設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 不知不覺出左事.....

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
求教+求救

麻煩各位俾啲意見,話說剛剛換咗用緊14年嘅電視,買左Sony 55吋A8F電視,想主力睇Netflix,Blue way ,之不過原來係惡夢嘅開始⋯⋯⋯⋯

發現舊有嘅5.1 Marantz sr4500 AVamp 冇HDMI,接駁唔到電視,由朋友嘅推薦下入手咗Denon 4500H,打算聽下 Netflix,Blue way 嘅 Dolby Atmos ,點知又發現套14年前嘅5.1 產品JBL sc260中置唔多夠聲,於是乎為咗配合返我一對舊有嘅前置Wharfedale Diamond 9.2 走咗去買佢新一系列D300C中置,但係而家嘅問題到隻中置正左,變咗又嫌對前置唔係好夠聲⋯⋯⋯
於是乎把心一橫決定全面升級.

方案一:既然買咗wharfedale D300C 不如買埋佢嘅D320 /D330做前置,聽到好多師兄都讚佢CP高,舊有的wharfedale 9.2 變做後置,親身上去旺角有店舖聽過感覺到可以,不過啲中低音有感覺唔係咁實淨同厚,又怕返到嚟又唔夠好聲

方案二:聽過幾對坐地JBL喇叭,感覺十分良好,想用返舊有嘅JBL SC260 做天花果4隻喇叭,升級成5.1.4,買一對好少少嘅前置,心目中睇中咗JBL幾對喇叭,不過唔係太識分邊對好啲。

JBL studio 580: 其實好鍾意呢對,不過佢唔可以貼牆擺,有冇方法解決?

JBL L890 : 呢對出氣口喺前邊,可以貼牆,不過請問係唔係好舊嘅產品?

JBL LS60 有錢D再換LSC,再再有機會就換埋control做後置.... 呢套肯定係長期計劃,要食幾年麵包⋯⋯但係效果係咪真係咁正?

80% 睇戲20%聽歌, 客廳電視牆同梳化懎相䣓約十尺,梳化後牆長度約8尺。 PS : 係咪可以用到坐地喇叭?

長8尺,高8尺

長8尺,高8尺

長8尺,高8尺

長8尺,高8尺
Accuphase C3850+A70, Gryphone Diablo 300, Audio experience + 300B , Denon AVC-X8500H,
B&W 805S, Focal Aria 936,

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

自己用緊jbl ,空間亦同你差不多,成本低D可以考慮一套studio 5,cp值好正,for睇戲好理想,580唔貼哂牆都可以的,香港地,拉出來玩比較難吧

評分

參與人數 2威望 +18 金錢 +18 收起 理由
matt88p + 10 + 10 絕對認同
hellogd2seeyou + 8 + 8 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

師兄我諗你會繼續出事!
JBL當然好啦,不過好多師兄買完都話難推,你要試清楚,唔係到時又出事要加後級或換amp.
有位放梗係座地啦!

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

超低音都有升級空間!

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
Kkbank + 5 + 5 感謝??正在考慮大地震p8/p10.

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

空間少一樣可以做到完美家庭影院,我已升级玩緊Auro 3d

評分

參與人數 8威望 +90 金錢 +90 收起 理由
bigair + 10 + 10 超正, 一定要加分!
AV新丁 + 10 + 10 超正
heppy + 10 + 10 超正, 一定要加分!
philippe + 10 + 10 正到爆
matt88p + 10 + 10 正到爆
MDLP + 20 + 20
Jazzgd1 + 10 + 10 正帖留分
hellogd2seeyou + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Keto512 發表於 2019-2-2 21:56

好多X 喎

黃金玩家

Keto512 發表於 2019-2-2 21:56

師兄用乜嘢amp,點解頭頂用一對黐到咁埋的喇叭?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

細空間個低頻控制都幾大難題

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WMYip 發表於 2019-2-2 22:28
師兄用乜嘢amp,點解頭頂用一對黐到咁埋的喇叭?

天空Auro 3d 頭頂一隻唔明顯,一對中間頭頂打落嚟行一個聲道後果比較好,CXUHD  + denon7200 加升级左 auro 3d 全勝 Dolby Atmos

鑽石玩家

師兄如果真係鍾意jbl, 仲要80%睇戲+20%music, 基本唔使諗!! 可以去馬!!
Studio5 / Ls/ Array呢3個係列Jbl小弟已經熟到爛!!
我建議你買520c, 580, 至於低音問題唔使擔心, 因為本身580原裝有跟一個海綿畀你塞住低音孔, 減低低音反射問題.  L890 就唔太建議啦, 始終比較舊嘅係列, 同埋唔係號角設計.
Ls60 / lsc 對比studio 5當然會再靚聲好多, 淨係隻Lsc已經大好多, 人聲質素都唔同,  不過而家幾本香港已經冇曬行貨, 尤其是黑色, 紅色睇下師兄你接唔接受到!!