設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[超低音線] 請各師兄及高人指教一下

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
由於小弟用威仔SPL1200中 覺得深潛不足  現想換十仔SVS PB13 Ultra OR 威仔DD15+ PLUS

兩款邊個好? 想深潛

但SVS不知邊到有代理試聲,如各師兄高人可PM小弟地址
Amp: Marantz  SR8012
Front: B&W  CM10 S2
Center: B&W  HTM71 S2
Sournd : B&W  AM-1
Sub  : Velodyne SPL Ultra 1200
Front  Height  :  B&W AM-1

高級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄家中尺數及擺位如何?
如有選擇可先試多幾個擺位,十仔變化會大過你換另一隻放同一位置

小弟都有用spl1200, 自我感覺唔錯

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leekoonhung + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

我都覺得師兄可以唔使換, 我聽過spl12都真係唔錯

鑽石玩家

SPL1200<-----小骨也是前用家, 實測數據得知, 如果run左 Velodyne個auto cal...會修得較緊, 深潛給封印不少, Auto後又無得改, 頂多係remote 預設的幾個mode玩下, 但的確個Auto cal做到野, 註波及over係減少

樓主可先試reset左隻SPL1200試試深潛有無分別
不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

鉑金玩家

師兄揾到风水地未,风水唔好買隻幾潛都無用(俗稱潛唔起)建議先用Rew測試全屋,另外上面師兄講得無錯聆聽範圍有幾大

評分

fddamia + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

matt88p 發表於 2019-1-3 19:31
我都覺得師兄可以唔使換, 我聽過spl12都真係唔錯

我都系spl1200用家  各位師兄vol會校幾多  我就46  701cal后系負15  覺得呢只野快收快放   講气氛五系佢專長  潛得吾深  另外問下各ching 點擺放  系正面對住定90度或180度

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

leopard7727 發表於 2019-1-3 23:35
我都系spl1200用家  各位師兄vol會校幾多  我就46  701cal后系負15  覺得呢只野快收快放   講气氛五系佢 ...

我一般開26到28 89cal-3,90最正, 0最平衡,你會唔會開得過份大聲

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

fishbone8822 發表於 2019-1-3 19:33
SPL1200

我auto run 完吾太覺得有分別
對俾dd果d  auto cal感覺很流, 係咁易胡幾野就叫做攪掂

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主可以考慮試下JL
不過個人覺得1200 ultra 200呎廳黎計,基本冇得輸
我試過睇batman 3後行戰鬥機, 神奇女俠交叉手, 挑戰者1號大爆炸
可以潛得好深下,成過聆聽空間震, 有時我重要收返一兩個db
如果我是你,除非佢壞鬼左,我會拎d錢投資落amp或者喇叭好過
增益會更加大

評分

matt88p + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果無心機去攪DD的設定,小弟建議就唔好入DD喇!