設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[顯示器] 有3部Plasma 考慮緊,心大心細 Panasonic TH-P50S10H vs LG 50PS80BR

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
有3部Plasma 考慮緊,心大心細. 請各高手比d 意見  

1) Panasonic TH-P50S10H , $13800. 只有5,120 級灰階(11bit), 有內置高清Turner.
2) LG 50PS80BR, $11800.  ColorsReproduction(16bit) ,但亮度只有1500cd/㎡ 而且無內置高清Turner. 外型靚仔, 剛剛出了一季.
3) LG 50PG70FR, $7999. 3個字 " 平平平", Dynamic Contrast Ratio 得 30000 :1

有以下問題
1) 本人覺得睇高清電視既時候,高清Turner既質數好重要,TH-P50S10H 有內置高清Turner , 會唔會比外置既STB(Pixel Magic) 好?
2) LG 50PS80BR ColorsReproduction(16bit) , 係唔係即係有65500  級灰階??  咁佢比Panasonic 既V/G series 強得多 ?
2) 如果講畫面質數,LG 50PS80BR 定Panasonic TH-P50S10H好?
3) LG 50PG70FR 平成$4000, 其實 overall quality 同LG 50PS80BR/TH-P50S10H 比較, 個差別明顯嗎? 本人主要是用作打PS3 / Xbox 同睇高清電視, Blueway 就唔多睇了.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果大家都係5年保養, 我會揀最平o個部, 因為呢3部都唔係top model
咁樣比較下慳左既錢可以買其他野...~
Timka = kaisze
Panasonic 49CX700
Yamaha RX-A1070
Pioneer BDP-430
PS4
Quad 21L + L Center
Mirage Prestige
Sunfire HRS-8

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我要 2 .

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

用自已對眼去睇,唔好用耳仔去做決定.因為TV係自己用嘅.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

LG 50PS80BR  呢部啦.... !

如果要50" .....最少都要買  50v10h .....
S10 就唔好啦 ..買 LG 仲好 !

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

不過買 50V10H 都 20K 頭 !
不如補多少少買 Pionner 500A ....希望買到全香港最後一部行貨平野啦 ~~

高級玩家

我用緊p50s10h + ortofon 電源線 ..   
原全唔覺得有問題..

話晒都係panasonic!

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

1# hklvboss

Panasonic P50S10 係 idTV, 價錢比其它 Pana 嘅 model 平, 最大問題係反光嚴重.
LG 50PS80 好似沒 P50S10 咁反光, 不過要加 stb 睇高清電視始終冇咁方面. 同有 Ching 話 LG 嘅保養好唔過 Samsung 幾多!

Panasonic 有新機出, 唔急就等等啦.
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D2

如果好急換電視, $7999 50" plasma 就非常抵,
買部用著先. 等到有新機出再換也是其中一個選擇.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Blueway 就唔多睇了,咁就Panasonic啦,我用緊佢部32" idtv Lcd,個tunner的確唔錯,衰在冇錄影

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

錢就攞定出黎啦..我就一定唔要LG..樂聲有5年保養(不過唔知呢都有冇)..我就諗都唔使諗用過5年先算..起碼呢5年用得安心先
窮人.amp pioneer lx87   Wharfedale Denton 80th   center kef kht5005   surround bose       subwoofer sunfire hrs-12    sony klv-46v400a      PIONEER LX-55  SONY PS4  panasonic BDT320