設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手暫定2套5.1系統,請俾意見

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟會擺套5.1係房用,面積大概130呎,用黎聽歌/睇戲/打機
第1次買av野,暫定下面2套揀1套

1.
Amp: Pioneer LX72/82
Blu-ray: Pioneer LX52
前置: Focal 807V
中置: Focal cc800V
後置: Focal Sib/705V
Sub: Sunfire hrs-12

2.
Amp: Pioneer LX72
Blu-ray: Pioneer LX52
前置: Focal 816V
中置: Focal cc800V
後置: Focal Sib/705V
Sub: Sunfire hrs-12

想問下130呎範圍係唔係用書架會比較好?如果書架,profile 908同埋profile cc908有冇ching知個價差幾多??
如果用第1套,有冇需要用到82??咁細範圍72其實係唔係都夠??同埋用705v做後置會唔會比sib好??
最後想問下買喇叭時有咩要留意/check?
thx

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

support 82...不過我冇$$...遲d先買

高級玩家

樓主有否考慮拖板.線的錢呢?

不如你唔好買 BR-52先.你說你打機,應該有ps3吧,如果你only 360.
咁咪買ps3咯.有埋ry功能.將餘下的錢買番拖板等.

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我會建議JMLAB 用坐地...你係BEDROOM 玩...又床又書櫃又衣櫃....吸音夠曬....

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

間房都130呎咁大!
犀利!犀利!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

budget許可的話當然係LX82 + 816V, 聽歌想要較好音樂感可加2ch合併機(有av bypass便可睇戲時當後級用)
srround方面, SIB樣靚好聲, 再上的話可以考慮SR700V

進階玩家

support 82...不過我冇$$...遲d先買
micma 發表於 2010-1-16 18:17

小弟都要左計右計先得..如果用816v就應該讓一讓步用72

進階玩家

樓主有否考慮拖板.線的錢呢?

不如你唔好買 BR-52先.你說你打機,應該有ps3吧,如果你only 360.
咁咪買ps3咯.有埋ry功能.將餘下的錢買番拖板等.
dannyu 發表於 2010-1-16 19:15

拖板ching有咩介紹??
線材方面可能用1排先再換,畢竟都係新手入門,慢慢先改善下d補品
同埋小弟部ps3係舊版,冇bitstream,但唔想換部薄版,所以想直接買埋blu-ray player
諗住仕埋lx52又可以試埋multi pqls

進階玩家

我會建議JMLAB 用坐地...你係BEDROOM 玩...又床又書櫃又衣櫃....吸音夠曬....
francis_leung21 發表於 2010-1-16 21:51

自己都想用座地,但用座地怕booming,所以1開頭都只考慮書架
ching咁細面積真係裝得晒d低音??會唔會用書架反而比較易控制??
thx

進階玩家

間房都130呎咁大!
犀利!犀利!
KING 發表於 2010-1-16 21:55

間房3尖8角,其實個數都只係大約,可能實際面積會較細
同埋擺喇叭果面的牆比較細,喇叭之間的距離好窄,對選擇書架同座地有冇影響呢?