設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 港版 HomePod 試聽分享

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
[youtube]88PIq7XbZlI[/youtube]

蘋果聰兄禮貌的稱呼小瑟為音響專家, 但小瑟絕對唔敢當 , 尤其係音響, 小瑟只係想同大家分享一下聽完HOMEPOD之後的感覺 . 係蘋果出左又點可以唔同自己友再分享下呢????

HOMEPOD在香港應該會好受歡迎, 因為太方便了, 講一句 "喂SIRI, 我想聽張學友真情流露就可以有歌聽, 仲可以問佢天氣點, 去邊度點行, 二千幾蚊, 仲有得輸!??

聽感方面, 片中其實都有講, 佢7隻高音呢個咁新鮮的擺法, 高音向左檯面板射, 再擴散出來, 所以小瑟聽到好大個音場係HOMEPOD周圍, 不過就同大家聽HIFI喇叭的感覺好唔同, 一來佢唔會做出前台歌手唱歌的感覺(就算一對做立體聲都好, 都唔會做到), 二來佢既設計跟本唔係比大家用HIFI發燒角度聽定位的, 所以大家唔洗幻想佢有音場之類既效果. 但如果聽周圍行都聽到差唔多的音色, 佢就做得到了.

講埋音色, 小瑟的確係覺得佢高低二邊如果再煲返30-50個鐘, 個高音會開揚返的, 依家聽有小小"暗口" 的感覺, 不過呢個都同佢向下射的高音設計有關, 所以我依然覺得係煲左係會好好多的. 低音就真係唔錯既, 有小小深潛力, 唔係震褲腳果隻, 但聽得出係有低音單元做到野果隻.

暫時係條片度, 小瑟聽左2個小時左右, 我覺得HOMEPOD果刻係中低音比較強烈, 高音未得, 有點濛, 不過一般用家聽我覺得佢地會覺得好好聲, 因為低音線條好靚. 音壓夠哂一般家庭使用, 至於有冇一對玩的需要呢?? 我暫時唔覺得需要, HOMEPOD亦都唔會可以取代一對的傳統喇叭, 但以藍牙喇叭角度睇, 佢掃低好多喇叭, 音色唔嬴, 都一定嬴左方便性同價位.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
issachar + 10 + 10

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

點解好似忍笑忍得好辛苦咁   

HomePod 係勁, 細細隻出黎鬼殺咁嘈又唔拆... 如果以喇叭價錢就唔係太值了..... 不過如果用開 Siri 就可以諗下
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

issachar 發表於 2019-1-18 21:42

HomePod 係勁, 細細隻出黎鬼殺咁嘈又唔拆... 如果以喇叭價錢就唔係 ...

你又講得岩, 用開SIRI就真係9成入手~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

issachar 發表於 2019-1-18 21:42

HomePod 係勁, 細細隻出黎鬼殺咁嘈又唔拆... 如果以喇叭價錢就唔係 ...

我本身用apple野,但apple呢D周邊真係唔掂,為環保,唔好浪費電力去煲佢,以為會有咩大變化。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2019-1-26 07:24
你又講得岩, 用開SIRI就真係9成入手~~

係囉, 見 D FRD 同 SIRI 傾計好開心
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物