設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mafai2000

Magic TV 3100D 求救~ (已解決)

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

User of MTV3000 for over a year with excellent performance.
Some people said dual tuner set-top box (like 3100D) requires location to have
very strong signal in order to have good sound and picture.
digiman 發表於 2010-1-14 00:41

咁如果加放大器, 有無幫助呢? thx~
mafai
平有平玩, 貴有貴玩, 最緊要有得玩~

白鑽玩家

It is difficult to say and it all depends.  Why don't you try different TV antenna sockets in your flat to see what happen next.
digiman

進階玩家

我都係 8 仔上 MagicTV, 不過係 HD2008 => 3600D, 我覺得個畫面好左好多喎... 起碼個畫面定左, 用 8 仔既時候成日覺得個畫正唔穩定...

進階玩家

可能3100d 開左黑位強化
有些lcd 畫面出來會死黑死白

試試入畫質調校轉轉setting 再看

新仔會員II

76 榮譽VIP勲章

我唔信3100d會輸比838, try turn 黑位強化 off

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

It is difficult to say and it all depends.  Why don't you try different TV antenna sockets in your flat to see what happen next.
digiman 發表於 2010-1-14 01:20

依家用緊個電視天線插座已經係全屋接收最好, 其他既都係由呢個插座接駁出去, 效果仲無咁好.
我住緊既係新樓, 電視接收一向都收得好好, 無問題, 我也check過 3100D, 接收品質係 100%, 強度係 76%

問題係我用開部Eight HD838, 都係一樣咁駁, 一樣既cable, 我今晚再試下tune下電視 picture setting~
Thanks.
mafai

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

可能3100d 開左黑位強化
有些lcd 畫面出來會死黑死白

試試入畫質調校轉轉setting 再看
ibat@sky 發表於 2010-1-14 10:30

已經試過哂所有Magic TV 上面既 setting, now.. 強化黑位 = off, color setting = 自然
mafai

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我唔信3100d會輸比838, try turn 黑位強化 off
七彩小生 發表於 2010-1-14 11:23

我都唔想信~~ 但係事實~
有無高手救下我, 點tune 電視個picture setting 可以改善下~ thanks a lot~

我有隻blu-ray disc 係tune 電視, 但點樣tune 機頂盒既輸入~?
I think, the input is different, the setting may be different.
mafai

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

[quote]

我都唔想信~~ 但係事實~
有無高手救下我, 點tune 電視個picture setting 可以改善下~ thanks a lot~

我有隻blu-ray disc 係tune 電視, 但點樣tune 機頂盒既輸入~?
I think, the input is different, the setting  ...
mafai2000 發表於 2010-1-14 14:02

mafai 2000 兄  , 小弟愚見  : -
-  首先 , 包括小弟在內 , 應該有好多人由  " 8仔 " 轉去 " MTV " 的 ,
    SO FAR 都係  " 正面報告 " 居多
-  不如  Ching 你 攞返 部 MTV 去 買機既 地方 , 即場再試一次 ,
    起碼知道 到底 係咪 你部機 本身有問題 , 係既咪即刻換過第二部
-  另外 , 你可以 影 2 張相 post 上黎 ,  " 8仔 " 一幅 , " MTV " 一幅 ,
   等各位 Ching 幫你 研究吓

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝哂 KUNGKUNG Ching 既意見~~

我心有不甘, 最後拎番部機去換過另一部番黎再試, 等我再試清楚先, 現在又忙於砌部 HTPC~ :p

Thank you very much !!
mafai