設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Hugo Fok

[~ 原創影評 ~] 《水行俠》x 星影匯 Metroplex 首映短評

禁止訪問

76-FC 綠翡翠勲章

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我未睇過温導演嘅戲,但我覺得今套係近依幾年DC系列中比較好睇嘅一套(另,我覺得Wonder Woman 係唔錯嘅),特別係比對Batman vs Superman 同Justice League...

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

去了MEGABOX睇IMAX的.
整套片很易入口, 用樓上的字眼就是快餐, 但是一份很豐富的快餐,  唔係話睇唔起級英雄片, 但好多都係青少年/兒童向, 我唔期待有幾位導演可以拍出NOLAN版的DARK KNIGHT(我也並非死硬NOLAN粉, 其實也唔太喜歡BEGIN, 而且也很喜歡TIM BURTON版BATMAN1,2的), 當然有的話我會好開心.
女角很好, 不論老的KIDMAN或後生的紅髮公主(冇留意名)都很搶鏡, 打鬥, 整個海底世界都好畀心機去DESIGN, 已經冇投訴了.
至於影評, 人地點評係人地的自由, 我好少理, 一套戲好唔好睇, 入場就知啦.
等運到

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

我個人感覺係,由近年 DC 系列既反派設定比較失色,論氣勢、戰鬥力甚至係謀略方面都不及 Nolan 時代有心思...  有時見到演員好落力做好角色,但因爲反派未夠火候,Build Up 唔到咩張力之餘,整體故事内容都較薄弱,欠追看性。相信呢 Part 應該都要靠 Nolan 先可以做得夠徹底...

鉑金玩家

jc2ssych 發表於 2018-12-25 16:25
咁即係:
拍得唔好睇,要被批評。
拍得好睇,但拍得唔夠快,又要捱批評。

師兄你誤解我意思,快餐本身冇問題,只係快餐都可以好有心思好令人回味,例如《屍殺片場》就拍得平靚正,但《水行俠》對我來講就係交行貨,為咗分市場一杯羹快速炮製既快餐,當然你可以覺得麥當勞就係世間美味亦沒問題,咁亦有人就算食快餐都有點追求,行多兩步都要去間好點既茶記而已

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

teddy 發表於 2018-12-30 21:08
師兄你誤解我意思,快餐本身冇問題,只係快餐都可以好有心思好令人回味,例如《屍殺片場》就拍得平靚正, ...

其實會唔會係師兄誤會呢?

點解會將獨立作品屍殺片場跟comic franchise作比較呢?

兩者面對的限制截然不同。前者要面對拍攝成本所限,但無 film genre 和 fandom base 的羈絆;而後者雖然有相對近乎無限的資金,但 studio 有大量 production terms 要應付。

觀眾有權批評作品,要指出缺點亦很容易。但你講得出點拍會更好嗎?

科林玩家

Thanks for sharing!

鉑金玩家

jc2ssych 發表於 2018-12-31 10:58
其實會唔會係師兄誤會呢?

點解會將獨立作品屍殺片場跟comic franchise作比較呢?

我又唔係圈內專業人士,一般睇戲觀眾啫,有需要對電影工業知根知底?
我唔知點樣拍好戲,不過睇戲咁多年,唔理咩片種咩budget,部戲好睇有一百個理由,唔好睇得一個理由啫!
仲有你講到我好似對部戲評價好唔公平咁,呢d咁既主流爆米花片,forum日煲夜煲,片商賺到盘满钵满,仲需要每個觀眾都大肆宣揚好睇?而且我講咗全世界鐘意食麥記都好,有必要強迫人地接受你果套?睇戲啫,why so serious?

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

其實喜歡電影的人, 或多或少都會對製作上有好奇, 如果唔係, 整咁多MAKING OF都冇人睇啦, 純粹[牙]時間?
好似屍殺片場, 佢的其中一個賣點, 就係將電影製作搬上幕前, 將一部本身唔好睇片的幕後拍得有笑有淚, 拍成電影的主要部份, 既有新鮮感又可帶起共鳴.
我本身對喜歡的電影會睇埋MAKING OF, 當然啦, 有好多係為宣傳, 所以真真假假也不需要太認真.
水行俠賣的是視覺, 屍殺片場賣的是新鮮感, 兩者各有賣點, 觀眾會以自己的喜好去選擇, 至於比較, 有咩好比?
等運到