設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 有無興趣體驗Imax enhanced聲畫表現

鑽石玩家

三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
  近日影音熱話肯定非imax enhanced莫屬,唔少朋友都想了解其声画表現,可惜目前画面係無機可試,只得兩張真imax碟可玩,但播放其4k画质已教人眼前一亮。音效方面,为叫友人感受氣氛,週六日搞了兩埸友人聚會,分別玩過auro 3d, imax.我用上如綠燈俠舊片竟然發覺imax可呈现更多细節,在DTS-HD聽唔到的,imax 能清晰呈現,人声亦會離箱升高至銀幕……今日與群组朋友討論,感覺被質疑,希望遲些有機會普及,大家便沒話可說,現在用作聽DTS舊片都感到有新體會,唔知有無人有興趣感受……不過,昨天测试遭來管理處襟鐘,真係掃興

評分

參與人數 11威望 +620 金錢 +610 收起 理由
jaychau + 10 正到爆
hangshun + 20 + 20 正到爆
小瑟 + 500 + 500 正到爆
YingFai@FB + 10 + 10
Jerrywu + 10 + 10 俾個Like你啦
NickVong@FB + 10 + 10 俾個Like你啦
matt88p + 10 + 10
GOGOGO633 + 10 + 10 正到爆
pinkspider + 10 + 10
MDLP + 20 + 20 俾個Like你啦
sonic76 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

有興趣可家訪交流

白鑽玩家

多謝AVSUPERMAN兄花時間款待小弟
呢套8500天花2組共8隻喇叭
可以三修atmos/imax/a3D格式
今代天龍AVR比上兩代有極大極大.....進步
而且iMax播DTS-HD 音場效果
比起普通5.1/7.1有明顯大幅提升
不過經咗光纤/同軸 HD音效
會下調至與DVD 同級
尤其是24/96HD聲軌
質感同密度會明顯下降
另外播atmos都要安裝返  
atmos spkr layout會著數啲

評分

參與人數 4威望 +140 金錢 +130 收起 理由
hangshun + 20 + 20 正到爆
小瑟 + 100 + 100 正到爆
matt88p + 10 報告非常詳盡
sonic76 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

師兄屋企好似玩具反豆城喎 , 還有後置聲道那兩對請問是什麼喇叭 ?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

樓主小弟有興趣呀

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

樓主都玩得部8500好盡

鑽石玩家

三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2019-1-5 03:09
多謝AVSUPERMAN兄花時間款待小弟
呢套8500天花2組共8隻喇叭
可以三修atmos/imax/a3D格式

大家交流下,我只是用一般器材,有限投資來打造自我陶醉的影音世界,今代天龍的確是好機,更希望imax可以殺出血路,不似auro3 d胎死腹中

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
hangshun + 20 + 20 絕對認同
MDLP + 20 + 20
sonic76 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

Happy89 發表於 2019-1-5 08:59
師兄屋企好似玩具反豆城喎 , 還有後置聲道那兩對請問是什麼喇叭 ?

哈哈,喜歡電影,所以學人玩下figure,,後置係NHT-ST4座地及後中置用klipsch rf42Ii座地

鑽石玩家

三星玩樂勲章

chhanthony 發表於 2019-1-5 09:59
樓主小弟有興趣呀

歡迎,pm我

鑽石玩家

三星玩樂勲章

sonic76 發表於 2019-1-5 11:25
樓主都玩得部8500好盡

可以玩盡7.2.6三大制式,已經心足