設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: TerranceYuen@G

[請教] 新手求助 - 5.1.2 vs 5.1.4

鉑金玩家

TerranceYuen@G 發表於 2019-2-8 13:53
謝各師兄提點,想問留位即是4隻天花角,對嗎?

天花梗係叫師傅開定四個位,正常兩隻就係頭頂前少少,但如果預留玩四隻,我健意後面兩隻開係頭頂,咁就算玩兩隻都唔會差好遠,又可以保留玩四隻包圍自己。

鑽石玩家

TerranceYuen@G 發表於 2019-2-8 12:57
謝師兄,所以我都心大心細中,同埋諗住診而家佈定晒線位,想請教係咪四隻頂角流晒線就可以呀?因為有時見 ...

咁要睇你接唔接受到廳中間有對喇叭掛响到,因而家大部份戲都只係atmos,而最感受到atmos就係頭頂t-m喇叭,不過裝修時最好就留哂線位可以隨時改變!

高級玩家

raylee 發表於 2019-2-8 14:00
我都係會推薦你預留曬5.1.4的出線位, 你而家做好左, 之後方便升級

仲要做埋電源線位

謝師兄指點

高級玩家

小邪ktm 發表於 2019-2-8 15:29
咁要睇你接唔接受到廳中間有對喇叭掛响到,因而家大部份戲都只係atmos,而最感受到atmos就係頭頂t-m喇叭,不 ...

謝師兄指點

高級玩家

coody 發表於 2019-2-8 15:14
天花梗係叫師傅開定四個位,正常兩隻就係頭頂前少少,但如果預留玩四隻,我健意後面兩隻開係頭頂,咁就算 ...

謝師兄指點 今日都去AV 奶問過叫我開夠四角加梳化頂前小小 方便走位

高級玩家

小邪ktm 發表於 2019-2-8 15:29
咁要睇你接唔接受到廳中間有對喇叭掛响到,因而家大部份戲都只係atmos,而最感受到atmos就係頭頂t-m喇叭,不 ...

今日AV 奶哥哥都叫我開夠6個位就可以 咩玩法都十扑倒倒

鑽石玩家

TerranceYuen@G 發表於 2019-2-8 16:59
今日AV 奶哥哥都叫我開夠6個位就可以 咩玩法都十扑倒倒

係要開夠7個,如果想玩埋auro 3d !
喇叭如想音效好D就唔好揀衛星喇叭,可以試下大王用緊嗰套wharfedale d300系列,價錢同minx22都係差不多!

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
TerranceYuen@G + 9 + 9

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

以師兄聆聽空間,建議玩5.1.2 , 喇叭在sofa頂(膝頭 位對上),跟前置左右對齊
裝修最好預晒4隻喇叭線,以後唔頭痕
有機會可拉兩條獨立線去機架位,一條analog 一條digital用

如非要5.1.4不可,top middle 可在頭頂對上,top front 可在廳中間,最多前少少(以師兄空間話,top front / middle 距離大概1米)

仲有,千萬唔好買電視櫃,一黎就用音響架,單格雙層X2 ,易擺位+多變化
每層可20/25/30高,底層可做離地10cm(放LPS, 小牛etc...) 第一/二層機,架面放中置/其他雜物

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kkgoal + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

左邊露台用摭光窗簾(ikea有)
電視掛牆,最好整埋feature wall 利用不規則牆身做聲音擴散及反射(例如凹凸磚牆之類)
如sofa後皇帝位可做多3-4吋厚擴散綿更好,冇都ok

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
TerranceYuen@G + 9 + 9

查看全部評分

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

二師兄嘅 玩樂區呢對 都應該ok㗎 但如果 budget 許可的話 不如直上 4500

喇叭方便 如果骰仔 毫無疑問 Cambridge  mini 22 又靚仔又的式, 不過我個人覺得kef嘅蛋仔d声會靚過 Cambridge