設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hei65

[喇叭組合] ATMOS喇叭升級 - 簡單開箱圖

星級玩家

hei65 發表於 2018-11-9 13:01
都係有限度玩下..... 不過就貪心入多對705i睇下有幾大分別. 如果真係多制式夾唔到都仲可以分開放上房加隻 ...

又有新玩具真好呀

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chan@76 發表於 2018-11-9 16:31
睇圖片大至主要都係分頻,eq, 上下限?
如果single amp 用AV amp 都做到eq,下限,不需要分頻丫?對嗎?

剛做測試, single amp推full band係完全冇問題正常, 只係biamp時吾成功一定要用N版推,師兄可放心用。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
vc113 + 10 + 10 想睇完整報告

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

hei65 發表於 2018-11-11 22:42
剛做測試, single amp推full band係完全冇問題正常, 只係biamp時吾成功一定要用N版推,師兄可放心用。 ...

咁意思係一般av amp 用 single amp  都可以用到呢?setting 同一般speaker 有冇5同呢?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

vc113 發表於 2018-11-14 12:51
咁意思係一般av amp 用 single amp  都可以用到呢?setting 同一般speaker 有冇5同呢? ...

行 singleamp可直入,但如入biamp一定要行crown network 或bss 再上網dl佢出俾708/5i 既setting. 因廠方冇公開喇叭biamp時數據,crossover. 如自行biamp極有可能 燒高低音元。

鉑金玩家

hei65 發表於 2018-11-14 13:14
行 singleamp可直入,但如入biamp一定要行crown network 或bss 再上網dl佢出俾708/5i 既setting. 因廠方 ...

唔係幾明廠原本設計比 single amp 的用意
點解唔局人用 bi amp

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chan@76 發表於 2018-11-14 13:19
唔係幾明廠原本設計比 single amp 的用意
點解唔局人用 bi amp

7系非正常家用喇叭。如你想bi amp 一定要用N 板,因為只有N 才能加上crossover setup . 否則就可用任何Amp 行passive mode。

因為crossover 廠方不會公開,就算你用了N 板想看是如何調教亦不能看到或自行修改。

鉑金玩家

hei65 發表於 2018-11-14 14:35
7系非正常家用喇叭。如你想bi amp 一定要用N 板,因為只有N 才能加上crossover setup . 否則就可用任何Am ...

依家你呢4隻7系決定點用?
正唔正?能量感係咪好强?
對比其他用過的喇叭有冇差不多級數作參考

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chan@76 發表於 2018-11-14 14:49
依家你呢4隻7系決定點用?
正唔正?能量感係咪好强?
對比其他用過的喇叭有冇差不多級數作參考 ...

試過用分別705i,708i scl4行single做中置夾1400, 開到over98db自己都定吾順..但見佢仲游刃有餘,同3者竟然係冇乜分别係……

當然,同880比冇咁厚聲,可能880打孖8吋同未行biamp有關。但可以叫做融合在內。

(以上為本人感覺, 唔代表各人立場)

一句講晒,隻野痴線架!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

4隻正路會上天花......(如果老細批核).  過唔到關就只能前天花改為SCL-4, 後一樣708I
JBL 喇叭

鉑金玩家

呢隻 705p 都真係好有交代
又係d體積同聲不成比例的痴線貨
708 or 708p
應係幾痴線

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
hei65 + 10 + 10 几時入手
MDLP + 20 + 20
usopp + 10 + 10 正到爆

查看全部評分