設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: avtony

[高清播放器] 有關NAS入門問題。

黃金玩家

xyz56789xyz 發表於 2019-1-11 08:06
用STATIC IP係咪已經避免DNS延誤,聲/畫都改善咗呢。NETGEAR SWITCH 包埋DNS SERVER派IP? ...

你加隻switch,當存取資料時,用IP唔用名,根本唔會用到DNS,data亦唔經router,就唔會衰聲。
switch 唔會有DNS SERVER,DNS SERVER亦唔會派 IP。
IP係由ROUTER派,但我一向用static IP,唔用DHCP

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

用開S記, 由最開始209+II, 之後412+ 再到最近1819+.

S記對新手都叫易用易SET, 多Apps連手機唔錯幾好用, 同個SUPPORT做得唔錯, 之前試過有問題, 佢可以係返NAS入邊既技術支援中心問野, 正常1~2日有人回覆)

Q記未玩過就唔係好知.

WhatsApp Image 2018-12-13 at 12.21.16.jpeg

WhatsApp Image 2018-12-13 at 12.14.21.jpeg

技術支援中心, 做得唔錯
WhatsApp Image 2019-01-11 at 13.20.01.jpeg
JBL 喇叭

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

十年前睇file儲儲埋埋成十幾隻HDD,
成日拎啲HDD抆抆插插都幾煩,
後來傳用自已砌嘅NAS,成本低效能高,
又方便,只要將NAS同player放喺同個個network上,
畀個access權限畀player就可以。

何惜直至呢幾個月開於成日都出現"抱歉,您所指定的頁面不存在。"
實在無咁好心力再慢慢攪,乖乖畀錢買隻DS1618+算
Synology啲軟件比Qnap user friend,
但硬件聽講就Qnap好啲。
要留意NAS 7/24咁行對HDD點都會傷啲,
所以一啲重要嘅資料,個人認為multi backup先係皇道。

Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

齊來曬 NAS , Backup 最強一定係 NAS

早排電腦中左 勒索病毒,全部外置 Hardisk 差唔多20TB 都死哂,儲落十幾年既 Bluray Backup 死哂,唯獨NAS 有SnapShot 救返NAS 內既檔案

以後只會買 NAS 黎做Backup , 多功能Auto Cloud Sync ,又可以做 Sharing

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

alan_wyl 發表於 2019-1-9 12:54
最穩陣都係QNAP,佢網站有hard disk 兼容度既list,跟住買就好少出問題。
另外,玩NAS唔想衰聲,唔好篤ro ...

事實上Synology嘅官方網站都有提供兼容性嘅資料庫嘅:

https://www.synology.com/en-glob ... tegory=hdds&p=1

可以去哩度睇吓

黃金玩家

chhanthony 發表於 2019-1-11 14:29
十年前睇file儲儲埋埋成十幾隻HDD,
成日拎啲HDD抆抆插插都幾煩,
後來傳用自已砌嘅NAS,成本低效能高,

其實兩間差唔多,我公司有用S記,我自己就用Q記。
為減省成本,我另買一隻外置hard disk, 直篤隻Nas 做backup, 我返工後第佢自己慢慢抄file。

不過要提下啲未玩過既師兄, 真係唔洗比成千銀買條hi-fi 用既cat.7,係冇用既,一條普通既cat5e 或cat6 已足夠。留番啲錢執下啲電仲有用。