony SXRD, 碟機就用Oppo 105D... 一直等Sony出部size易入屋d嘅4K,等極都未有,Oppo仲收左皮添。 現在回頭已是百年身,諗住平平地入部UHD51 止住咳先,點知一試驚為天人,真正燒鵝味道。依家部機+Zidoo同X700我已經玩得好開心。

鉑金玩家

小米盒子S升左Android TV 8.0都唔得?
btw, 其實用Chromecast Ultra都得

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Google唔放HDR比d盒子用。其實PS4 Pro有一排解到HDR, 後黎都被移除咗。
Chromecast ultra係最後方案... 不過Cheomecast睇片係咪一定要用另一部device射過去?直接有UI簡片睇好似方便d

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果有多部機去做 mirror cast 諗唔到有咩分別

鉑金玩家

路過想請教下,youtube 有咩 HDR 內容睇?
我見都係得啲 video demo 片 .....

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chingon 發表於 2019-2-11 10:22
路過想請教下,youtube 有咩 HDR 內容睇?
我見都係得啲 video demo 片 .....

就係睇demo片... 可能我真係幾無聊

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Cyber Monday入咗Shield TV Pro, 依家又update吓呢個post先。
首先,我買咗先知Shield TV Pro 2019都係唔support VP9 - 即Youtube HDR都係無睇唔到。算,其實youtube真係無幾多條HDR片睇。

想用Shield TV Pro + Kodi replace 個Zidoo Z9s睇4K/HD files。開機兩日,我就記起Shield TV 2015其實都有d麻煩野... 個Rec2020 color space係我部電視到map 錯色,點都教唔到。Shield TV Pro 2019原來仲係咁,不過依家多咗個option比你決定用唔用個709 2020轉換。我個case, LG電視要關,Optoma projector要開... anyway都叫攪到,OK pass。(呢方面Apple TV 4k做得好好,零問題)

Netflex 出Dolby vision同atmos,好過2015 version九條街。

Kodi睇file基本上滿足到我。Video wall, play video, 字幕, Zidoo做到的佢都做到,而且順暢好多。

不過,最後Zidoo重要留低,因Kodi 唔support play 3D file