設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 想入手CM , 求推介

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

DAP係SONY黑磚 , 聽開 j-rock 同 j-pop ,都係少量有歐美ROCK同POP ,男女聲比例係6:4

上網搵過下有興趣係64 audio n8 , SONY JUST EAR LISTENING ,UE 18+ PRO,
各位CHING對依3隻評價如何? 同埋係依三隻個價位底下仲有冇其他推介值得去試?

再想問下其實CM耳機係咪間間都係做公價,其實去邊間整都冇咩差別??  

THANX ~~~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

推薦,其實用 just ear 定價 17k 不到說,選擇可真重好多。
如 fitear, 到國產都有。慢慢試啦。

至於價錢,其實睇牌子,just ear 就聽說講唔到價,但有一些是可以講到。但 CM 一般都會選擇大鋪去做,主要是考慮要等數星期以至更長,一不小心訂的鋪頭 close 了就出事。另外都有高手會用代購以至直接同廠訂,尤其是剛過了的 Black Friday 時段。

星級玩家

t1174 發表於 2019-1-4 07:32
推薦,其實用 just ear 定價 17k 不到說,選擇可真重好多。
如 fitear, 到國產都有。慢慢試啦。

其實just ear 我淨係試過monitor,的確如CHING所講,覺得有D唔到個賣價,因為自己而家用ING EX1000 ,
依隻JE monitor一上耳雖然覺得幾好聽,但總覺得中低頻有D太薄,有D似EXK的全面升級版,但兩者又覺得未
到值個差價個距離,唔知LISTENING個聽感會唔會好D。

星級玩家

allenng 發表於 2019-1-4 09:02
其實just ear 我淨係試過monitor,的確如CHING所講,覺得有D唔到個賣價,因為自己而家用ING EX1000 ,
依 ...

EX1000的聲底係對應返Listening,Monitor係EX800ST,如果鐘意EX1000的應該啱Listening多D。

小弟用開EX1000改4.4,入咗Listening,demo同成品差好遠,mid bass同sub bass成品好好多。

至於價錢個人不作太大評論,因為呢隻嘢本身就係賣手工同物理調音,如果追spec的人會覺得唔值,但係鐘意的就覺得冇問題。

小弟聽嘢係追求係舒服多,市場上有好多IEM一開聲就好驚喜,立即想比錢買,不過買咗之後又發覺唔耐聽(對我嚟講,唔係其他人的感受),直至入咗Listening之後先至係有第一隻IEM可以比我戴著十粒鐘以上冇唔舒服的感覺,聽聽下歌可以瞓著。

黃金玩家

樂器,細節 全鐵都還可以
流行,搖滾,雜食 節奏感 : 圈鐵混合應該係最好方案

星級玩家

qqqkyo 發表於 2019-1-4 13:37
EX1000的聲底係對應返Listening,Monitor係EX800ST,如果鐘意EX1000的應該啱Listening多D。

小弟用開EX1 ...

請問師兄你隻just ear 係係返sony store訂? 個價包耳印嗎?~~THANX

星級玩家

audia 發表於 2019-1-9 20:14
樂器,細節 全鐵都還可以
流行,搖滾,雜食 節奏感 : 圈鐵混合應該係最好方案
...

而家目標偏向just ear listening ,但過兩日試埋隻n8再決定~~XXD

星級玩家

allenng 發表於 2019-1-10 14:51
請問師兄你隻just ear 係係返sony store訂? 個價包耳印嗎?~~THANX

係,銅鑼灣,包的

星級玩家

這3隻CM中, 我聽過UE 18+ PRO, 感覺是一隻比較平衡的耳機, 我個人覺得是可以考慮的, 而Sony 耳機每次總比我覺得overpriced 而且嚴重偏暖......

如其他師兄所言, 市面上有很多CM, 還是建議樓主多聽一下小心選擇.
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

黑鑽玩家

如果揀UE18+ O既話建議等佢做節日優惠先入手