設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 完美的句號:《無敵破壞王 2》

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今晚看完, 不得不說是真的一個很完美的句號.
看的是粵配, Do姐做得很好, 值得一聽.

較早前的Incredibles 2 都一樣加入了孩子長大, 由女性做主導的意思.
只是我覺Incredibes 2不夠無敵破壞王2 般為自己畫上了句號, 而且是有些留意留白的地方, 於是令我覺變得平凡了一點.

記得初看第一集時是因為有不少街機的角色怎樣應對自己的存在問題. 而如今, 一開場就是主角們的存在價值觀問題.
6年不是一個短時間, 世界發生了不少事. 由當初得知有這麼的一個續集計劃時已期待. 如今看了, 覺這個句號是畫得非常完美.

Disney的畫是不必多言去讚的, 要讚的是自己怎樣處理自己的角色, 猶其是那些公主們的形象,
還有怎樣令自己過去一直的風格變成一種在劇中優雅的君子自諷嘲 又很出奇地切合此片的主題形象.  
另一個point, 是有講現在時代流行的呃like風氣, troll式留言, 仲有遊戲過難vs獎品過簡的問題.
在片中也有淺提過,  是不是值得我們都反思一下?

為什麼我說這是一個 '完美的句號'?
近年有不少卡通片都是因為拍了第一部, 就去看看拍下一部. 不是後續, 就是補上前傳.
當時第1集的呼聲最大, 於是在開始了草案. 出來的是後續.
事實要為一部原本沒太多留白的片去續集是很果難. 然而這還是拍了. 沒料到呼應了世上 '必有聚散'的意思, 這做得非常妙.
是分開了, 卻還是連係著; 是大家走不同的目標, 卻依故是朋友. 世上在這點很難做到, 甚至連大人都做不到.

如果只是為了一看後續不想太多, 是可以不必去想; 但如果看得深入少少, 會似是品酒一樣有你可以品出不同的層次的意思.
近年不少片, 因為續集都已是數年之後的事, 當中跟隨前作的人都已長大, 於是片中也加入了很多 大人 的思考.
是不是一種教育? 我不曉得. 不過我真的希望如果有人看了很可以明白的話, 那就是最好了.

評分

參與人數 1威望 +45 金錢 +45 收起 理由
alleelarry + 45 + 45 俾個Like你啦

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呢夽續集最欣賞Disney自嘲公主文化既勇氣

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

第一集未睇,直接睇二有影響嗎?

1萬

白鑽玩家

老而不

245141525 發表於 2018-12-19 09:19

或者會有少少地方唔太明吧?比如是角色(程式)的世界觀念.
今次的續作是建基在前作, 不似Incredibles 2可以以半獨立的方式拍攝.

評分

參與人數 1威望 +50 收起 理由
245141525 + 50 明白

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

香港版迪士尼而家咁鍾意將嗰啲續集嘅動畫戲嘅配音員換晒做另一批, 搞到睇續集嘅親切感完全降低晒,應該係得香港迪士尼先會咁樣做,第二度國家配音吾會咁樣做,真係好驚下次反斗奇兵4冇咗張衛健同劉青雲配音,如果真係咁我以後唔會再睇迪士尼嘅粵語配音嘅動畫片????

黑鑽玩家

上集秋生同GEM配音其實幾新鮮

1萬

白鑽玩家

老而不

AskaLung@FB 發表於 2018-12-20 14:28
香港版迪士尼而家咁鍾意將嗰啲續集嘅動畫戲嘅配音員換晒做另一批, 搞到睇續集嘅親切感完全降低晒,應該係得 ...

我都有同感, 問題是2部電影時距太久, 人的聲音變左? 也會不會是來自片酬問題?
上次去看Incredibles 2  時是幾覺奇怪.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

今次又係無曬第一集配音卡士??? 咁樣真係投入度大減 bor

1萬

白鑽玩家

老而不

Hugo Fok 發表於 2018-12-23 20:11
今次又係無曬第一集配音卡士??? 咁樣真係投入度大減 bor

故事係好睇, 問題是配音....
還是好音樂最好.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

245141525 發表於 2018-12-19 09:19

睇左第一先會好好多。