設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

南京! 南京!! [Blu-ray評] by HP2210兄

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

[size=180%]片名:南京! 南京!![size=180%]  (行/中文)
圖:鐵心心  / 文:HP2210

內容:9.5分  令所有中國人激
畫面:8.4分   黑白手法層次感重
音效:8.8    槍聲真實
   依兩個月真係忙到想死,原本一早要出依個南京、南京!!Blu-ray Report,但一直都未能寫出。

南京、南京!!BD我其實第一日出就買左,都睇左一段時間。請返隻碟直情係舒特拉的名單既中國Ver,同樣是用了黑白影像手法,同樣有一個德國佬保護當地人,同樣有一個當人士作秘書,同樣有眼、耳、口、鼻...........哈哈..開始講肺話

故事一開始就係日軍點樣佔領南京,一幕雷霆救兵式既戰爭,而聲效TureHD7.1底下絕對收貨,之後就係一幕又一幕既大屠殺,就依兩幕來說,屋企果7隻喇叭可以發揮得很高效果,但槍聲同一般荷利活片好唔同,南京南京D槍聲好響好真實,心兄同我都好認同,如果屋企D喇叭斯文D真係有D擔憂會燒高音。

中段唔係太多玩音效的地方,只有零碎槍聲聽下,同交代慰安婦,衣!咪住...點解國產片都有露點既??...原來係死忍黎嫁。
到中後段有幕日本仔玩太鼓遊街,絕對可用作試底音之用。
成套戲令我最心刻一槍,就係魏老師比日本的一位好軍人開槍殺個一下(點解有日本好人?自己睇啦),當時我仲E為魏老師終於比日本仔捉到痛腳,終於有借口可以xx仍,點知有一聲好響的槍聲從我的右側置喇叭射出,真係好響,嚇死我喇,魏老師咁就死左,我既夢想都隨著槍聲幻滅左。
    可能睇得太多中國受欺凌影片太多無咩感覺,反而會諗下點解當時中國自己搞成咁,如果換返而家,一定唔會發生,或者有個東京!東京!。
    此片一般人可能覺得黑白關係而止步,但我反而覺得咁先可以表達出當時氣紗,至於聲絕對同同期的集結號一樣高水準,我無後悔買e隻碟,但就後悔異貴左10蚊....(239)....

謝謝收看我的簡單報告

評分

參與人數 4威望 +31 收起 理由
raymond430 + 5
Ken704 + 10
wil-wil + 10
rboys + 6

查看全部評分

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

進階玩家

我都買左, 未睇完.

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝Ching 的報告!本來心大心細唔知買唔買好?
看了報告後,决定.....Buy

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

第一次寫碟評 .
多謝鐵心心插圖同排板

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

第一次寫碟評 .
多謝鐵心心插圖同排板
HP2210 發表於 2010-1-17 11:30

你好多錯字
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

進階玩家

好直得買,唔錯!!

白鑽玩家

南京、南京同集結號比,我覺得集結號都睇D,以套戲計。

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

點降無人加分比我嘅 ?

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
鐵心心 + 4

查看全部評分

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

本應都想加分,不過真係太多錯字,所以想扣分添....
我第一次睇南京南京o係係通利毒氣室度,
當時佢播劉樺同日本仔o係破城對戰一幕,
槍o既上膛聲同子彈聲非常真實,
最深刻o既係有o下槍聲從左邊中間位置,
直射飛去右邊較前方位置,
係好明顯有軌跡o既,可以觸摸到o既,
好彩唔係射向我度,否則我一定中槍倒地...
但試完之後,patrick同我講頭先播o既只係dvd dts o黎,
嘩!咁播bd咪不得之了,不過後未o係屋企試過,
點解無果o下槍聲o架.........
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

進階玩家

GOOD.........