設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[DAP播放器] SP1000M ROYAL GOLD,有着當年由AK240金升AK380銅的感覺....

鑽石玩家

不知大家有冇相同感覺....SPKMRG需要開動10分鐘左右,聲音才放開!オ舒服!
毒海無涯....回頭又不見岸!!

星級玩家

ChiyauChan@FB 發表於 2019-1-19 00:14
RUN了大約..20小時
聽感比剛開機時聲音自然順滑
人聲生硬感都小左

nice!

星級玩家

nikfung 發表於 2019-1-20 21:33
不知大家有冇相同感覺....SPKMRG需要開動10分鐘左右,聲音才放開!オ舒服!
...

今日喺街舖用2.5平衡耳機又比較過spkss同spkmrg demo機. 聽感同nikfung兄之前所描述嘅大致一樣. ss比mrg的確更能表現出細緻嘅微動態. 除此之外, 我亦覺得ss啲聲比mrg更結實. mrg啲尾音就較鬆散. 整體上好似ss嘅結像更好. 唔知呢個情況同部mrg比ss未burn in夠又有冇關係呢?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MisSer@FB 發表於 2019-1-30 23:43
今日喺街舖用2.5平衡耳機又比較過spkss同spkmrg demo機. 聽感同nikfung兄之前所描述嘅大致一樣. ss比mrg ...

ㄧ部賣街不足ㄧ個月,另ㄧ部賣街已過ㄧ年

星級玩家

ip_csl 發表於 2019-1-31 09:44
ㄧ部賣街不足ㄧ個月,另ㄧ部賣街已過ㄧ年

或者咁講, 我依家糾結緊ss定mrg. 所以如果我提到mrg嘅表現會真係因為煲透之後而變得同ss一樣或更接近ss嘅話, 我會入手mrg.

又, 因為個人聽感同nikfung兄提到 "比較SP1000SS...細節明亮通透(以上這些在音樂部份贏得很明顯)" 有小小分別, 所以好奇係唔係mrg未煲透嘅原故.

咁以師兄嘅經驗, 會唔會預期到mrg煲透之後嘅表現會變得同ss一樣或更接近ss呢? 唔該.

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MisSer@FB 發表於 2019-1-31 10:50
或者咁講, 我依家糾結緊ss定mrg. 所以如果我提到mrg嘅表現會真係因為煲透之後而變得同ss一樣或更接近ss嘅 ...

個人手上有mrg, 但未認真聴過ss,不過始終ss才是最top model.

星級玩家

ip_csl 發表於 2019-1-31 11:03
個人手上有mrg, 但未認真聴過ss,不過始終ss才是最top model.

明白. 多謝師兄分享.

星級玩家

或者咁講, 我依家糾結緊ss定mrg. 所以如果我提到mrg嘅表現會真係因為煲透之後而變得同ss一樣或更接近ss嘅 ...

諗諗吓, 其實無論煲幾耐都冇可能將一舊銅合金煲到變成一舊不銹鋼......

鑽石玩家

喜歓SS的聲音就買SS吧、我由SS轉MRG的原因是動態大了、起伏大了、而且現在用着的U18T還是能好好的控着、還有的是我想多入一隻單圈或圈鐵,MRG是AK唯一不用加AMP下可以剛好推到的DAP!
毒海無涯....回頭又不見岸!!

星級玩家

nikfung 發表於 2019-2-1 21:22
喜歓SS的聲音就買SS吧、我由SS轉MRG的原因是動態大了、起伏大了、而且現在用着的U18T還是能好好的控着、 ...

多謝nikfung兄分享~
其實我上年11月先誤墮毒海, 一開始都係用MLB. 因為SS嘅重量, 之前一路都冇諗過入佢. 就連試機都冇試過.
不過喺睇完你編毒文之後走去試MRG嘅過程中, 先發現原來自己都接受到>300g嘅手感, 所以先patpat痕試埋SS. 結果......尋日終於升級咗部SS