設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Bush

[喇叭組合] Accuphase E-270 配喇叭

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chrischan0630 發表於 2019-9-8 16:57
每個brand的新舊聲底都各有支持者。

都係

其實英國喇叭而家都進步好大
不過暫時未想換住

黃金玩家

que 發表於 2019-9-8 12:02
雖然好多人話805d3易推過以前好多
但聽過兩三次也不覺得推力有問題
就是鍾意唔到個聲

我聽聞玩ATC,音量唔可以太少,否則唔好聽,請問係咪真?

另外,你覺得R3 適合聽人聲或者Classic嗎?

謝!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

man1117 發表於 2019-9-8 19:50
我聽聞玩ATC,音量唔可以太少,否則唔好聽,請問係咪真?

另外,你覺得R3 適合聽人聲或者Classic嗎?

我用緊前後級mono block 推atc 7
雖然只係avm 30
但控制同驅動都不錯的
買時用大菠蘿300試其實都不錯
但冇咁耐聽

我覺得大音量的確係會盡d
細節亦更多
但應該所有喇叭都會有呢個情形
但一般音量我已接受到

Atc都有好多型號
型號上都有分別
7,11,19,40條line相對係較易的
10,20條line同對上的50之類聽過但冇實際玩過唔敢講

R3 只係中環聽過jazz同人聲
結象都幾好,都幾清晰
我覺得如果我冇玩atc係會玩R3
Classical冇聽過大編制
但論清晰或高低,hifi感,件頭,刺激性
我覺得r3都比atc7好

但r3係三路書架
其實要餵飽也要一定力量

但好似我咁
係屋企有人就長播節目同youtube
閒時冇人先聽歌的
就一定係atc 7
真係好平衡耐聽
播足一日你都不會有疲勞感

黃金玩家

que 發表於 2019-9-8 21:55
我用緊前後級mono block 推atc 7
雖然只係avm 30
但控制同驅動都不錯的

多謝資料。音量個問題好似係ATC要求較高。佢對Amp既要求都係高D喇。

照你睇法,ATC有咩地方係好過R3呢?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

man1117 發表於 2019-9-10 00:49
多謝資料。音量個問題好似係ATC要求較高。佢對Amp既要求都係高D喇。

照你睇法,ATC有咩地方係好過R3呢? ...

Atc最主要都係隻饅頭中音
自然,聽廣播或人聲係真係好耐聽

主要如此

黃金玩家

que 發表於 2019-9-10 23:44
Atc最主要都係隻饅頭中音
自然,聽廣播或人聲係真係好耐聽

講到聽人聲,唔知Proac T10 定 7仔 勁D呢。。。
要去聽下先。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

man1117 發表於 2019-9-13 00:31
講到聽人聲,唔知Proac T10 定 7仔 勁D呢。。。
要去聽下先。

真係要聽過先知呢
不知為何,proac 我聽過D系次數多d

但理性d睇
Proac係會安全d!
應該最少易推d

進階玩家

chrischan0630 發表於 2019-9-4 19:16
我起中環KEF Showroom試過機,配Naim,覺得R3表現非常好,二萬樓下覺得係超值,有得同805D3比美。 ...

小弟新加入,請指教。我用Naim Atom推R3, 聲場靚,vocal一流,R3的高音並沒有高揚棘耳,反而是略缺下潛力。加Nuprime Amg 兩組後級,用mono block 推R3,聲場再撐闊兩個圈,有肉感, 高音清晰透明,可以將R3的潛力推出來。同意師兄所說,只嫌bass太重。這可能是speaker Cable導致的原因。

鑽石玩家

三星玩樂勲章

Bush 發表於 2019-2-10 18:29
KEF R3 資料顯示,recommended AMP 是 15W - 180W (8 ohm) :-

1. 想問如果用超過 180W AMP來推這喇叭,後 ...

C兄最近我聽過老麥5300,亦想试下金仔270,金仔對交响樂表現如何,最衰櫃得6吋高,是否放不落,要放地下,何況平過老麥,有d心動

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

avsuperman 發表於 2020-3-24 12:36
C兄最近我聽過老麥5300,亦想试下金仔270,金仔對交响樂表現如何,最衰櫃得6吋高,是否放不落,要放地下 ...

金仔270玩大棚交響樂  快收快放形
easyliao99@gmail.com