設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] upgrade Acrolink 4020 III 電源線+Jensen 1mm純銀線

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

一切一切都事源於換了部DAC, 新DAC是Holo audio "青", 青是一部好機, 但由於性格同我之前的舊DAC各走兩個極端,
所以一換入我目前的現有系統, 性格變得重疊了.  "青" 相對來講是厚潤豐滿, 但又很立體. 係很過癮的. 而我係插
Acrolink 4020 III + 頭尾Furutech 28R, 雖然28R已經是鍍銠但其依然有一陳頗重的味道.

於是心裡盤算著換電源線, 但剛剛換了DAC, 仍然在食緊樹皮, 又如何換電線呢, 於是決定在屋企搵剩餘物資, 結果
找到3米Jensen  1mm純銀線, Oyaide AP-037, Wattgate 350i Rh; 我既方向其實就係將4020 III減肥, 4020III 我
用好多, 我一直認為係窮人恩物, 性價比極高的一條電源線. 由於純銀線只得3M, 所以只能夠加啤火線及中線,  
至於地線就冇辦法了. 一於先去馬.

外露的純銀線是火線及中線, 只是穿入Teflon管, 這是很危險的, 各位朋友應該再包熱縮膠或包電線膠布, 最後外圍再加網,
否則後果自負!
iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)
Onkyo 5010 (Neotech AE)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

就咁額外加條銀去L同N就會好聲啲?!
另,條電線係點樣接駁落去個插頭呢? 裸線,絶對係最差嘅做法。因無法保證每線都安穩地接駁到插頭。

鑽石玩家

Filling88 發表於 2018-10-26 23:23
就咁額外加條銀去L同N就會好聲啲?!
另,條電線係點樣接駁落去個插頭呢? 裸線,絶對係最差嘅做法。因無法保 ...

好不好聲DAC佔很大比重,平不平衡是線的問題。
所以我是在調整令系統balance.
DIY就是要嘗試及實踐。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄效果如何呀

鑽石玩家

vicken 發表於 2018-10-28 00:25
師兄效果如何呀

完全達到預期效果,低音減少,寛鬆咗,可以開得大聲了。

鑽石玩家

做完呢個電線變性手術後,Acrolink電線有更多的玩法,其性格可以多變,用途真係好廣泛。