設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nolun

[4K/8K電視] 苦腦,選擇OLED 或是QLED

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

大玩偶 發表於 2019-1-22 16:12
我都係第一次用 三星 同 4K 電視 ,
唔識同 Sony A1 比較 ,

"2018 年QLED 有埋FreeSync , 打機上已經無 電視比得上佢"

原來有 FreeSync 咁正!!!! nVidia 0岩0岩開始 support FreeSync, 咁真係一個好大誘因去馬喎
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

銀級玩家

我上個月同樣煩惱。有燒印我屋企個大王一定打死我。最後考慮成個月,見Q7平咗就入咗了。其實你唔專登比較,Q7個黑位(比起之前LED)是唔錯的。

高級玩家

個個呢家買電視都考慮OLED會消印
不過我比較過黑位就唔理得咁多,都要揀OLED
只要你會用電視睇戲就ㄧ定揀OLED, 即使9成時間TVB同打機,1成時間睇戲,睇戲係最享受時刻,值得用優質既野享受,除非你會用好靚既投影睇戲,電視淨係用黎睇TVB.

我用左65" OLED,都冇用95" 1080p投影睇戲

另外我覺得QLED要好光先夠 contrast黑位,太光又睇得好辛苦,唔可熄燈睇戲,減低睇戲投入感

鑽石玩家

issachar 發表於 2019-1-22 18:59
"2018 年QLED 有埋FreeSync , 打機上已經無 電視比得上佢"

原來有 FreeSync 咁正!!!! nVidia 0岩0岩開 ...

FreeSync係咩黎

鑽石玩家

AMD 既 anti screen tearing... nVidia 既叫 G-Sync

以前叫 V-Sync...

不過睇返 nVidia 原來淨係 support FreeSync over DisplayPort... 咁冇用了...
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

如果我祇打機每月大約40小時,睇波每星期一場,一星期睇電視大約3一4小時,睇戲大約每星期一至兩套,買OLED 會容易消印嗎?現在突然想轉向Sony A9F ..真身痕,但出面LG C8 55吋減到16600,真係好抵咁。

鑽石玩家

nolun 發表於 2019-1-23 01:02
如果我祇打機每月大約40小時,睇波每星期一場,一星期睇電視大約3一4小時,睇戲大約每星期一至兩套,買OLED ...

師兄,我覺得驚就唔好用 OLED, 用返 LED 或者 QLED

日日都怕燒印,睇都睇得唔開心啦
LG CX55

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

issachar 發表於 2019-1-24 14:00
師兄,我覺得驚就唔好用 OLED, 用返 LED 或者 QLED

日日都怕燒印,睇都睇得唔開心啦  ...

照師兄咁講,吾再擔心,吾理咁多,向OLED進發,現在下定決心買SONY 55A8F 算,平A9 好多,質數不差太遠。

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

nolun 發表於 2019-1-24 22:09
照師兄咁講,吾再擔心,吾理咁多,向OLED進發,現在下定決心買SONY 55A8F 算,平A9 好多,質數不差太遠。 ...

C Hing A9靚好多的

鑽石玩家

nolun 發表於 2019-1-24 22:09
照師兄咁講,吾再擔心,吾理咁多,向OLED進發,現在下定決心買SONY 55A8F 算,平A9 好多,質數不差太遠。 ...

我部 A8F 都係我第一部 OLED...
LG CX55