設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 超新手請教電腦喇叭應該點升級好

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

事原幾年前個fd搬屋送左一對傑士Quintet 2.0主喇叭同一隻愛華嘅XR-MS5多媒體cd功放(?)比我駁電腦聽歌,順理成章小弟就踏上左成爲小木耳嘅路途
回到正題,小弟近排心郁郁想upgrade套喇叭皆因近排聼過老母隻Bose藍牙headset之後遭受打擊,發覺佢高音放d低音沉d成個感覺都深好多唔識點形容總之聼落好過我對卓面喇叭。
Budget大約3-5千蚊(二手都可以接受,反正音響野我唔太在乎外表),係呢個有限嘅budget下我應該換喇叭,功放,定加一隻解碼器/Sound Card?各位巴打可否比小弟些小意見?

另外屋企仲有隻安橋TX-NR838,安橋SKW-204十寸230w嘅sub仔同一對JBL ES80坐地喇叭長期封塵,可否利用下?(老竇話買返黎睇戲但其實一次都無睇過)
我間房大約60尺,然後電腦底板z77 extreme4(Realtek ALC898)
感謝各位巴打!!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果套裝機你個 Budget 內呢部得嗎?

Denon CEOL N10 HK$4,149-4,680
https://www.price.com.hk/product.php?p=346967

https://www.tch.denon.com.hk/tch ... usicsystems/ceoln10

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

平平地喇叭就可以唸呢款!! 建議售價:HKD $1,990

JBL CM220 有源無線喇叭 – 聽歌睇戲打機終極簡便方案
https://post76.hk/news/2018/10/jbl-cm220-speaker-review/

[youtube]o5DdZOCrrZ0[/youtube]

為入門用家而設的有源喇叭 – JBL CM202 實試評測
https://post76.hk/news/2016/07/為入門用家而設的有源喇叭-jbl-cm202-實試評測/

影音娛樂可以好簡單 – JBL CM202 有源喇叭一件頭
https://post76.hk/news/2016/12/影音娛樂可以好簡單-jbl-cm202-有源喇叭一件頭/

[youtube]C56eGGTGpRI[/youtube]

1萬

副版管

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Airpulse A100
https://twitter.com/xerxeshowie1
超級無敵宇宙最強天下第一Super寫手

黃金玩家

儲吓錢,比多少少買 KEF LSX

進階玩家

見幾位c兄都係建議換喇叭咁即係暫時除左喇叭之外,無其他硬件值得換左之後upgrade都可以繼續用?因爲其實我係打算一樣一樣咁換,咁樣無咁肉赤。

進階玩家

另外見幾隻建議嘅喇叭都係active有源,即係代表電腦hi-fi最慳水慳力都係active speaker唔需要投資太多係傳統前後級方面?假設換左active喇叭之後想upgrade應該加解碼器定聲卡?謝謝。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ivanhui516 發表於 2018-12-13 18:03
另外見幾隻建議嘅喇叭都係active有源,即係代表電腦hi-fi最慳水慳力都係active speaker唔需要投資太多係傳 ...

9C20BCCE-D381-4845-BF8F-24988E93861A.png 我個人聽過這對有源喇叭值得推介將來升級可買解碼亦可以買手提dap作播放

銀級玩家

ivanhui516 發表於 2018-12-13 18:03
另外見幾隻建議嘅喇叭都係active有源,即係代表電腦hi-fi最慳水慳力都係active speaker唔需要投資太多係傳 ...

因傳統無源入門都是約1萬一件. 幾千果D喇叭多數是AV向.
幾千有源聽歌是最經濟的選擇了.