設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 賀歲片票房預測

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
賀歲檔期雖然向來係港產片福地,但今年西片戲碼亦強,仲有金馬倫新作全面迎戰,加上今年d港產片冇大明星擔崗,估計好難吸引到草根階層入場,至於中產及年青階層,已經戒睇港產好多年!所以即使唔願睇到,但係港產片仍可能在這個喜慶檔期慘敗,票房預測如下:

你咪理,我愛你!-最鋌而走險的組合,王祖藍導演+港產歌舞片=毒藥保證,片商極之勇敢,票房最樂觀有tvb粉絲同換票證支持,唔知過唔過到500萬。

廉政風雲-雷同題材及演員太多,除非拍得特別優異有口碑支持,否則800萬已是頂籠。

如珠如寶-睇預告片感覺仲雞過《一家大晒》,若一如所料係爛片有200萬已經偷笑,難為了洪金寶。

恭喜八婆-彭浩翔有點小聰明,亦有一定粉絲,不過呢個擺明係七日鲜得啖笑製作,係女性觀眾支持下睇下去唔去到1500萬。

新喜劇之王-唔理幾爛,凈係周星馳呢個名已經值1000萬,睇下口碑帶動可否去到2000萬。

西片 :
魔法保姆-外國票房雖然扑直,不過香港係迪士尼福地,保守2500萬票房。

馴龍記3-續集電影而且今集水準不俗,家庭客源帶動下保守3500萬。

銃夢:戰鬥天使-萬眾期待之作,金馬倫十年磨一劍,半動畫半真人大細通殺,保守5000萬以上。

LEGO英雄傳2-呢套可能被前兩套吸收客源,保守1000萬票房。

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 + 100 超正, 一定要加分!
alleelarry + 30 + 30 俾個Like你啦

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

賀歲片我想睇陸科幻片, 流浪地球同外國既銃夢, 其他無物興趣

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

分析得好好,我有機睇馴3,

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

暫時以上有興趣的就只有銃夢, 港產片我真係一套都無興趣

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

gashapon 發表於 2019-1-21 09:25
暫時以上有興趣的就只有銃夢, 港產片我真係一套都無興趣

ME3 不過唔知點解, 硬係好多人新年真係會去搵套港產片來睇......但依家果幾套, 真係得老廉果套有D機會....其他真係!!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

銃夢

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

小瑟 發表於 2019-1-22 11:52
ME3 不過唔知點解, 硬係好多人新年真係會去搵套港產片來睇......但依家果幾套, 真係得老廉果套 ...

其實都明, 因為有時拜年都幾多空閒時間, 無野做就是但搵套戲睇下. 不過近年來我寧願返屋企再外出算, 因為真係無咩戲值得去睇.
同埋見有師兄出post講10大華語電影, 我都諗o左好耐先留意到18年自己一套華語電影都無睇, 更何況是"十大"了.

銀級玩家

占士+童年追撐經典=唔係唔入場睇丫嘛?

鑽石玩家

我只會睇銃夢:戰鬥天使,馴龍記 3,魔法保姆,LEGO英雄傳 2,其他一定唔會睇(除非人哋叫)!
我對港產片一般,不過我可能會睇埋套新喜劇之王入去笑下都好.

鑽石玩家

窮鬼

睇統夢或者廉政風雲