設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chingon

[4K/8K電視] Sony A1 顥示紅色時好似有啲問題

星級玩家

我部 55 A1 也有一模一樣的中間有個大長方形的問題,但 Sony 嚟睇完後覆我推卸責任唔肯負責。我唔認為是燒印囉,而且這問題亦不是我個别問題,其他師兄也有一模一樣此大長方形問題。Sony Oled 準買家要考慮清楚,因為有保養即是冇保養,而且自己有問題唔負責保養服務超差。

銀級玩家

咁得意買部電視唔可以長睇新聞台

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

airlung 發表於 2019-12-10 20:59
師兄可否幫一個忙我的Sony a1 都有burn in 問題單仍在保養期來. 剛有師傅上嚟睇過說是沒有保養的......聽 ...

burn in 問題是沒有保養的.
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

星級玩家

我都係咁,約咗師父嚟睇

65A1

星級玩家

和我一樣, 呢啲唔係燒印

黃金玩家

wcc 發表於 2020-2-3 20:12
我部 55 A1 也有一模一樣的中間有個大長方形的問題,但 Sony 嚟睇完後覆我推卸責任唔肯負責。我唔認為是燒 ...

問下佢睇咩先會睇到個咁工整既正方形「燒印」
睇下佢識唔識答

仲要唔只一部係咁喎,好幾個case都係畫面中央位置有同樣問題
如果呢樣唔包果樣又唔包每年千幾續保黎真係唔知做乜

星級玩家

lkw2005 發表於 2020-2-23 19:44
問下佢睇咩先會睇到個咁工整既正方形「燒印」
睇下佢識唔識答

我直頭好唔滿意佢回覆直接問佢有乜嘢畫面會長着造成這個燒印? 而且唔係得我一部機其他師兄都有一樣的問題? 仲有如果係燒印果個長方形四條邊尤其是上便和左便線條點會咁清淅咁直咁輪廓分明? 我以前玩過Plasma和不知幾多部三星amoled手機我唔知乜嘢係燒印咩?

總之 Sony 就是死唔認數話唔關佢事,  我其實都覺得99%係 Sony 佢個自動更新面板時出事, 但我點證明係佢個更新出事? Sony 就一句話佢賣很多機, 其他機都冇問題, 我話網上都見有其他用家有我一樣的長方形問題? Sony 响電話裡只回應佢地只會認為這是燒印問題, 唔會理怎麼會造成這個燒印亦不會免費保養維修

各位oled用家或準備想買oled, 尤其是買 Sony 的, 真是要小心用和考慮, 我就打算轉戰 qled 了, 因為你唔知有個長方形就好地地睇, 當你知道有個長方形之後, 我就離開個電視十幾尺以外都睇到, 我接受唔到唔完美嘅畫面, 簡直浪費了套電影

星級玩家

原來咁多人都係咁 ,我仲以為自己成日睇碟整到咁添,55A1

黃金玩家

直覺上oled版面不能較太光,越光就會越容易燒印,現在板面每代比一代光,燒印機會越大,希望有新研發oled板面可解決以上問題,我自己部A8都只較到25光度,如日頭睇要較到30度

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

IatKongNg@FB 發表於 2020-2-25 01:39
直覺上oled版面不能較太光,越光就會越容易燒印,現在板面每代比一代光,燒印機會越大,希望有新研發oled板 ...

新技術都嚟緊,仲點會有人硏發,OLED ⋯
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i