設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Mosque

[討論] Zidoo X9S 最新固件2.1.19

鑽石玩家

升級失敗,請問有冇師兄知道咩原因?

星級玩家

582 發表於 2019-1-9 20:41
升級失敗,請問有冇師兄知道咩原因?

唔係掛,重諗住一陣升添

鑽石玩家

Nsonfai@G 發表於 2019-1-9 22:59
唔係掛,重諗住一陣升添

唔洗驚師兄!已解決,原來下載文件後唔需解壓直接升級便可,但以前用A5時升級文件係要解壓的,放心,升級後一切正常。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Mosque 發表於 2019-1-9 11:49
去set HDR full range 畫面唔同曬,拍住205,聲奇怪地立體

請問係隻x9s入面setting到有個叫HDR full range ? 我好似唔見.. 我只見到HDR轉SDR ..
Sony X9300D 65
Pioneer LX89 | LCR/Surround: M&K S150 | Atmos: B&W M1 x 4 | Subwoofer: JL E112 and M&K V12+ | 後級: 老秦7250

鑽石玩家

josephpoon0506 發表於 2019-1-10 09:20
請問係隻x9s入面setting到有個叫HDR full range ? 我好似唔見.. 我只見到HDR轉SDR ..  ...

快捷設置>其他設置>關於>高級設置>關發人員選項>HDMI Range Mode>Full range

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Mosque 發表於 2019-1-10 14:25
快捷設置>其他設置>關於>高級設置>關發人員選項>HDMI Range Mode>Full range ...

thanks ching .. 真係無入面睇呢個options ..
Sony X9300D 65
Pioneer LX89 | LCR/Surround: M&K S150 | Atmos: B&W M1 x 4 | Subwoofer: JL E112 and M&K V12+ | 後級: 老秦7250

鑽石玩家

http://apidl.zidoo.tv/X9S/v2.1.2 ... 01901161401-ota.zip

型號:ZIDOO_X9S
版本號:v2.1.22 (正式版)

系統
1.優化23.976幀率準確性(通過Vertex測試)
2.優化系統穩定性

本地播放器
1.多個BDMV文件夾順序播放
2.優化播放穩定性
3.優化按下一首按鍵直接播放下一個視頻。
4.增加多個BDMV文件夾循環播放功能
5.優化選時播放功能
6.增加按數字鍵0彈出選時播放菜單
7.增加強制3D電視選項
8.優化音軌列表信息顯示
9.增加碼率顯示
10.修復通過文件管理器播放視頻列表排序不對的問題

海報牆
1.解決展示評分選擇IMDb,在加載評分時偶現停止運行的問題
2.增加按地區分類功能
3.優化匹配度
4.解決設備創建或刪除非視頻文件也會自動更新設備的問題
5.解決NFO解析的影片沒有演員信息時進入詳情不會自動加載演員的問題
6.解決導出的NFO文件,再次導入時,導致解析數據出錯的問題
7.解決重新匹配沒有展示評分的問題
8.修復兒童鎖功能,重啟機器後不生效的問題
9.修復手動匹配通過純數字不能搜索電影的問題
10.解決電腦端不能重新匹配的問題
11.提高應用的穩定性

音樂
1.播放隊列為單首CUE時,默認展開列表
2.播放隊列CUE文件增加箭頭提示
3.優化播放列表焦點顯示
4.優化播放界面信息顯示

中國天氣
1.優化天氣數據

定時開關機
1.移除倒計時提示
2.按電源鍵默認關機
不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

鑽石玩家

鑽石玩家

各位x9s用家,尤其係DLP投影機用家,有冇覺得暗位總係灰灰蒙蒙咁,暗位細節不足咁,對比度不足晤夠立體感呢?以為支RX1編織白幕唔好,又以為部X9s質素麻痳,有點心灰意冷之際,就摷吓menu有乜野可以攪吓,就俾我發現有一項叫做HDMI RX FUNCTIONS, 撳入去睇下見到寫住HDMI RX VERSION 1.4, 再撳入去 見到 有1.4同2.0選擇,立即揀翻2.0,跟住播 盜墓者羅拉 黑夜森林肉搏嗰幕 之前係灰灰濛濛細節不清 依家黑位紮實 細節清晰 ,跟住再播小丑回魂地牢搵嘢嗰段之前乜鬼都睇唔到校光咗之後睇到細節 但係非常灰濛 依家有夠黑 ,又睇到細節 ,在播馴龍記2 非常立體, 靚到冇朋友 ,原來一直睇緊降咗grade嘅效果都唔知 ,真失敗! 唔知喎係咪最遲知道可以改為HDMI V.2.0嗰個呢?

鑽石玩家

582 發表於 2019-1-24 16:23
各位x9s用家,尤其係DLP投影機用家,有冇覺得暗位總係灰灰蒙蒙咁,暗位細節不足咁,對比度不足晤夠立體感呢 ...

想問一路以來升級fw之後有冇reset setting?
預設應該係2.0

問題解決了就好, 又可開心使用, 謝分享!!
不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...