設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[活動] 今日買左隻平野, 行版BD KING KONG + 小評

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

其實唔係特別平
都係$185, 只不過呢個價比時下hit碟平好多
(其實我覺得BD理應賣呢個價)
不過主要唔係講個價錢
我係想做返個小評

故事:唔多講喇,反正好多ching都已經睇過

畫質:起初未睇過BD版之前,睇過其他ching既comment.都話呢隻碟畫質正,所以我都對呢隻碟好有期望.但... 唔知係咪睇得imax版本既BD太多,所以覺得隻KINGKONG既畫質比較一般.(我強調一般並唔代表差)再者,其實戲入面有大部份都係用CG(Computer Graphic)拍.當畫面係全CG拍攝既時候真係好靚(KINGKONG既毛髮細緻度同層次都真係無得彈!),但當CG畫面混合真人既時候就真係有好明顯CG同真人不太協調問題.例如KINGKONG手執女角既戲份, 女角係帝國大廈天台黃昏背景等(其實問題不太明顯,可能係我比較嫌尖又或者BD比較清晰掛...)

音效:呢隻的確係試surround既天碟.無論場境係歌劇廳後台, 森林又或者係最尾一幕帝國大廈天台飛機全方位穿梭等等... 包圍感, 臨場感同環繞聲都係一流.但(又但...)點解d低頻甘弱既?(唔怪之得之前既碟評無乜ching提過低頻啦...)坦白講,KINGKONG既低頻完全感動唔到我.(KINGKONG大戰暴龍既時候我真係有走埋去隻Sub仔道睇究竟有無on到...)其實未睇之前,真係對呢隻碟既低頻有好大期望,試想像下KINGKONG既怒吼, 暴龍既激走何其震撼... 不過,出黎既效果係KINGKONG既叫聲只不過大聲過貓叫少少,而KINGKONG大戰暴龍亦都無預期拳拳到肉既低頻出現...

總結:唔好睇我講得好似好差甘.呢隻絕對係一套好片,只不過係某幾方面未能夠符合我既期望.再者,以$185呢個價有甘既聲畫效果同故事.真係唔係套套片做到.都係果句,我認為BD理應賣理個價.

評分

參與人數 3威望 +25 收起 理由
kalok6 + 5 精品文章
lkljason + 10
小瑟 + 10 有誠意呀~~MANY THX REPORT~~

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

寫得好有心機,唔錯,

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都好喜歡呢套戲, 不過都覺D低頻唔多夠, 滿足唔到我, 唔知D法版OR日版會唔會好D??
ching好有心機寫comment,

銀級玩家

呢隻我都未買,想問下係咪長版黎?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

我都好喜歡呢套戲, 不過都覺D低頻唔多夠, 滿足唔到我, 唔知D法版OR日版會唔會好D??
ching好有心機寫comment,
jack331 發表於 2010-1-12 01:02

其他版本我都無試過,呢d要等其他ching解答喇

呢隻我都未買,想問下係咪長版黎?
mrlittlejacky 發表於 2010-1-12 01:08

Yup, extended version

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Good report

黃金玩家

多謝師兄用心的分享

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

GOOD REPORT...

呢隻我買左咁耐都仲未開黎睇....

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

nice report !
哩隻未買 , 唔知仲日后有無機會再平啲

專業玩家

最尾一幕帝國大廈天台飛機全方位穿梭. 包圍感, 臨場感同環繞聲都係一流..i am strongly agree with you. I tried this chapter in my house using Denon 4308A and tried this chapter in my friend house that he is using Pioneer LX82. The surround sound for my Denon is much better than Pioneer. This is only my feeling, don't "insert" me if you're dislike.
生命成可貴,愛情價更高,若為自由故,兩者皆可棄