設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[討論] HMV 夠鐘收工!!

鉑金玩家

我家的90、00後都有聽歌,比我當年聽得更廣闊添,不過全部都係聽串流,唔買CD㗎。

月費唔使$100,CD音質(佢話),啲音樂幾冷門都好,打幾隻字search吓就有,方便到咁樣,邊個會俾超過$100去CD舖買隻10隻歌,仲要唔係隻隻歌啱聽嘅CD吖。

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

我覺得我俾錢買CD/黑膠唱片/卡式錄音帶等買到的不止是音樂本身,
還有作曲家/演奏家/歌手/樂團/填詞人的資料,圖片等,
為甚麽今天的年青人毫不重視???

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
smiths + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

其實年輕人一部手機已經可以餵飽⋯⋯幾乎係生活嘅全部。

鉑金玩家

old8woman 發表於 2018-12-19 16:05
我覺得我俾錢買CD/黑膠唱片/卡式錄音帶等買到的不止是音樂本身,
還有作曲家/演奏家/歌手/樂團/填詞人的資料 ...

懂得尊重知識產權的人以近絕種了, 我聽歌劇還是喜愛拿住厚厚的書仔翻看, 以差不多被人笑老餅了!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

真係失望!

畀蔡燶華講中 <曬那嘅光輝! 唔係永恆嘅>

那些年90年代, 全港首間皇室堡嘅hmv都捱唔住!

音樂無限嘅夢終於爆破!

依家嘅音樂的確係有限!

唯有睇住隻聖誕狗祝大家快聖誕快樂

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +200 金錢 +200 收起 理由
CDROMRW + 50 + 50 Oh 美好回憶!
psb + 50 + 50 超正, 一定要加分!
dc903 + 50 + 50 無限…悲嘆,下一輪可能到cd愴!.
tlsk + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-12-19 13:57
事實香港的市場都唔係無問題. MK賣得好的碟, 來來去去都是懷舊, hif發燒, 不然就是卡通動畫, 最潮流的明 ...

kl 師兄 , 清楚知道熟客仔口味清楚佢哋而家要乜同盡量滿足佢哋,就係小型街坊鋪頭嘅強項,亦係之前小弟所講嘅第三策略 focus strategy 專注,威威就係咁擴充開分店 , HMV 員工係做唔到嘅。
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... N_u-Fjad8ERY6b5MDfo

x

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ernietse + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

psb 發表於 2018-12-19 22:16
kl 師兄 , 清楚知道熟客仔口味清楚佢哋而家要乜同盡量滿足佢哋,就係小型街坊鋪頭嘅強項,亦係之前小弟所 ...

其實威威新店啲價錢仲貴過cd倉
不過比起h記係平啲嘅...

1萬

白鑽玩家

老而不

psb 發表於 2018-12-19 22:16
kl 師兄 , 清楚知道熟客仔口味清楚佢哋而家要乜同盡量滿足佢哋,就係小型街坊鋪頭嘅強項,亦係之前小弟所 ...

不過事實是....如果呢代會買碟的人都一路路退, 佢地都唔支撐得幾耐.
如果你有留意, 威2是靠翻貨快的唱片維持, 即是hifi碟, 廣東歌. 冷門少少的真係在架上封塵封到膠袋都黃.

HMV走的是全齊式的大倉, 唔理新舊好醜全入, 是同HKR 同一方向.

評分

參與人數 1威望 +25 金錢 +25 收起 理由
ernietse + 25 + 25 咁斷估佢啲舊黃膠袋冇我條底褲咁黃掛.

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

時代轉變真係無可厚非,最可惜係所有嘢變到好單一,再冇選擇,更加唔使講咩百花齊放⋯⋯

鑽石玩家

HMV初初係尖咀開到深夜,係夜鬼"睇"cd好地方,9成都係濟睇吾會買因為定價太高(貴其它cd鋪+10-30皮)近年港島旗艦店初開時買過幾個特價box set,近來都冇係hmv買過野.

x

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ernietse + 50 + 50 Nice clean leather sofa

查看全部評分