設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[CAS音響] 人造木耳大測試之 LUMIN T2 個人聽覺報告

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

nevermindband 發表於 2019-3-2 22:36
我係前S1用戶,轉咗Devialet先賣走S1。一直對Lumin好有好感。T2 真係令人心郁郁,但心理上未接受到佢貴過 ...

T2好聲過A1嘛~!!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
G36 + 10 + 10
wklie + 10 + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

waileebear 發表於 2019-3-4 00:05
唔好意思 路過 咁岩小弟 想轉玩CAS   因為礙於屋企無位放太多的碟  。
睇完師兄的 詳細報告  真係心動 想  ...

如果CHING初玩CAS, 又唔想行太多路, 又未必不斷upgrade, 又唔想用太多位, 其實T2呢個價位既streamer+DAC算係一個唔錯選擇~!!

505 加鐘....小弟個人嚟講就唔太recommend, 對比T2既話...

但小弟未聽過hegel 360 amp既DAC部分, 又無AB test, 真係答唔到係咪T2好過佢, 但一體機要做到好過分開DAC+AMP, 個人感覺上唔太多真係做得到, "神級"科技既devialet可能係其中之一, 除非CHING賣埋hegel 360 amp然後換部devialet, 唔係我估都係用T2好啲, 仲有得玩埋tidal同roon, 真心正~!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wklie + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

By the way, if you want to try Roon: if you use ROCK or a Linux-based Roon bridge, Hegel H360 internal DAC DSD function is not Linux compatible, i.e. you cannot play DSD this way.

黑鑽玩家

T2係咪T1+A1嘅後繼機?定係會出A2?

黑鑽玩家

G36 發表於 2019-3-4 12:16
T2係咪T1+A1嘅後繼機?定係會出A2?

T2 replaces T1 and A1.

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
5張叔 + 9 + 9
G36 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

ykluk 發表於 2019-3-4 10:26
如果CHING初玩CAS, 又唔想行太多路, 又未必不斷upgrade, 又唔想用太多位, 其實T2呢個價位既streamer+DAC ...

我真係有用過部 Devialet 嘅pre-out 去膽機。部 Devialet 當 Streamer + DAC + 前級用 :P

想聽大棚就用Devialet直去TAD,聽人聲小品就經膽機去 LS3/5,Devialet真係一機多用,招招實用

之後買咗黑膠盤,再將 EL34 + LS3/5 拎番入房,所以欠咗一部Streamer + DAC

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ykluk + 80 + 80 用家心得極具參考價值

查看全部評分

銀級玩家

wklie 發表於 2019-3-4 12:49
T2 replaces T1 and A1.

Model 名真係好重要。如果同一部機叫A2,我會覺得平。叫T2我會覺得貴

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

ykluk 發表於 2019-3-4 10:26
如果CHING初玩CAS, 又唔想行太多路, 又未必不斷upgrade, 又唔想用太多位, 其實T2呢個價位既streamer+DAC ...

多謝師兄的意見

我睇左好多篇你的streamer報告 覺得好多都好好 , 有好多選擇。
我仲考慮緊好唔好 買一部 無解碼的 streamer ( eg lumin U1)   
我問過價 原來 T2 同U1 都差不多價錢, 假如玩一部過 我諗我9成都係 T2了

可否比點意見 假如想分開咁玩  U1 係咪一個好選擇? ( 2016年 都成兩三年前的產品)

3萬

白鑽玩家

nevermindband 發表於 2019-3-4 18:42
我真係有用過部 Devialet 嘅pre-out 去膽機。部 Devialet 當 Streamer + DAC + 前級用 :P

想聽大棚就用D ...

雖然呢個係T2既post, 不過真心講, 對於好多人, 又或者唔係好似小弟咁, patpat痕周圍試又換又搞嘢咁, 一部devialet佢已經可以serve晒所有function, 仲要係靚聲~!!

當然呢個靚聲可能係同數萬元級別比, 再對上要同soulution嗰啲就無得好比啦~

3萬

白鑽玩家

waileebear 發表於 2019-3-5 00:12
多謝師兄的意見

我睇左好多篇你的streamer報告 覺得好多都好好 , 有好多選擇。

如果你想分開玩, 問題就係你會用咩DAC? 如果你用一部一皮嘢左右雞雞地既DAC去接U1, 咁我會同你講, 買T2啦~!!

如果你會用返部好啲既DAC(當然要睇喜好), 咁用U1既話又用到佢USB, 你會得到好聲, 當然又要睇你用咩USB(小弟經驗, 一千內既線其實分別唔大, 可能black cat會係最好)....正所謂一闊三大...

如果好似小弟咁用白金鹿, 我就唔建議你買U1, 因為用唔到佢USB, 白金鹿只support window/mac, 咁就一定係nimitraS~ (小弟現用組合)

最終問題就係: 你會用幾多錢同時間去玩, 一分家, 就會好多可能性, 又可能會好好多, 又或者行好多無謂既路....