設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠碟] 新入手

星級玩家

新入手三隻粵語“流行”碟

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +210 金錢 +210 收起 理由
eddylaw + 10 + 10 俾個Like你啦
tlsk + 50 + 50 超正, 一定要加分!
dc903 + 50 + 50 超正, 一定要加分!
old8woman + 50 + 50
ernietse + 50 + 50 Nice clean wooden floor

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

"鄧寄塵"果張正.............
Diamond Records即Polygram前身

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
tlsk + 50 + 50 絕對認同
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦 唔講唔知

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

以前都有, 真係好耐之前的事了

星級玩家

old8woman 發表於 2018-12-11 19:40
"鄧寄塵"果張正.............
Diamond Records即Polygram前身

系,diamond好少十寸

星級玩家

kl122002 發表於 2018-12-11 21:12
以前都有, 真係好耐之前的事了

反而呢D碟唔係好多人揾

1萬

白鑽玩家

老而不

vitochow 發表於 2018-12-11 22:18
反而呢D碟唔係好多人揾

之前有一批廣洲南下的人找過, 買走左好多.
南洋地方應仲有,  不知如何了.
還是好音樂最好.

星級玩家

kl122002 發表於 2018-12-12 01:19
之前有一批廣洲南下的人找過, 買走左好多.
南洋地方應仲有,  不知如何了. ...

開頭和聲唱片既客主要唔係比香港人,係賣比馬來西亞同新加坡人(我記得好似係),果邊我知道係比較容易D揾,不過唔平。

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

vitochow 發表於 2018-12-11 22:18
系,diamond好少十寸

5至60年代,10吋碟是常見的……

1萬

白鑽玩家

老而不

vitochow 發表於 2018-12-12 05:18
開頭和聲唱片既客主要唔係比香港人,係賣比馬來西亞同新加坡人(我記得好似係),果邊我知道係比較容易D揾 ...

的確. 而且連娛樂唱片都是. 因為以前已出國的華人的確是富有過本地香港的不少.
以前我地叫南洋, 大馬, 星洲 (當年星加坡未被獨立.  )
不過時至今日, 好多新一代(應已是第3, 4代人) 不知什麼是中山話, 上海話, 廣東話, 仲有一些舊話了.

以前的中文唱片其實動態都做得幾大, 應對當年粗唱針. 所以在今日聽會發現幾大聲, 聽落似乎唔錯.
如果是找到一張condition 好的唱片, 真是要收藏.

以前10吋碟好多, 也是主流. 香港比外國變得慢, 吐說60年代已有12吋, 不過一些小戲小曲還是以10吋出, 而電影主題曲依故以7吋小碟(因為真是只有一, 兩支曲) 出
只是在歲月折舊之下今日流失左好多. 有時去外國地方找一下都仲可以遇到.

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
tlsk + 50 + 50 精彩報道
dc903 + 50 + 50 正帖留分

查看全部評分

還是好音樂最好.

星級玩家

kl122002 發表於 2018-12-12 07:31
的確. 而且連娛樂唱片都是. 因為以前已出國的華人的確是富有過本地香港的不少.
以前我地叫南洋, 大馬,  ...

連娛樂也這樣這個這不知道。
今天也淘了一張芳艷芬的,裡面有秋月,懷舊和檳城艷,因為找不到78轉所以就買了一張瑞成出的替代一下。
我覺得從前那些五六十年代的歌比較適合自己,從前的歌手和作曲人樂手都比較厲害比較注重旋律也比較嚴謹,當時很多都是外國人來自俄羅斯和菲律賓,都跑到上海去了。