設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hei65

[喇叭組合] 請教~ 有關JBL 7系喇叭

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2018-10-26 15:54
唔好理專唔專業
兩款單元差唔多
我就一定揀SCL4

其實我都覺得S4AI係唔錯既環繞(大場景), 而SCL-4就比較集中, 但講到音質SCL-4更上一層樓, 所以行動
JBL 喇叭

白鑽玩家

xmen 發表於 2018-10-26 16:01
同意同意
708點勁都勁唔過1400

係呀用埋同一款喇叭
比用兩個A/C自問自答500更有意思

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

xmen 發表於 2018-10-26 15:43
我覺得聲比較緊要
始終你用喇叭都係想聽野多過睇佢
當然好睇更加好

其實我唔覺S4AI樣衰, 反而佢工業味幾重, 幾型下, 我都冇理朋友講既野繼續自HIGH

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
xmen + 10 + 10 自己鍾意得GA la

查看全部評分

JBL 喇叭

白鑽玩家

hei65 發表於 2018-10-26 16:04
其實我都覺得S4AI係唔錯既環繞(大場景), 而SCL-4就比較集中, 但講到音質SCL-4更上一層樓, 所以行動{:8_36 ...

atmos係應該用指向高嘅SCL4
老實講sa4i都好聲
但我自己唔覺得s4ai係JBL  sound

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

jj3380 發表於 2018-10-26 16:00
樓主或可以考慮下control 29av,簡單d又揪得,跟埋mount可做天花atmos,我自己就用緊4隻做surround,都唔錯 ...

絕對認同~ 但身痕想試新野~        尤其佢隻BASS

下一代驅動技術
定制設計,以獲得更高的準確性和輸出
7系列監視器利用JBL專利和我們最新的驅動器技術,在要求苛刻的生產應用中提供無與倫比的輸出,更大的動態範圍和更寬的頻率響應。定制的低頻傳感器採用獲得專利的JBL差分驅動技術,可降低功率壓縮,實現更持久的輸出和更寬的線性低頻性能。我們的低頻端口設計與低頻傳感器協同工作,可在所有播放級別產生準確的低音響應。

定制5“和8”低頻驅動器採用最新的JBL技術
驅動器產生標準錄音室監聽器輸出的兩到三倍
擴展的動態範圍和頻率響應

評分

xmen + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

JBL 喇叭

鉑金玩家

不如試下呢隻
屯門英皇戲院好似用緊

評分

xmen + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2018-10-26 16:08
atmos係應該用指向高嘅SCL4
老實講sa4i都好聲
但我自己唔覺得s4ai係JBL  sound

S4AI確係少左2份JBL既性格特點, 中高擴散, 低頻厚實. 佢係好另類既存在!
JBL 喇叭

鉑金玩家

hei65 發表於 2018-10-26 16:13
絕對認同~ 但身痕想試新野~        尤其佢隻BASS

下一代驅動技術

快d買啦,想睇705/708包膠好耐

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chan@76 發表於 2018-10-26 16:17
不如試下呢隻
屯門英皇戲院好似用緊

應該牆身問題裝唔到里隻...
JBL 喇叭

星級玩家

hei65 發表於 2018-10-26 16:04
其實我都覺得S4AI係唔錯既環繞(大場景), 而SCL-4就比較集中, 但講到音質SCL-4更上一層樓, 所以行動{:8_36 ...

如果你睇中scl -4
留言隻高音 似係pro 野走過去