設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 淘仔買投影機之最後冇事(Acer v6820m+影輝RX1)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

一直都有玩開投影機,上一部係Panasonic ae3000全高清投影機,雖然用左差唔多8年,但一直都冇投訴。自從新一系列平價DLP真4K投影機推出之後,一路都心思思想升級。
自己一直都有留意相關資訊,早已鎖定acer v6820m同optoma UHD51兩部機,早前有師兄報料51減價已心郁郁想出手,再睇下其他師兄淘仔買機既分享,自己一向都淘開野,但就未諗過淘部投影機返黎,始終係電子野,隔山買牛都係有D擔心,但睇完淘寶個價之後,真係忍唔住,加上雙12又平一截,而又見到76師兄有成功例子,所以最後都係禁掣比錢,訂部返黎試下
淘仔買機順豐包郵送到屋企門口,仲要3日就送到,真係快靚正。收貨後幾日先有時間,滿心歡喜拆盒試機,點知著唔到部機,心感不妙…

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ysl + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

插左電都冇反應,心知不妙,第一時間緊係問客服啦,客服都算好有耐心,叫我拔晒電,隔一日再試;我照做之後都係一樣,部機冇反應,客服第一時間就比晒指示叫我點做,唔會拖泥帶水。因為過左7天退款時限,客服就話由於未過15天,可以換部新機比我,郵費佢地比,不過要我比左先,我緊係冇所謂啦,最緊要可以換部新既比我。
我去香港順豐問寄返大陸既詳情,點知煩到嘔;由於我住北區,返深圳好方便,所以我決定攞返深圳順豐寄,順便同老婆仔女返去飲下喜茶行下玩下咁深圳順豐又係快靚正,前後都唔使10分鐘就搞掂。
如事者售後3日就收到貨,仲即日寄出新機比我,又3日我就收到部新機了。收到新機緊係第一時間試機啦,插電…著燈…開機…畫面出黎啦
4k畫質真係無話可說,我自己都有用65" sony 4k電視,講真個句用電視睇4k同FHD分別真係好細,但一上投影機,真係覺得咁先叫有升級既感覺,部v6820m投滿120"投影幕完全交足功課,夠晒光猛,配上影輝白幕, 1.6增益直情好似有電視咁光咁鮮,有時成班friend睇波,開少少燈睇都冇問題,唔使成間屋黑蚊蚊,開party一流
3D功能真係過下癮就算,因為睇左一陣對眼已好攰,根本冇可能睇完一套戲,間唔中過下癮就ok既,尤其是睇3D動畫,真係成件物件飛左出黎咁,好似去左迪迪尼睇立體電影咁?
至於彩虹眼方面,由於我未試過機就買機,所以根本唔知自己有冇彩虹眼問題(我都覺得自己有D衝動?)睇睇下我發現原來自己真係有彩虹眼,好在只係輕微,只要接受左,其實都冇乜所謂,因為畫面實在靚左太多?

v6820m唯一有樣缺點就係len shift只有上下10%,安裝彈性冇咁高,未換機之前都冇諗過原來len shift係咁緊要,不過而家咁既價錢,真係冇投訴。

Collage 2019-01-28 19_05_54.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

同場加影影輝RX1 白幕,當然又係雙12買啦,120寸直送到樓下都係4千幾人仔,堅係抵!120寸入唔到?,又唔想比錢人搬,唯有自己出手啦,好在住3樓,最後成功入屋裝起佢,正?

由於投影機要寄返大陸換,唯有裝個幕,用舊機玩住先,一開機成個畫面光鮮左好多,連我老婆都話點解換個幕都有咁大分別?

小插曲:個幕裝左上去,一落幕發現角位有小小皺左,心諗,奶完投影機又奶埋投影幕?,咁既情況緊係問客服啦,老闆話應該係運送時搞到有皺紋,但老闆話唔使擔心,掛個幕幾日唔好開個幕,皺紋就會消失,心諗有冇咁神奇呀?三日之後我再開個幕,神奇既事發生啦,D皺紋真係冇晒,真係估你唔到?

Collage 2019-01-28 19_16_45.jpg

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 綠翡翠勲章

四年前我都喺淘寶買咗部Optoma 一切正常用到現在,rmb $10000可以買到真4k我都想試下

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

留名!!!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

正!有時都想本地消費,但價格實在相差太遠。

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

kan 發表於 2019-1-28 17:19
插左電都冇反應,心知不妙,第一時間緊係問客服啦,客服都算好有耐心,叫我拔晒電,隔一日再試;我照做之後 ...

少少冒險也值得!
北區同路人!

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

麻烦师兄PM下购买渠道方式价格,投影同幕布

鑽石玩家

我都係响淘寶買Benq W1700,平香港好多,用咗幾個月非常健康!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

andychankk 發表於 2019-1-28 19:55
正!有時都想本地消費,但價格實在相差太遠。

六折價錢,送到屋企門口真係好難忍手