設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: YuenLo@FB

[請教] yamaha rn803

銀級玩家

Arong2020 發表於 2020-11-5 18:07
錄音好嘅話最簡單嘅打鼓速度一定俾你聽到晒(鋼琴例外),咁個層次起落輕重手又感唔感覺到..同好真實又有震 ...

呢隻鼓聲係原先一個試Yamaha 放大器推B&w喇叭影片搵到出來
我試呢個鼓聲只係隻大碟其中一個曲目
原大碟大有各種樂器聲又有鋼琴聲
你去我影片下面藍字搵到大碟原名
我都故唔到隻Mission  LX 2+配Rn 803有咁嘅效果真係正
反而聽好多網上討論Mission Qx 係列聽人聲無Lx 咁好

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實真係唔使理人講乜自己鍾意就得..😆👍🏿
音樂就係咁得意,我就係會唔同嘅心情、唔同嘅時間……都係會有影響到😅🙈我始終都係覺得音源係幾重要,聽咗隨身聽都8年無損音樂,進入dsf dff 檔都好幾年...之前兩個月前其實我入咗馬仔ND 8006, 我係諗住要求唔高聽下就算...但發覺聽CD真係聽唔得入耳(當然高鞋嘢又唔同)所以已經決定放棄CD,換咗部T2玩算😆

星級玩家

可以用AV機pre out,入?

銀級玩家

Arong2020 發表於 2020-11-9 14:29
其實真係唔使理人講乜自己鍾意就得..😆👍🏿
音樂就係咁得意,我就係會唔同嘅心情、唔同嘅時間……都係會有 ...

都唔可以咁講有啲人會追求聲音上表現
聽CD都想還原度高靚音質表現
聽串流只係方便同搵歌易但音質係有啲壓縮對比CD有一段距離
可能你聽隨身播放器唔覺有分別
我聽過同一隻歌CD同串流音質上有分別
細心聽對比下串流明顯係音響係統到高音中音小咗失真多咗
不過好多人都習慣咗聽串流所以唔去咁計較音質
始終CD播放器係最好聲設備

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

EricTse@FB 發表於 2020-11-18 17:32
聽串流只係方便同搵歌易但音質係有啲壓 ...

我都同意師兄講法,都係有佢嘅味道👍🏿
小弟係新手,相信係自己套器材不成,聽CD大多數不是太好,所以不如放棄,要從音源改善(高階級數當然唔同,聽咩檔都靚,總有佢嘅味道)
有啲C D錄音製作又好超正,但係唔多...Wav 同Flac 都係...都會聽到有啲感動!
好多師兄買昂貴嘅SACD機都係想追求音質...我都想🙈
我自己連一隻SACD都冇如果唔係都買部平平哋玩吓..或者一向聽得多dsf 檔(一般一隻碟都2至4GB)會返唔到轉頭,確係差幾遠下..
呢幾隻都唔錯㗎👍🏿

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

EricTse@FB 發表於 2020-11-18 17:32
聽串流只係方便同搵歌易但音質係有啲壓 ...

其實隨身播放器都有要求...唔好嗰啲都會俾佢放大聽晒

銀級玩家

其實玩音響一開始放大器喇叭優先處理好自己喜歡音色最重要
唔同音源差別包括CD串流無放大器喇叭更明顯影響
因為訊源都要靠放大器做輸出
如果用一部靚聲CD播放器去接駁音色差放大器出來嘅音質唔會有靚聲表現
正如串流播放器音質靚但用雞耳機效果一樣差
我親身同親人見一位係香港同台灣好出名音響界名人登門到佢家參觀,大開眼界佢套音響陣幾百萬音響器材
呢位音響名人坐係我格離傾談同教路點玩音響佢有個格言講 :
‘’玩音響玩得好唔係一味用錢掉落去就叫識玩,最重要係平價音響都可以突破玩出好表現,夠聽就算唔好一味無始景去追會走火入魔,
大有大玩細有細玩,貴價器材唔一定好聲,平價器材唔一定差‘,只要有心機攪好自己套器材才是玩Hi Fi精神‘’
呢位音響名人袋錢落我袋到又上一課學到野
音響名人雖然年紀老了,但佢嘅音響精神仲有好多後輩都跟佢學野,

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

EricTse@FB 發表於 2020-11-19 10:15
其實玩音響一開始放大器喇叭優先處理好自己喜歡音色最重要
唔同音源差別包括CD串流無放大器喇叭更明顯影響
...

師兄講得都有道理..真係首要搞清楚自己想聽啲乜嘢音樂先,自己屋企既地方有幾多去聆聽音樂,真係一門學問..之後先去尋找自己嘅器材.
現在膽粗粗講吓自己嘅排行..請勿見笑!
1)揚聲器
2)音源
3)放大器
4)電源、電源線
5)其他線材用作調音
其實呢啲嘢都係睇餸食飯,能力幾多去玩,能可編入到第四班..點樣搞都係可去到四班頂,好彩嘅話你搵到無敵嘅配搭至多都係越級挑戰第三班!
一分錢一分貨我信,搵笨同配搭錯誤嗰啲另計!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呢句講得好呀師兄:夠聽就算唔好一味無始景去追會走火入魔,