設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 2019年新風格 Naim Atom開箱

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

《前言》

old setup.jpg
▲呢個檯面鋪排 KEF LS50 + Marantz HD-DAC1 + PM8005 一買返來就係咁樣無改變過一擺就擺咗3年左右,一邊工作一邊聽歌有時用來睇戲,聆聽環境接受聲音無投訴畢竟小弟地方空間有限。相中見到有套羅記5.1可以用來睇戲,但自從聽過2.0後什麼叫清晰後再聽返5.1就好少再用隨打PS4之外。

接近2018年尾對呢個鋪排有點悶於是"的起心肝"執檯面物件,發覺越執越多清理所有檯面物件,重新再擺過。喇叭,擴音機,解碼器呢3個組合實在太阻礙已經佔用檯面好多空間就算再執都係差唔多,突然諗起不如將喇叭保留,擴音機和解碼器放2手之後再買部一體式解碼連擴音機。上網問過多位師兄意見後有以下建議 Nuprime,Atoll,LS50W和Naim。

先講Atoll IN200 法國牌子,我是外貌協會會員,唔講乜乜「高音甜,中音準,低音勁」先,第一眼望落去已經「不是我杯茶」,規格和評論睇兩眼就算無再繼續睇。
LS50W 外型聲音無投訴,不過又要插2個獨立電源線,玩味較少無考慮。
Nuprime IDA-16 或 DAC-9/STA-9 曾經有半對腳入坑差少少乖乖畀錢,外型超正殺食合我心水,DAC-9/STA-9 夠細A4紙大部機放係檯面都唔阻位,上網做過功課評論幾好無乜負評,唯獨要插2條獨立電源線,我想再簡化點就睇上一級 IDA-16,reference 級果然係正,各方面都比 DAC-9/STA-9 都好,差少少就畀錢。

有日諗住出街帶部 IDA-16 返屋企,臨出門前電話收到新訊息,有位師兄介紹 Naim Atom 比我,我一睇腦海中要買IDA-16 意欲就消失了。咁橋76有位師兄出開箱文被佢毒到,做過一輪功課又和IDA-16比較下最終決定要入手。

《開箱》

▲一個人搬返嚟個箱好很重成7kg,拆開紙皮箱就見到白底黑字 logo 印在正中央

▲拎走上層2件厚厚發泡膠就見到部機,保護部機功夫一流,抵讚

▲Naim Atom 機專用喇叭插頭,不過金屬腳面表氧化啞色

▲藍牙搖控器,拎上手好有質感,中間圓圈當加減音量會同主機同步,不過表面"令面"好易刮花,要好好保護佢

▲機身四四方方紮實穩重好有質感,兩邊散熱片不違和感,機頂大型音量旋鈕較大細聲時視覺好爽皮,前面Retina TFT芒好高質即使貼近睇都見唔到pixel,整體好夾

▲搖控器帶夜光功能,藍牙發射不需要指向部機都能操作。實際使用時隻手好自然指向部機撳掣

▲部機麻雀雖小五臟俱全,簡直係串流王者,Tidal Spotify Airplay Chromecast (日後可升級 Airplay2 到時用Siri 播歌),同軸光纖輸入,嫌唔夠低音仲可以加超低音 ....如果部機有埋usb dac 功能就pefect 池

▲小弟2019最新擺放,多咗好多空間

《後話》

部機聖誕前買,電源用跟機naim 電源線,喇叭線用返舊條"秋葉原",一開聲已經高出舊設備,聽了一排入2手 Naim A5 喇叭線一套naim,

▲買返來見到兩邊插頭金屬部份都氧化啞面都唔理住照插先,試聽幾日點解人聲明顯凹陷,聽咗幾日都無改善,心諗唔通中伏差過我條"秋葉原線"。唔通因爲個插表面氧化啞色影響?我就拎跟機喇叭插試用洗銅水抹走表面氧化啞面 ,抹完即刻"令哂"無問題就用落條 A5 線,抹完後再聽人聲出返哂嚟 ,估唔到會影響咁大。

▲買返來條 A5 喇叭線已經跟了 Naim 插可惜只可以插係大機上,atom 機細插唔落,嘗試拆個膠殻換落 atom 跟機喇叭插都唔得條線太粗和硬屈唔到成一直線裝唔上只好裸插部機

今日發覺買了多年Z7 原來可以咁好聽昇華到另一層次。
有幾多人會買呢部機用 headphoe 聽呢? 機前有個 3.5mm headphone jack 輸出並不是純粹裝飾也不是bonus,廠方重新設計過線路值得一試。
就搵對 Sony MDR-Z7 試聽,我唔敢話最好,但絕對推得起Z7一啲都唔差。我推音量到 40-50度左右已經好夠聲(在app 限制了 headphone out 到90) 。聽首彭羚「纏綿遊戲」一開頭背景昆蟲叫聲清脆,去到中間啲弱音都聽得一清二楚。估唔到部機同Z7 好夾聲

評分

參與人數 11威望 +310 金錢 +310 熱話 +100 收起 理由
5張叔 + 10 + 10 恭喜Ching!
pinkspider + 20 + 20
issachar + 10 + 10
melonfrog + 10 + 10
ericlpt + 10 + 10 正到爆
chopinlau + 10 + 10
小瑟 + 200 + 200 + 100 正帖留分
que + 10 + 10 恭喜Ching!
shstang + 10 + 10 正到爆
samsung + 10 + 10 正到爆
ChakyBruce@FB + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

銀級玩家

恭喜

總版管

Post76系統工程師

76-FC 藍寶石勲章

恭喜

黃金玩家

恭喜有新機玩,你講果位中毒Ching , 唔係講緊我麻????

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ChakyBruce@FB 發表於 2019-1-4 20:56
恭喜有新機玩,你講果位中毒Ching , 唔係講緊我麻????

其實係我毒左danny師兄,因為係我出開箱post,恭喜師兄

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ChakyBruce@FB + 10 + 10 ???

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

真係可以做埋dac就真係冇得輸!

鉑金玩家

係,有埋usb dac 無得輸 ,部機headphone output 唔差,我用hd6xx + he4xx 聲都幾夾

我搵到條光纖由macbook pro 直駁到 atom, 遲啲搵條靚啲光纖線

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dannymak 發表於 2019-1-5 10:35
係,有埋usb dac 無得輸 ,部機headphone output 唔差,我用hd6xx + he4xx 聲都幾夾

我 ...

同對LS50夾唔夾?效果如何?

專業玩家

播Janet Jackson 29年前CD rip

鉑金玩家

ckp1738 發表於 2019-1-5 23:30
同對LS50夾唔夾?效果如何?

好夾