設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 櫻井廣海

[重低音] 五千左右十仔推介

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Suprabird 發表於 2018-12-2 19:57
師兄如果見到個Minime好努力工作中(震過貓王)~但低頻的量也不太夠~其實基本上已代表有部份能量是反相抵 ...

TKX  
我先前會有低頻係令到SOFA 震, 但就少左某類低頻咁.

經試左將AMP既SUB位置距離改近D後, 就近似先前隻SUB既感覺
試左2套片, L 風暴同空手道, 都好行
行到到SUB 既VOL 較返去6格, AMP SUB VOL 到較返去15~14.5

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Suprabird + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

johnson_ha 發表於 2018-12-2 21:11
ching, 我用緊p10v2, 希望以下setting 幫到你
我試過插線位向後有更好包圍感
我都係由max 倒數6下volume

TKS CHING

搵晚我又跟你個SETTING 去玩下比較下先,

黑鑽玩家

morrise 發表於 2018-12-2 22:17
我星期四攞左隻P12V2,
開箱見到仲細過之前隻10吋, 諗住有D 失望.點知............
依幾日都試返好多套戲, ...

我仲以為AMP 既SUB係要跟實際距離, 等我又試下將AMP 距離跟實際放遠D 先

TKS CHING INFO

bass crossover 跟youtube 高手試下用250,(依個真係唔知信邊個好, 有人話THX 係80,
有人話過80 sub 仔會現曬形,我又唔多覺)
----- 呢下係唔係AMP 既SPEAKER 分頻點呢? 以前我都係聽人講要瞵80去SET, 當用左部P記後發現SET 150~200個現場感好D 同有空間
可能每個人既環境唔同而有唔同既SET法, 未必要跟死, 都係要睇 實際環境

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

mtvbb 發表於 2018-12-2 22:41
我仲以為AMP 既SUB係要跟實際距離, 等我又試下將AMP 距離跟實際放遠D 先

TKS CHING INFO{:6_ ...

"----- 呢下係唔係AMP 既SPEAKER 分頻點呢? 以前我都係聽人講要瞵80去SET,
當用左部P記後發現SET 150~200個現場感好D 同有空間"

speaker 分頻點係set你隻speaker...本身體質可以去到幾低......
所以你就算set 到 40Hz.......你隻speaker 未必出到咁低既聲頻...就會無左一節低音了.....

而sub仔多數bypass 左比amp 去分頻....所以其實bass crossover 你set 高D....其他聲度既負擔會低左....
應該係空間感好左.....同埋P記個full band phase ....其實已經做得好好....
比係我用denon,因為玩雙Sub個phase 難set 好多....
LX904 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Suprabird 發表於 2018-12-2 18:56
其實我地送貨包Setup已經係希望確保人客玩到好效果,
剛巧見到上面樓主預到問題~所以都多口答咀~{:1_33 ...

我想請問其實下面 LEVEL 同 TUNING 係較 D 乜野... 同埋應該點樣較?

manual 話要用錶度... 一係用耳聽...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黑鑽玩家

johnson_ha 發表於 2018-12-2 21:11
ching, 我用緊p10v2, 希望以下setting 幫到你
我試過插線位向後有更好包圍感
我都係由max 倒數6下volume

昨晚又痕痕地
跟 CH 既 INFO 去試
可能改左AMP設定SUB 既距離跟實際差唔多一樣
勁同行左

我見勁左就將SUB上面既由max 倒數8下volume
用LFE mode, AMP cut-off 200Hz
Phase 0

pioneer amp個LFE setting, 本身係0dB, 試過-20,-15,-10-,-5,-3,-2,-1 ,-∞... 唔識有物大分別, 唔太感覺到. 最後都係SET返去0DB
Fullband phase control = full----- 呢個沒有改都係用FULL

S-Wave off-----呢個昨晚未拉搵到, 因我改左用中文, 搵既試下

Auto-surround mode ---- 呢個聽慣左SHARP, 故用返SHARP

裝埋個iControlAV5 app, 有得用emphasis交bass同中置音量,正好多---- 我見有BASS 同DIALOGUE, 昨晚無試到,請問呢PART要點玩既呢?
TKS CHING

高級玩家

小小Pat 發表於 2018-11-16 10:52
留意下星期post 76 show

呢隻嘢點半價咁抵??
個樣都幾有型喎, 下次我見佢好似係有兩邊.

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Barrylui 發表於 2018-12-3 12:02
呢隻嘢點半價咁抵??
個樣都幾有型喎, 下次我見佢好似係有兩邊.

要攞隻舊拾仔trade in,不分好壞!
兩邊一隻active一隻passive的!

白鑽玩家

mtvbb 發表於 2018-12-3 11:20
昨晚又痕痕地

pioneer amp個LFE setting, 本身係0dB, 試過-20,-15,-10-,-5,-3,-2,-1 ,-∞... 唔識有物大分別, 唔太感覺到. 最後都係SET返去0DB

師兄 真係唔好意思
見你玩到呢個位
又自行改距離改音壓改分頻點又改相位

但去到改LFE mute level
由0dB即係唔mute
試到Mute負20dB
甚至Mute負無限
都感覺唔到有大分別的話
我好肯定話畀你知
你上面啲玩法全部錯晒

呢個係用嚟當隻BD碟
超低頻聲道LFE(0.1)太勁時
用嚟衰減LFE(0.1)
不是Bass management
由主喇叭分頻分比Sub仔做嘅低音
所以無理由LFE有同無都聽唔出

你又可能問..….咪玩啦....
邊有人嫌棄低音多㗎....
只有加(+)邊會有人減(-)㗎?

三言兩語好難喺呢度講得晒
McAcc嘅低音相位處理能力
如果玩得正經又有信任佢的話
除咗部法国佬之外
其他日本及所謂鬼佬牌子
唔好講話做唔做到畀佢好
我可以話連類似功能都冇

另外見師兄你將個距離改到
什麼實際距離加2.5倍
根本係網上亂Up本末倒置
唔好以為加大距離空間感就會擴大
其實AVR嘅距離功能
實際係探測信號往返時間
係個Time delay做反比同步
兼且亂咁改的話
仲會連個低音炮相位都錯

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mtvbb 發表於 2018-12-3 11:20
昨晚又痕痕地

入到emphasis,禁一下hold, 之後用部手機向上向下,令個喇叭圖案變大變細,越大就越大聲,覺得夠聲就hold住手機既姿勢,禁ctrl, 個setting就會save